hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Elévülés az adózásban

  • dr. Nagy András ügyvéd

Az elévülés lényege alapvetően, hogy az elévült követeléseket bírósági úton nem lehet többé érvényesíteni. Fontos, hogy nem a követelés iránti jog szűnik meg, csak azt törvényes úton (bírósági vagy más hatósági eljárásban) már nem lehet behajtani, követelni, amennyiben persze a másik fél hivatkozik az elévülési időre. Az adójogban azonban a Ptk. polgári jogi elévülésre vonatkozó szabályai nem alkalmazhatóak.

Mi az alapvető különbség a polgári jogi követelések elévülése és az adóügyekben irányadó elévülési szabályok között?

Az elévült polgári jogi követelések csak bírósági eljárásokban nem érvényesíthetők, de nem kizárt, hogy a jogosult más módon mégis hozzájusson követeléséhez. Az adójogban azonban, vagyis az adóügyekben elévülés esetén az adómegállapításra, adóvégrehajtásra jogszerűen már nem kerülhet sor.

Az adójogban az elévülés kapcsán kétféle jogról beszélhetünk:

1. az adómegállapításhoz való jogról, ami tulajdonképpen az adóhatóság (adó)megállapításhoz való jogának megszűnését jelenti, valamint

2. az adó végrehajtásához való jog elévüléséről, vagyis a végrehajtás során az állami kényszer alkalmazásának megszűnéséről.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja az adómegállapításhoz való jog elévülésére irányadó főbb szabályokat!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Iparűzési adó alapjának megállapítása

Szipszer Tamás

adószakértő

Mit jelent?

Szipszer Tamás

adószakértő

Bérelt ingatlan megvétele

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink