hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így használhatja a cégkaput

  • adozona.hu
2

Olvasónk a cégkapu használatával, valamint az értesítési tárhellyel kapcsolatosan feltett kérdéseire dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó szakértőnk válaszolt.

Olvasónk kérdései részletesen: 1. Meg tudom-e valahol nézni, hogy mely cégek vannak cégkapun regisztrálva? 2. Regisztráltunk általunk képviselt cégeket a cégkapun, törvényes képviselők felhasználóneveivel, hogyan tudom beállítani, hogy a saját értesítési tárhelyünkön lássuk a nekik érkezett leveleket? 3. A beküldött nyomtatványok elfogadó nyugtáit és az azokkal kapcsolatos hiánypótló leveleket megkapjuk a NAV-tól, ha ügyfélkapun keresztül bejelentkezünk az értesítési tárhelyre, előfordulhat, hogy más levelet nem ide kapunk? 4. Cégkapumegbízottként hogyan tudjuk regisztrálni magunkat az egyes gazdálkodó szervezetek tekintetében? Milyen mellékleteket szükséges csatolni?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

1. Meg tudom-e valahol nézni, hogy mely cégek vannak cégkapun regisztrálva? A cégkapu szolgáltatást cégek egymás közötti levelezésére nem használható, ezért nincs annak jelentősége, hogy a saját cégén, vagy az ön által képviselt cégeken kívül kinek van cégkapuja.

A cégkapu címeket a Rendelkezési Nyilvántartás tartalmazza, ez azonban csak az arra jogosultak számára megismerhető.

2. Regisztráltunk általunk képviselt cégeket a cégkapun, törvényes képviselők felhasználóneveivel, hogyan tudom beállítani, hogy a saját értesítési tárhelyünkön lássuk a nekik érkezett leveleket? 

A cégkapura érkezett levelekről a cégkapun megadott e-mail-címre érkezik értesítés, és a cégkapumegbízott tárhelyén keresztül tekinthető meg.

A cégkapumegbízott további felhasználókat (a továbbiakban: cégkapu-ügyintézők) regisztrálhat – KAÜ-s azonosítást követően – a Cégkapu tárhely-adminisztrációs felületén.

3. A beküldött nyomtatványok elfogadó nyugtáit és az azokkal kapcsolatos hiánypótló leveleket megkapjuk a NAV-tól, ha ügyfélkapun keresztül bejelentkezünk az értesítési tárhelyre, előfordulhat, hogy más levelet nem ide kapunk? 

Előfordulhat, hogy más módon kapnak levelet. Érkezhet a cégkapura, a meghatalmazott ügyfélkapujára stb. Sajnos ezt mi is tapasztaljuk, hogy a NAV jelenleg össze-vissza küldi a leveleket. Mi már kaptunk az ügyvezető ügyfélkapuja mellett a cégvezető ügyfélkapujára, de olyan alkalmazott ügyfélkapujára is, aki már nem dolgozik a cégnél. 

4. Cégkapumegbízottként hogyan tudjuk regisztrálni magunkat az egyes gazdálkodó szervezetek tekintetében?

Ha a szervezet meghatalmazottja végzi a regisztrációt, akkor az iFORM űrlapkitöltő alkalmazást szükséges használni.

Az űrlaphoz kötelező jelleggel csatolni kell minden olyan hiteles dokumentumot, amely a cégkapu-regisztrációval érintett gazdálkodó szervezet képviseleti jogosultságainak ellenőrzéséhez szükséges, illetve a regisztráló szervezet létesítését igazoló dokumentumokat.

Meghatalmazottkénti eljárás esetén a szervezet hatósági nyilvántartásban való szereplését igazoló okiratból egyértelműen megállapíthatónak kell lenni, hogy a meghatalmazást a gazdálkodó szervezet törvényes képviselője (együttes képviselet esetén a képviselői) írta alá.

Tehát szükséges csatolni például:

♦ a szervezet hatósági nyilvántartásban való szereplését igazoló okiratot, például cégkivonatot,

♦ meghatalmazást adó aláírási címpéldányát vagy ügyvéd által ellenjegyzett aláírás-mintát,

♦ meghatalmazást.

Szakértőnk végezetül felhívta a kérdező figyelmét, hogy válasza tájékoztató jellegű, teljes körű válaszadásra konkrét ügyben csak az iratok, dokumentumok áttanulmányozása után van mód vállalkozni.

Az adózás rendjének 2018-as változásairól, és annak az adóellenőrzésre gyakorolt hatásáról bővebben olvashat a 2018 februárjában megjelent kiadványunkban, amelyet a HVG Kiadó webshopjában kiadói kedvezménnyel vásárolhat meg.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
contofit

Válaszukat kérem, miért nem fogadják el a 2018.12-ig érvényes HVG KLUB Kártya számomat - Önöktől kaptam - előfizetésért - mély nyomott még hamisítani sem lehet: 87338 már kétszer kitöltöttem a MEGHOSSZABBÍTOM adatlapjukat, de érvénytelennek minősítették a kártya számomat.Balogh László

Ruszin Zsolt

Meg lett kaparva a téma felülről. A téma mélyén azért elég aggasztó körülményekre is találhatunk:

A tárhely gyakran nem elérhető, mert a KAÜ egyrészt leterhelt, másrészt túlbonyolított az azonosítás, ezért lassú, harmadrészt pedig figyeli a böngésző gyorsítótárát, ami nonszensz.

A cégkapuk törzsszámon a PC képernyőjén törzsszámon futnak, golyózik az ember szeme, ha több cégkapuja is van (nekem már 300).

A cégkapuhoz az ügyvezető számára kiadott login/jelszó használata jogszabálysértő. A meghatalmazotti cégkapumegbízotti regisztráció meg el van dugva a "Tovább" gomb mögé, az I-Form csak ezután jelenik meg.

Ha a cégkapumegbízott törli a hozzáférését, vagy ügyvezetőváltás történik, akkor a cégkapu megszűnik, az üzenetek elvesznek, az új cégkapu üres állapotban indul! (Bizony!)

A meghatalmazotti cégkapumegbízott által benyújtott iratokat a NISZ Zrt munkatársai bírálják el. Az Eüsz tv. alaptörvényellenesen egy közigazgatási cselekmény esetén kizárja a jogorvoslatot. Az elbírálásban a jogi színvonal erősen szóródik. Próbaesetként egy 2004-es aláírásmintával, 2006-os meghatalmazás csatolásával futottam neki a regisztrációnak (egyébként a törvény nem írja, hogy kellene aláírásminta, ráadásul annak bekérése ütközik az Eüsz. tv. 20.§-val). A régi papírokat harmadikra fogadta el a NISZ, miután telefonon szóltam Pándi Boglárka osztályvezető asszonynak.

A cégkapuról és a tárhelyről az a véleményem, hogy az irány jó a következő 10 évre, de mist még eléggé döcög és nincs kész. Az üzenetek fontossági minősítése és arról való értesítés, illetve az üzenetek archiválása nem megoldott.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Vagyoni értékű jog használatának átengedése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close