Kata után mikrogazdálkodói beszámoló? – 4. rész

  • Sinka Júlia okleveles adószakértő
1

A korábban kisadózó és a bevételi nyilvántartás „kényelméhez” szokott társaságok számára számos előnyt, de hátrányt is hozhat, ha a mikrogazdálkodói beszámoló mellett döntenek. Cikksorozatunk befejező részében az Art. tükrében is megvizsgáljuk az e beszámolási forma melletti és elleni érveket.

A mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámolót választó vállalkozás számára gondot okozhat, hogy nem mutatható ki – nem aktiválható – az alapítás-átszervezés költsége és a kutatás-fejlesztésé sem. Ezeket a tárgyévi költségek között kell a cégnek elszámolnia, legyen az bármilyen nagy, vagy akárhány év árbevételében megtérülő befektetésről legyen is szó.

A cikksorozat első részét itt, a másodikat itt, a harmadik részt pedig itt olvashatja el!

Meglehet, hogy egy startup vállalkozás könnyedén megfelel a mikrogazdálkodói egyszerűsített beszámoló választására jogosító paramétereknek, tulajdonosai is az egyszerűség hívei a papírmunkában – elvileg ez e beszámoló forma egyik erénye –, mégsem lenne okos döntés részükről ennek választása.

A startup cégek egyik legfontosabb ismérve ugyanis, hogy innovatívak, törekszenek az újra, az újításra, akár egy termékről, egy szolgáltatásról vagy egy módszerről beszélünk.

Az innováció esetükben nem csupán egy-egy terméket határoz meg, hanem magának a vállalkozói tevékenységnek és szervezeti felépítésének jellemzője, meghatározó része a vállalati kultúrának is. Egy általános értelemben vett társasággal szemben, a startup olyan értékek megteremtésére törekszik, amelyek addig nem voltak elérhetőek, vagy nem nevezhetőek szokványosnak.

A folyamatos megújulásnak, kutatásoknak, fejlesztéseknek a számvitelben is lecsapódó költségei vannak, amelyek elszámolásának mikrogazdálkodói korlátai az innovátor cég ellen dolgoznak, ahogyan a kiegészítő melléklet hiánya is. A startup vállalkozások számára létfontosságú befektetők a társaság beszámolóiból is igyekeznek tájékozódni, mielőtt kihelyezni tervezett tőkéjük sorsáról döntenének.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy milyen hátrányokkal járhat a vállalkozás számára a mikrogazdálkodói beszámoló!


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Az adóhatóságot - az Art. szerint - nem érdekelheti a számlarend léte, vagy nem léte, azért nem szabhat ki bírságot, más hatóság pedig nem rendelkezik hatáskörrel sem a témára, kivéve néhány speciális esetben az ÁSZ-t.

A mikrogazdálkodói beszámoló hebehurgya szabályozást kifogásoltam 2012-ben, válaszul kitettek az OSZB-ből.

A mikrogazdálkodói szabályozást azóta hajmeresztő banki gyakorlat, döbbenetes minisztériumi magyarázkodás, rések, igazságtalanságok, logikátlanságok és bazi nagy hézagok kísérik. Ez az egész elhibázott szabályozás felveti a Pénzügyminisztérium felelősségét.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Évközben átalányadóról szja-ra váltás

Adózóna szerkesztőség

kérdések és válaszok

Ingatlanbérlet, rezsi elszámolása

Nagy Norbert

adószakértő

Egyesület végelszámolásának nyomtatványai II.

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs