hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adófizetési biztosíték: megpecsételheti az ügyvezető sorsát, ha elmulasztja leróni

  • Kocsis Zoltán közgazdász, Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Adófizetési biztosítékot kér a NAV az adózótól, ha képviselője vagy 50 százalékot meghaladó tulajdonosa volt 5 éven belül olyan cégnek, amely 1 millió forintot meghaladó (legnagyobb adóteljesítményű adózók esetén ez 2 millió forint) tartozással szűnt meg, ami az adóregisztrációs eljárásig semmilyen módon nem térült meg. A biztosíték határidőben történő megfizetésének elmulasztása esetén az adóhatóság törli a cég adószámát, a vállalkozás kényszertörlés alá kerül, 5 évre eltiltják az ügyvezetőt, és – bizonyos esetekben – a tulajdonosokat is.

Az adófizetési biztosíték az 1 és 5 millió forint közötti (legnagyobb adózók esetén 2-10 millió forint) tartozással megszűnt cégekre vonatkozik. Ha 5 millió forintnál nagyobb tartozással szűnt meg a vállalkozás, a NAV nem is engedélyezi az adóregisztrációt, így fel sem merül az adófizetési biztosíték lehetősége. Az adóregisztráció esetében az adóhatóság felszólítja a társaságot és a magánszemélyt is, hogy hárítsa el az akadályt (például jelöljön új ügyvezetőt stb.), különben nem állapítja meg az adószámot, vagy törli azt.

Az adófizetési biztosítéknál az új cég kap adószámot, majd határozatban kérik az ügyvezetőt a biztosíték letételére. A biztosíték összege a megszűnt társaság tartozásával egyenlő, ha az ügyvezető öt éven belül több ilyen társaságban is tevékenykedett, akkor a legmagasabb tartozás összege a mérvadó.

Az adófizetési biztosíték 12 hónapot követően visszajár az adózónak, amennyiben nem keletkezik adótartozása. Ha az adófizetési biztosíték nyújtásának 12 hónapos időtartama alatt az adózó nem teljesíti adófizetési kötelezettségét, úgy az adóhatóság a biztosítékból kiegyenlítheti a tartozást, az adózónak viszont ezt követően 15 napon belül ki kell egészítenie az adófizetési biztosíték összegét.

Fontos szabály, hogy hiába változik meg a feltétel, amely miatt előírta a NAV az adófizetési biztosítékot, a kötelezettség a megszabott ideig megmarad. Tehát, ha az ügyvezető személye miatt írta elő az adóhatóság az adófizetési biztosítékot, akkor sem kapja vissza a pénzt a társaság, ha új ügyvezetőt választ.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük az adófizetési biztosítékra vonatkozó további fontos tudnivalókat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elvont pihenői pótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Számlán két vevő neve

Kelemen László

adószakértő, jogász

Tao szerinti écs változtatása

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs