hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Elévülés az adózásban

  • dr. Nagy András ügyvéd

Az elévülés lényege alapvetően, hogy az elévült követeléseket bírósági úton nem lehet többé érvényesíteni. Fontos, hogy nem a követelés iránti jog szűnik meg, csak azt törvényes úton (bírósági vagy más hatósági eljárásban) már nem lehet behajtani, követelni, amennyiben persze a másik fél hivatkozik az elévülési időre. Az adójogban azonban a Ptk. polgári jogi elévülésre vonatkozó szabályai nem alkalmazhatóak.

Mi az alapvető különbség a polgári jogi követelések elévülése és az adóügyekben irányadó elévülési szabályok között?

Az elévült polgári jogi követelések csak bírósági eljárásokban nem érvényesíthetők, de nem kizárt, hogy a jogosult más módon mégis hozzájusson követeléséhez. Az adójogban azonban, vagyis az adóügyekben elévülés esetén az adómegállapításra, adóvégrehajtásra jogszerűen már nem kerülhet sor.

Az adójogban az elévülés kapcsán kétféle jogról beszélhetünk:

1. az adómegállapításhoz való jogról, ami tulajdonképpen az adóhatóság (adó)megállapításhoz való jogának megszűnését jelenti, valamint

2. az adó végrehajtásához való jog elévüléséről, vagyis a végrehajtás során az állami kényszer alkalmazásának megszűnéséről.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja az adómegállapításhoz való jog elévülésére irányadó főbb szabályokat!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Átalányadózó adó-, és járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Közösségi értékesítés / áfaregisztráció

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close