hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kata után mikrogazdálkodói beszámoló? – 4. rész

  • Sinka Júlia okleveles adószakértő
1

A korábban kisadózó és a bevételi nyilvántartás „kényelméhez” szokott társaságok számára számos előnyt, de hátrányt is hozhat, ha a mikrogazdálkodói beszámoló mellett döntenek. Cikksorozatunk befejező részében az Art. tükrében is megvizsgáljuk az e beszámolási forma melletti és elleni érveket.

A mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámolót választó vállalkozás számára gondot okozhat, hogy nem mutatható ki – nem aktiválható – az alapítás-átszervezés költsége és a kutatás-fejlesztésé sem. Ezeket a tárgyévi költségek között kell a cégnek elszámolnia, legyen az bármilyen nagy, vagy akárhány év árbevételében megtérülő befektetésről legyen is szó.

A cikksorozat első részét itt, a másodikat itt, a harmadik részt pedig itt olvashatja el!

Meglehet, hogy egy startup vállalkozás könnyedén megfelel a mikrogazdálkodói egyszerűsített beszámoló választására jogosító paramétereknek, tulajdonosai is az egyszerűség hívei a papírmunkában – elvileg ez e beszámoló forma egyik erénye –, mégsem lenne okos döntés részükről ennek választása.

A startup cégek egyik legfontosabb ismérve ugyanis, hogy innovatívak, törekszenek az újra, az újításra, akár egy termékről, egy szolgáltatásról vagy egy módszerről beszélünk.

Az innováció esetükben nem csupán egy-egy terméket határoz meg, hanem magának a vállalkozói tevékenységnek és szervezeti felépítésének jellemzője, meghatározó része a vállalati kultúrának is. Egy általános értelemben vett társasággal szemben, a startup olyan értékek megteremtésére törekszik, amelyek addig nem voltak elérhetőek, vagy nem nevezhetőek szokványosnak.

A folyamatos megújulásnak, kutatásoknak, fejlesztéseknek a számvitelben is lecsapódó költségei vannak, amelyek elszámolásának mikrogazdálkodói korlátai az innovátor cég ellen dolgoznak, ahogyan a kiegészítő melléklet hiánya is. A startup vállalkozások számára létfontosságú befektetők a társaság beszámolóiból is igyekeznek tájékozódni, mielőtt kihelyezni tervezett tőkéjük sorsáról döntenének.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy milyen hátrányokkal járhat a vállalkozás számára a mikrogazdálkodói beszámoló!


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Az adóhatóságot - az Art. szerint - nem érdekelheti a számlarend léte, vagy nem léte, azért nem szabhat ki bírságot, más hatóság pedig nem rendelkezik hatáskörrel sem a témára, kivéve néhány speciális esetben az ÁSZ-t.

A mikrogazdálkodói beszámoló hebehurgya szabályozást kifogásoltam 2012-ben, válaszul kitettek az OSZB-ből.

A mikrogazdálkodói szabályozást azóta hajmeresztő banki gyakorlat, döbbenetes minisztériumi magyarázkodás, rések, igazságtalanságok, logikátlanságok és bazi nagy hézagok kísérik. Ez az egész elhibázott szabályozás felveti a Pénzügyminisztérium felelősségét.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Beruházási költségek utólagos aktiválása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tb-audit és adatvédelem

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Átálányadó és munkaviszony csed, gyed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs