hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A bejelentés nélküli foglalkoztatás következményei: sokat kockáztatnak a munkáltatók

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Az elmúlt negyed században jelentős mértékben csökkent Magyarországon a feketefoglalkoztatás, legalábbis a statisztikai adatokon alapuló becslések szerint. Ebben – a foglalkoztatást terhelő közterhek mérséklődése mellett és az esetleges bírság kockázatán túl – nyilván szerepe van az egyéb olyan jogkövetkezményeknek, amelyek közvetve okoznak hátrányt a vállalkozásnak. Cikkünkben ezek közül emelünk ki néhányat.

Az első – adott esetben a bírságnál is hátrányosabb következmény – az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) 245. szakasza szerinti üzletzárás elrendelése, ami be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatásához is kapcsolódhat, és ismételt jogsértés (tehát második esetben történő lebukás) esetén nem mellőzhető.

További hátrány, hogy az Art. 265. szakasza értelmében a NAV köteles a honlapján közzétenni azoknak az adózóknak a nevét, székhelyét, adószámát (adószámmal nem rendelkező természetes személy foglalkoztató nevét, lakcímét, adóazonosító jelét), akik/amelyek tekintetében végleges és végrehajtható közigazgatási vagy jogerős bírósági határozat megállapította, hogy nem tettek eleget a munkaviszony létesítésével összefüggő bejelentési kötelezettségüknek. E listán a foglalkoztató két évig szerepel.

E nyilvános listán szereplő adózót – az Art. 157. szakasza alapján – az adóhatóság kockázatos adózóként tartja nyilván, ami szintén számos hátránnyal járhat. Így például az e körbe tartozó adózó esetében

– a visszaigényelt általános forgalmi adó kiutalási határideje 75 nap,

– ha a NAV által ellenőrzés alá vont időszakban, illetve annak egy részében, vagy az ellenőrzés időtartama alatt, illetve annak egy részében kockázatos adózónak minősül, az ellenőrzés határideje 60 nappal meghosszabbodik,

– az ellenőrzés során feltárt adókülönbözet után felszámított késedelmi pótlék mértéke minden naptári nap után az általános szabályok alapján számított késedelmi pótlék 150 százalékának a háromszázhatvanötöd része.

A bejelentés nélküli foglalkoztatásra vonatkozóan nem csak az Art. tartalmaz szankciókat.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben ismertetjük az egyéb törvényekbe foglalt hátrányos következményeket!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Építési engedély nélküli FAD-os számlázás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Áfa adókötelessé tétele

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Lakásépítés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink