hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adótartozásból cégtörlés, eltiltás – van-e visszaút?

  • adozona.hu

A társaság adószámát törölték, nem jogerős végzés szerint a céget megszűntnek nyilvánította cégbíróság, ügyvezetőjét felfüggesztették. Van-e lehetőség a visszaútra? Olvasónk kérdésére dr. Szeiler Nikolett ügyvéd adótanácsadónk válaszolt.

A már két évvel ezelőtt kezdődött ügyet így összegezte olvasónk: „A cégbíróság megküldte a végzést (még nem jogerős), hogy a társaságot megszűntnek nyilvánította, a kényszertörlési eljárást megindította. Kérdésem, hogy az öt évre szóló ügyvezetői eltiltás az adószám törlésétől (2012), vagy pedig a végzés jogerőre emelkedésétől (2014.10. hó) számít-e? (Az adóhivatal azt a tájékoztatást adta, hogy az adószám eltörlésétől, de a cégbírósági végzés nem erre utal.) Másik kérdésem, hogy volt az adóhivatal felé a társaságnak tartozása, amit 2014. 08. hóban teljes összegben megfizetett, az adóhivatalnál azt mondták, hogy erről értesítik (azonnal) a cégbíróságot, de a cégbírósági végzésben még mindig tartozás szerepel (nem nagy összeg, 300 ezer forint). A cégbíróság telefonos megkeresésre azt mondta, hogy ezért függesztik fel az ügyvezetőt. Van-e még ezek után megoldás arra, hogy ne legyen ügyvezetői eltiltás? Lehet-e törölt adószámot visszaállítani, lehet-e kényszertörlésből visszaút?” – kérdezte.

Az olvasó kérdései a 2012. január 1-jétől  hatályba lépett adóregisztrációs eljárásra vonatkoznak, azaz az adóhatóság nem ad az újonnan alapított társaságnak adószámot, amennyiben megállapítja, hogy a korábbi cége miatt a vezető tisztségviselő eltiltás hatálya alatt állt – szögezte le Szeiler Nikolett. Hozzátette: az előzőekben említett időponttól a cégbejegyzésre kötelezett adózók adószámának megállapítására nem automatikusan, hanem – az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 24/C–E §-aiban rögzített – ú adóregisztrációs eljárás lefolytatását követően kerülhet sor.

Melyik időponttól számít az eltiltás?

A törvény szerint az eltiltás az adószám törlésétől, illetve a társaság törlésétől is számítható.  Van olyan eset, amikor egy társaság felszámolás alá kerül, de az adószámot nem törlik, ezért abban az esetben a társaság cégnyilvántartásból történő törlése számít. Amennyiben az adószámot korábban törölték, akkor az példabeli esetben onnan számít az eltiltás.

Van olyan eset, hogy mégis el lehetne kerülni az eltiltás jogkövetkezményeit?

Igen van - válaszolta szakértőnk. Kérelmet lehet benyújtani az adóhatósághoz, amelyben a következőket kell bizonyítani (Art. 24/C § (1):

aa) az adószám megállapításának megtagadására okot adó tartozást az azt felhalmozó adózó azért nem tudta kiegyenlíteni, mert az általa teljesített termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás ellenértékét egy vagy több vevő, illetőleg megrendelő részben vagy egészben nem egyenlítette ki, és

ab) a vevőkkel, megrendelőkkel szemben fennálló - illetőleg a felszámolás vagy kényszertörlési eljárás kezdő időpontjában fennállt -, határidőre ki nem egyenlített követelések összege az adótartozás összegét eléri vagy meghaladja, illetőleg a felszámolás vagy kényszertörlési eljárás kezdő időpontjában elérte vagy meghaladta, és
ac) az adótartozást felhalmozó adózó a követelések érvényesítése érdekében úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben tőle elvárható és
d) a kérelem benyújtásával egyidejűleg igazolja, hogy a kizáró ok alapjául szolgáló adótartozás már nem áll fenn.

Tehát, amennyiben a kérelemben igazolja, hogy nem áll fenn az adótartozás, akkor nem fog eltiltás hatálya alá kerülni.

Van-e a kényszertörlésből visszaút?

Kényszertörlési eljárás esetén, amennyiben a céggel szemben követelést jelentettek be (akár NAV követelése), és megállapítható, hogy a cég rendelkezik vagyonnal, akkor elrendelik a társaság felszámolási eljárását. Ha nem jelentettek be követelést, vagy a társaságnak nincs felosztható vagyona, akkor a cégbíróság törli a társaságot. A kényszertörlés elrendeléséről hozott végzés ellen lehet fellebbezni, így el lehet kerülni a kényszertörlési eljárást, de a megindult kényszertörlés alól igen nehéz kikerülni.

Adószámot vissza lehet e állítani?

Amennyiben a cégbíróság az adózót nem törli nyilvántartásából (mert az a törvényes működést helyreállította és kikerül a kényszertörlés alól), a törölt adószám visszaállítása kérhető a NAV-tól.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nevelési ellátás jár-e?

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Családi kedvezmény

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs