hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adóellenőrzések az online számlaadatok alapján

  • dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó

A NAV tájékoztatása szerint az online számlarendszerben eddig 279 ezer adózó közel 70 millió számlaadatot küldött be, és az adóhatóság 24 ezer adóellenőrzésnél vette figyelembe az adatokat. Biztos számíthat adóellenőrzésre, akinél 1 millió forint feletti eltérést lát az adatokban az adóhatóság, vagy aki olyan cégekkel állt kapcsolatban, akik már felszámolás vagy kényszertörlés alatt állnak.

Nem csak az összegekben lehet eltérés, a rosszul felvitt adatok is eredményezhetnek adóellenőrzést. Főleg a manuálisan rögzített számlák esetében nagy a hibázási lehetőség. Azonban a hibákat még a revizorok előtt feltárhatja, és javíthatja a cég, ezért pontokba szedtük a legfontosabb tudnivalókat az adatszolgáltatásról, és arról, hogy milyen adóellenőrzésekre kerülhet sor az online adatok alapján.

Július elsejétől minden áfaalany értékhatár nélkül köteles az online számlarendszerben adatot szolgáltatni egy másik, belföldi áfaalany részére, belföldön teljesített termékértékesítéséről, szolgáltatásnyújtásáról kibocsátott számláról, számlával egy tekintet alá eső okiratról. Eddig csak a 100 ezer forintot meghaladó áthárított áfát tartalmazó, belföldi áfaalanyok közötti ügyletekről kiállított számlákról kellett adatot szolgáltatni.

Adatot nem csupán a számlázó programmal kiállított számláról kell szolgáltatni, hanem a számlatömb használatával kibocsátott számla, illetve számlával egy tekintet alá eső okirat adattartamáról is. Csak az jelent különbséget, hogy a számlázó programmal kiállított számla esetén azonnal adatot kell szolgáltatni, kézi számlázáskor pedig 500 ezer forint vagy a fölötti áthárított áfaösszeg esetében a kibocsátást követő naptári napon belül, ezen értékhatár alatt – 2020. július 1-jétől – 4 napon belül.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, kik számíthatnak adóellenőrzésre az online adatszolgáltatás miatt!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Alanyi adómentes csomagküldő

Nagy Norbert

adószakértő

Svájci munkaviszony tagi jogviszony esetén

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close