hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Jöhet a vagyonosodási vizsgálat: így nem éri készületlenül

  • dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó
4

A vagyongyarapodási eljárásoknál gyakran azért állapít meg nagy összegű adóhiányt és bírságot az adóhatóság, mert nem fogadja el az adózó nyilatkozatait, bizonyítékait egyes bevételeivel kapcsolatban.

Ezúttal azokat látjuk el hasznos információkkal, akik egy-egy nagyobb beruházásukhoz, ingatlan, vagy gépjárművásárláshoz baráti, rokoni segítséget vesznek igénybe, különös tekintettel arra, ha a segítséget nyújtó külföldi.

Amikor az adóhatóság egy magánszemély vagyongyarapodását vizsgálja, akkor felállít egy kimutatást, amelyben külön-külön oszlopokban jeleníti meg a magánszemély bevételeit és kiadásait. Az így elkészült táblázat megmutatja azokat az időpontokat, amikor a vizsgált adózó kiadásai meghaladják a bevételeit és így forráshiánya keletkezik.  Az ellenőrzésről készült jegyzőkönyvben a kimutatásban szereplő forráshiányok összege lesz az adókülönbözet alapja. A megállapított adókülönbözet legtöbbször teljes egészében adóhiány, amire felszámítják a késedelmi pótlékot és az igen magas 200 százalékos bírságot is.

A nagyobb forráshiányok általában ott keletkeznek, ahol adózónak jelentősebb kiadásai vannak, mert például vásárolt egy ingatlant, egy gépjárművet, vagy esetleg alapított egy céget.

Gyakran ezeknek a nagyobb összegű kifizetéseknek a forrása más magyar adózótól, vagy külföldről származik. Az ilyen forrásból származó bevételeket azonban az adóhatóság igen nehezen, vagy egyáltalán nem fogadja el.

Mit kell tenni, ahhoz, hogy ez velünk ne fordulhasson elő?

1. Minden bevételről rendelkezzünk írásos bizonylattal!

A magánszemélyektől kapott kölcsönökről készüljön szerződés. Javasolt ezeket a szerződéseket ügyvéddel, vagy közjegyzővel ellenjegyeztetni, de legalább teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalni.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, mire kell figyelni a tanúk igazolásánál, a valuta átvételénél, s milyen büntetés vár azokra, akik nem tudják bizonyítani bevételük forrását!
A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (4)
satya57

Mi is családi és baráti kölcsönökből gyarapodunk,kapunk pár 10 milliót kölcsön és kész.

Dr. Szeiler Nikolett

http://adozona.hu/adozas_rendje/Vagyonosodasi_vizsgalathoz_jar_a_buntetoelj_E39CYB

Dr. Szeiler Nikolett

Tisztelt Kálmán Csaba!

Vagyonosodási vizsgálat a jövőben is lesz. Vagyonosodási vizsgálat során viszont csak akkor becsülhet az adóhatóság, ha indít egy büntetőeljárást. Ugyanakkor jelenleg a NAV kidolgozott egy olyan eljárást, hogy becslés nélkül is lehessen megállapítást tenni. Főként olyan esetben amikor nyilvánvaló az eltérés a magánszemély adóbevallása és a kiadásai között. Erről szólt az alábbi cikkünk:http://adozona.hu/adozas_rendje/Vagyonosodasi_vizsgalathoz_jar_a_buntetoelj_E39CYB

AREH Könyvelőiroda

Tisztelt dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó!

Én úgy tudom, hogy a vagyonosodási vizsgálatoknak vége. Mér csak abban az esetben rendelhető el, ha nyomozás van az illető személlyel szemben. Esetleg rosszul értesültünk erről? Vagy félreértelmeztük?

Kérem, hogy tájékoztasson ez ügyeben.

Köszönöm, Kálmán Csaba.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Katás munkaerő-támogatása

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyesület – hipa

Szipszer Tamás

adószakértő

Hipaelőleg tételes adózás 03/26 cikk

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs