hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megjelent a júliusi VálaszAdó

  • adozona.hu

Mint az lassan már hagyománnyá válik, tavasszal egy külön csomagban módosít az Országgyűlés az adótörvényeken. Nem maradt el az adócsomag a mostani tavaszon sem: gyakorlatilag az összes adójogszabályt érinti valamilyen változás. Emellett a jövő évi költségvetést megalapozó törvényben, a társasági adóról szóló törvényt, továbbá más törvényeket külön-külön módosító törvényekben is hozzányúltak a képviselők az adózásra és a társadalombiztosításra vonatkozó előírásokhoz. A mostani VálaszAdóban ezekből a csomagokból szemezgetük.

A módosított és az új szabályok egy része már a módosító törvények kihirdetése másnapján hatályba is lépett, sőt: visszamenőlegesen is alkalmazható, de akadnak köztük 2018-tól hatályosak is. A törvényhozás ezúttal elsősorban az enyhítésekre, könnyítésekre összpontosított. Vannak ilyen új szabályok a katázásban, a társasági adózásban és az evában is.

A társasági adóban tovább bővülnek a mobilitási célú lakhatási kedvezmények, új bónusz az elektromos töltőállomás beruházás, illetve a röplabda – mint új látványcsapatsport – támogatása után igénybe vehető kedvezmény.

Sokan fellélegezhetnek, hogy hogy a jövő nyárra halasztották a kötelező valós idejű adatszolgáltatást a 100 ezer forint áfatartalmat meghaladó számlákról. Lesz néhány szigorítás is; kiterjesztik az adófizetési biztosítékot, nő a reklámadó mértéke, s be kell jelenteni a külföldi bankszámlákat.

A részletekről a teljes terjedelemben közölt cikkeinkből és az Ajánló rovat kivonatolt írásaiban tájékozódhatnak.

A júliusi VálaszAdót itt töltheti le!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Konszignációs raktár 2020. 01. 01-től

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlan bérbeadása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlanértékesítés, áfatartalom

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

2020 január
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X