hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így megy a felülellenőrzés

  • Dr. Várkonyi Katalin

Van-e lehetőség felülellenőrzésre olyankor, ha az adózó az adóhatósági vizsgálat során már tisztázta magát? Mi a gyakorlat és mit mond a jog? Milyen lehetőségei vannak az adózónak és milyen jogosítványai az adóhivatalnak?

Egy cég működését az adóhatóság górcső alá vette. Mint minden átlagos esetben, a jegyzőkönyvet észrevétellel megtámadtuk, minden jogorvoslati jogot kimerítve eljutottunk a bíróságra, ahol a testület az Európai Bíróság ítéleteivel összhangban az adózónak adott igazat, így az adóhatóságot új eljárásra utasította.

A bíróság szempontjait figyelembe véve az adóhatóság módosította álláspontját és a később jogerőre emelkedett határozat már azt tartalmazta, hogy a revízió nem állapított meg adóhiányt, így adótartozás sem keletkezett – tette ezt a bíróság ítéletében foglaltaknak alapján.

Ezzel párhuzamosan azonban, még az alapügyben büntető eljárás indult, adócsalás bűntettének alapos gyanúja miatt. Miután az ügy folyamán kialakult az az elképzelhetetlen állapot, hogy adózó vonatkozásában nem állapítottak meg adóhiányt, így az adócsalás alapos gyanúja tarthatatlanná vált, indokolt lett volna adózó, mint gyanúsított ellen folytatott nyomozást megszüntetni, hiszen, ha nem állapítottak meg adótartozást, nincs kár, nincs bűncselekmény.

A kialakult helyzetben nem várt fordulatként elnöki utasításra felülellenőrzést rendeltek el. Az ügynek nincs vége, de a jogintézmény elemzése vonatkozásában ez irreleváns.
Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja, mi szerepel a törvényekben!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Földmunkák számlázása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

485/2020. kormányrendelet

Széles Imre

tb-szakértő

EU-n kívüli eszközbeszerzések

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close