hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Agresszív adópolitika bejelentése: sok még a kérdőjel

  • adozona.hu
2

Nemcsak adótanácsadókra, hanem bankokra, könyvelőkre és egyéb tanácsadókra is kiterjed az adóstruktúrák bejelentésének kötelezettsége – derült ki a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara és a Jalsovszky Ügyvédi Iroda közös konferenciáján.

Jövő évtől a tanácsadóknak jelenteniük kell mindazon, agresszívnek minősített, határon átnyúló adóstruktúrákat, amelyek megtervezésében vagy megvalósításában részt vesznek. Ez a kötelezettség nemcsak a struktúrát megtervező adótanácsadót, hanem az annak megvalósításában részt vevő valamennyi közreműködőt érinti – így azt az ügyvédet, aki a dokumentációt elkészíti, azt a könyvelőt, aki az ügyletet számvitelileg elszámolja és azt a bankot is, amely az ügylet megvalósításához bankszámlát nyit. A bejelentési kötelezettség akkor áll fenn, ha az adott résztvevő tudta, vagy tudnia kellett volna, hogy agresszívnek minősülő adótervezési struktúra megvalósításában vesz részt. Az új bejelentési kötelezettségről, annak részletszabályairól és hatásait vitatták meg egy konferencián a Pénzügyminisztérium, az OTP Bank, a Process Solutions Kft. és a Jalsovszky Ügyvédi Iroda képviselői.

Ügyvédi titok vagy sem?

A bejelentési kötelezettség közvetlenül nem terjed ki az ügyvédekre. Dr. Fehér Tamás, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda partnere szerint azonban ez nem jelenti azt, hogy az ügyvédek teljesen mentesülnének az új jogszabályból eredő kötelezettségek alól. Nekik ugyanis az ügyfeleik figyelmét kell felhívniuk a bejelentési kötelezettségre – még ha a végső bejelentést az ügyfélnek is kell majd megtennie. Az ügyvédnek tehát a többi szereplőhöz hasonlóan mérlegelnie kell, hogy az adott struktúra bejelentési kötelezettség alá esik-e, az erről szóló tájékoztatás az ügyvédi felelősség körébe tartozik.

Intenzívebbé válik a tanácsadó-ügyfél kommunikáció

Az új szabályoknak való megfelelés komolyabb kommunikációt igényel az ügyfél és a könyvelője között – emelte ki Urbán Balázs, a Process Solutions partnere. Ez következik abból is, hogy a jogszabály visszaható hatályánál fogva olyan ügyleteket is be kell majd 2020-ban jelenteni, amelyeket az ügyfelek ezen év során vagy akár a múlt év végén valósítottak meg. Az aktív kommunikáció azért is fontos, mert egy közreműködő mentesülni tud a bejelentési kötelezettség alól akkor, ha bizonyítja, hogy más tanácsadó már tett bejelentést ugyanarról az ügyletről – itt azonban felmerül annak a kérdése, hogy az információ milyen módon jut el egyik féltől a másikig.

Újabb kör a banki adminisztrációban

A pénzügyi intézetek a Magyar Bankszövetség keretein belül már jelenleg is egyeztetik, hogy milyen további intézkedést és adminisztrációt jelent részükről az új rendelkezéseknek való megfelelés – tájékoztatott Hőgye Krisztina, az OTP Bank igazgatója. A pénzügyi intézetek bejelentési kötelezettségét nagyban befolyásolja majd, hogy elvárható-e tőlük, egy-egy bankművelet esetén tisztában legyenek azok adózási motivációival. További kérdésként merül fel ebben a körben, hogy a banktitokra vonatkozó szabályok mennyiben mentesítik majd ezen intézeteket a bejelentési kötelezettségek alól.

A finomhangolás még hátra van

Mint azt Csabai Róbert, a Pénzügyminisztérium osztályvezetője hangsúlyozta, a bejelentési kötelezettséggel kapcsolatos egyes kérdések kimunkálása még folyamatban van. A minisztérium célja, hogy a szabályok a lehető legkönnyebben alkalmazhatók legyenek az üzleti élet számára. Nyitottan áll ezért a minisztérium a tanácsadók és a versenyszféra gyakorlati kérdéseihez, amelyek esetlegesen további iránymutatások kiadását is szükségessé tehetik.

A konferencia résztvevői egyetértettek: a bejelentési kötelezettségtől félni ugyan nem kell, de arra jól felkészülni mindenképpen. Jelenleg mind a szakma, mind a Minisztérium a gondolkozás egyik közbenső fázisánál, de semmi esetre sem a végénél tart. Nem kétséges, hogy sokan csak jövő nyáron szembesülnek majd azzal, hogy milyen terhet ró a bejelentési kötelezettség szervezetükre. Biztosan előnyt élveznek ezért azok, akik nem az utolsó pillanatra hagyják a felkészülést.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (2)
smertee

Ruszin Zsoltnak teljesen igaza van.Politikusok és a 7. főbűn.

Ruszin Zsolt

Én is ott voltam ezen a konferencián és a Pénzügyminisztérium képviselője is meglepődött, amikor a szakértő közönségnek elmagyarázták, hogy valójában mik is a szabályok, sokan szavaztak úgy, hogy nem lesznek bejelentések. Kérdéses, hogy a nagyvállalatok milyen irányban fognak elmozdulni az önfeljelentős időszakban.

Az emberi tulajdonságokat (lásd: 7 főbűn) figyelembevéve az önkéntes jogkövetés "feltalálása" a nagypolitikának nagyon kényelmes, de a társadalomra nézve igencsak veszélyes.

Meg kell erősíteni a hatóságokat, tovább kell növelni az online gazdasági adatáram figyelését, nagyon-nagyon sokat kellene programozni és rengeteg új, bivalyerős állami informatikai rendszerre lesz szükség! Végül szó sem lehet arról, hogy alulfizetett és munkábal agyonnyomott hivatalnokok foglalkozzanak jól fizetett adótanácsadók (teljesen törvényes) konstrukcióinak kielemzésével!

Az adózási önfeljelentés egy hiba, ugyanúgy, ahogy a pénzmosás világszerte elterjedt önbejelentési rendszere is hiba volt. Sajnos a politikusok is olyan, sőt még jobban olyan emberek, akikre az emberi tulajdonságot (lásd: 7 főbűn) nagyon is érvényes tud lenni, főleg nagy tömegben rossz az átlag.

Zárt, automatizált, emberi beavatkozás nélküli rendszerekre van szükség, ami nemcsak a közlekedésben (lásd: közlekedési lámpák), de az adózásban is bevállhat!

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3