hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megjelent a novemberi VálaszAdó

  • adozona.hu

Az idén második menetben módosít az Országgyűlés az adótörvényeken. A nagyobb átalakítást már a nyáron letudták a képviselők, ezúttal pedig kiigazítják az akkor (vagy korábban) elhibázott változtatásokat. A mostani módosítások között számos olyan van, amelyet az uniós szabályoknak való megfeleltetés indokolt, továbbá vannak szigorító és könnyítő javaslatok is.

A lazításokban most is a katásokra vonatkozó előírások viszik az első helyet. Ezekből talán a legfontosabb, hogy bővül a bevételnek nem minősülő támogatások köre, továbbá, hogy már nemcsak e kedvezményes adózás éves bevételi határa lesz 12 millió forint, hanem az alanyi mentességé is az áfában.

A lakásvásárlók és -építők számára fontos, hogy az őszi adócsomag átmeneti szabályokat ír elő az 5 százalékos áfakulcs alkalmazhatóságára.

Szintén könnyebbséget jelenthet – a társasági adóban – hogy csoportban is le lehet tudni egyes kötelezettségeket, ami csökkentheti az adminisztrációs feladatokat.

Vannak megszorítások is az adócsomagban, ilyen például a kulturális célú tao-felajánlások megszüntetése, illetve a cafeteria-kedvezmények további nyirbálása.

Ezekről részletesen beszámolunk a VálaszAdó mostani válogatásában, Ajánló rovatunkban pedig kitérünk az innovációs járulékfizetési kötelezettséget befolyásoló kkv-szabályok már korábban elfogadott változásaira, továbbá az előleg és a foglaló közötti azonosságok és különbségek részleteire.

A novemberi VálaszAdót itt töltheti le!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Szemüveg

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás bt. kiszámlázhat-e ügyvezetést?

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs