hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kapcsolt vállalkozások bejelentési kötelezettsége pontról pontra

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló
1

A kapcsolt vállalkozásoknak rendkívüli bejelentési kötelezettségeik vannak az adózással összefüggésben, és a társasági adókötelezettséghez kapcsolódóan más tájékoztatási teendőkkel is számolniuk kell.

Adóigazgatásban előírt kötelezettségek

1. Készpénzfizetés bejelentése

Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) 7. paragrafusának 28. pontja előírja, hogy 15 napon belül be kell jelenteni az adó- és vámhatóságnak a kapcsolt vállalkozások között létrejött, egymillió forintot meghaladó értékben teljesített szolgáltatások készpénzben teljesített kifizetéseit.

A 15 napos határidőt a készpénzfizetés napjától kell számítani. A bejelentést a vevőnek, a szolgáltatást igénybe vevőnek kell teljesítenie, kivéve, ha ez a személy vállalkozási tevékenységet nem folytató természetes személy (magánszemély).

2. Kapcsolt fél adatainak be-, illetve kijelentése

Az adóigazgatási eljárás részletszabályairól szóló 465/2017. kormányrendelet (465-ös rendelet) előírja, hogy a változás szabályai szerint be kell jelenteni az állami adó- és vámhatósághoz a kapcsolt vállalkozásnak minősülő másik személy nevét (elnevezését), székhelyét (telephelyét) és adóazonosító számát az első szerződéskötésüket követő 15 napon belül, valamint a kapcsolt vállalkozási viszony megszűnését, a megszűnést követő 15 napon belül.

A bejelentési kötelezettség az adózóra vonatkozik. Az adózó fogalmát az adóigazgatási rendtartásról szóló 2017. évi CLI. törvény (Air.) 11. paragrafusának (1) bekezdése taglalja. E szerint adózó az a személy, akinek, illetve amelynek adókötelezettségét adót, költségvetési támogatást megállapító törvény, az Air. vagy önkormányzati rendelet írja elő.

Az említett két bejelentést

– cégbejegyzésre nem kötelezett jogi személyek, nonprofit szervezetek – a törzskönyvi jogi személyek és a civil szervezetek kivételével –, külföldi vállalkozások, tulajdonostársak közössége, a bizalmi vagyonkezelésbe adott vagyontömeg, valamint csoportos adóalanyiság esetén a T’201 jelű nyomtatványon,

– a törzskönyvi jogi személyeknek a 'T201TSZ jelű nyomtatványon,

– a civil szervezeteknek a 2’T201CSZ jelű nyomtatványon,

– a cégbejegyzésre kötelezett szervezeteknek és egyéni cégeknek a ’T201T jelű nyomtatványon kell teljesíteniük.

Bár a 465-ös rendelet nem mentesíti a kapcsolt vállalkozásra vonatkozó adatok bejelentési kötelezettsége alól a magánszemélyt, de nincs olyan nyomtatvány, amelyen ezt meg lehetne tenni. Feltételezhető, hogy ennek oka, hogy ha egyéni vállalkozónak nem minősülő magánszemély a kapcsolt fél, akkor a vele kötött szerződés alapján nincs társaságiadóalap-módosítási kötelezettség/lehetőség, és ezért ezen viszony alapján a magánszemély nem minősül adózónak.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük a társaságiadó-törvényben előírt bejelentési/tájékoztatási kötelezettséget, illetve az ingatlannal rendelkező társasági minőség bejelentésére vonatkozó szabályokat.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
kovacsne45

Élelmiszer kereskedelmi kft a Nemzeti Agrárkamarához tartozik,Miért nem lehet levonni az adóalapjából az eladott áru értékét.Igy egy kereskedemi kft nagyon sok adót fizet.Más kamaránál le lehet vonni az ELÁBÉT.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

A kata új szabályozásának érvényessége

Szipszer Tamás

adószakértő

Használt termék közösségi beszerzés A60 jelentése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close