hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adózás rendjét, áfát érintő legújabb változások

  • Gyüre Ferenc adótanácsadó

A Magyar Közlöny 70. számában, 2023. május 11-én az általános forgalmi adó és adózás rendjének szabályait érintő módosítások is megjelentek.

Adózás rendje: adatszolgáltatási kötelezettség bővítése

Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) X. fejezete részletesen ismerteti az adózással kapcsolatos adatszolgáltatásokat, melyek számos tevékenységgel, területtel, szervvel, magánszeméllyel kapcsolatos témára vonatkoznak.

A május 11-én kihirdetett, egyes egészségügyi, egészségbiztosítási és gyógyszerészeti tárgyú törvények módosításáról szóló 2023. évi XIX. törvény 15. pontja (88. és 89. §) bővíti a már korábban említett, Art.-ben foglalt adatszolgáltatásra vonatkozó előírásokat, azaz adatszolgáltatási kötelezettséget kell teljesíteni az egészségügyi szolgáltatókról.

Az új szabályozás értelmében az egészségügyi igazgatási és koordinációs feladatokért felelős egészségügyi államigazgatási szerv a tárgynegyedévet követő hó utolsó napjáig elektronikus úton adatot szolgáltat az állami adó- és vámhatóság részére a hatósági nyilvántartásában szereplő, az egészségügyről szóló törvény szerinti egészségügyi szolgáltatók azonosító adatairól és azok adószámáról. Az állami adó- és vámhatóság az adatszolgáltatás adatait az törvényben meghatározott adatszolgáltatási kötelezettségének teljesítése érdekében használja fel.

Az Adózóna 2023-as adóváltozásokkal kapcsolatos egyéb írásait itt találja.

Fontos, hogy a törvény egészségügyi szolgáltatókat említ – az egészségügyről szóló törvény 3. § f) pontja alapján ilyen – a tulajdoni formától és fenntartótól függetlenül – minden, egészségügyi szolgáltatás nyújtására és az egészségügyi államigazgatási szerv által kiadott működési engedély alapján jogosult egyéni egészségügyi vállalkozó, jogi személy vagy jogi személyiség nélküli szervezet.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja az egyéb előírásokat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kedvezményezett átalakulás feltételei

Pölöskei Pálné

adószakértő

Munkahelyi baleset utáni ellátás számviteli elszámolása

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Bt.-beltag, -kültag ingyenes munkavégzése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31