hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Külföldi vagy egyedi számlázóprogramot használ? Júliustól meggyűlhet vele a baja

  • BrandContent

Alig egy hónap van hátra július 1-jéig, amikortól a vállalkozások az 1 millió helyett már a 100 ezer forintnál nagyobb összegű általános forgalmi adót (áfa) tartalmazó ügyleteiket is kötelesek lesznek bejelenteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV). A digitális megoldásoknál maradva erre a legjobb módszer a számlázóprogram, az ugyanis a számla kibocsátásakor automatikusan, az interneten keresztül képes beküldeni a számla adatait a NAV rendszerébe. Bajban lehetnek azonban azok a vállalkozások, amelyek külföldi vagy túlságosan egyedi számlázóprogramot használnak. Lássuk, hogy miért.

Az egyedi számlázóprogramok/ERP rendszerek előnye, hogy teljes mértékben testre szabhatók, követik a vállalatok igényeit. Csakhogy, ha bármilyen jogszabályváltozás történik, nincs olyan automatikus frissítés, amelyet a használóik igénybe vehetnének. Emellett az online számlaadat-szolgáltatás esetén az is kihívás, hogy ezt a program felhasználóinak és fejlesztőiknek kell megoldaniuk. Az IT-fejlesztői óradíjak pedig általában nem alacsonyak.

Az online számlabekötés kapcsán az is fejtörést okozhat, hogy nemcsak azzal kell tisztában lenni, hogy a NAV XSD előírásában meghatározott XML-ben előállított fájl elkészüljön, hanem a tökéletes megoldáshoz a számlázást érintő áfa-szabályok részletes ismerete is szükséges. Ha ez házon belül nem áll rendelkezésre, akkor a fejlesztői és szakértői kapacitást a piacról kell megvásárolni, egy külső – a cég áltál már használt rendszerhez illeszthető – megoldás formájában. Igyekezni kell azonban, mivel vészesen közeleg a július 1-jei határidő, ameddig minden érintett cégnek fel kell készülnie az adatküldésre, függetlenül attól, hogy milyen számlázóprogramot használ.

Azt, hogy egy számlázóprogram típusa mennyire megfelelő, alapvetően attól függ, van-e elegendő felhasználója, illetve van-e iránta akkora ügyféligény, valamint fejlesztői, adószakértői kapacitás, hogy a fejlesztést a számlázóprogram készítője a jogszabály által elvárt paramétereknek megfelelően elvégezze. Számos nemzetközi cég magyar leányvállalatánál lehet látni, hogy az egyes országok jogszabályváltozása miatt a nagy, egyedi rendszert nem kívánják az adatbekötésre felkészíteni, számukra hatékonyabb egy olyan megoldást keresni, ahol egy külső alkalmazás a NAV viszonylatában az adatküldést és -fogadást – és az ezzel együtt járó valamennyi feladatot – elvégzi.

Azok a vállalatok pedig, amelyek nem tudják a számlázásukat a külföldi vagy egyedi vállalatirányítási rendszerükből kiszervezni, valamint a használt számlázó modul továbbfejlesztése is akadályokba ütközik, azok a jogszabályi kötelezettségüknek csak egy külső számlajelentő modul hozzákapcsolásával lesznek képesek megfelelni.

A nem IT-cégek jellemzően az automatikus és azonnali adatszolgáltatásra a meglévő programjukat nem tudják felkészíteni, ehhez szükségük van informatikusra. Ez a feladat több lépésre bontható. Az első nagyobb egység a programban tárolódó adatokból a NAV számára megfelelő XML-file előállítása minden számláról. A második pedig annak a biztosítása, hogy ezen XML-formába csomagolt adatokat a rendszer automatikusan be tudja küldeni az adóhatóságnak, majd fogadja az erre érkező válaszüzeneteket is.

Erre a helyzetre többféle megoldás létezik. Ezek egyike az egyre inkább terjedő, felhőalapú technológián alapuló külső megoldás, a ConnecTAX, a másik pedig egy telepített alkalmazás. Az előbbi egy, a cég számlázóprogramjában előállított adatcsomag alapján bonyolítja le az adatkommunikációt a NAV-val. Mivel az adóhatóság a beérkező adatokat azonnal elemzi és jelzi, ha a számlában hiba van, s azt nem tudja befogadni, vagy be tudja, de tartalmi hibát talál – a cég térfelén pattog a labda, neki kell cselekednie. A válaszüzenetek értelmezésében hasznos segítség, hogy a teendőket a ConnecTAX értelmezi is, hogy áttekinthetőbb legyen, mi is pontosan az XML-ben esetleg nem jártas adózó feladata.

Az RSM ConnecTax megoldása biztosítja az új számlaadat-szolgáltatási kötelezettségnek való megfelelést. A számlaküldő vállalat számlázóprogramjához vagy vállalatirányítási rendszeréhez (ERP) kapcsolódva az RSM ConnecTAX a következőképpen működik:

  • fogadja a vállalat ERP- vagy számlázó rendszeréből XML-adatformátumban érkező, az adóhatóság felé megküldendő számlaadatokat,
  • majd ezeket biztonságos csatornán keresztül megküldi az adóhatóságnak,
  • fogadja és tárolja a NAV adatcsomagokra küldött elektronikus befogadási üzeneteit,
  • a NAV visszaérkező üzeneteit feldolgozza és jelzi az egyes kijövő és bemenő adatok státuszát egy, a vállalat által is elérhető webes felületen, ezzel biztosítva a visszacsatolást az adatok beérkezéséről, a rendszer megfelelő működéséről.

Az RSM ConnecTAX automatikusan, emberi beavatkozás nélkül kéri le, dolgozza fel és küldi meg az adatokat, biztonságos elérésen keresztül. Így garantálható hogy az adatok nem változtathatók, nem veszhetnek el és nem manipulálhatóak a teljes kommunikációs folyamat során.

S hogy mennyibe kerülnek ezek a megoldások? Ahogy vannak széles körben használt számlázó-, levelezőprogramok és vállalatirányítási rendszerek, és nem minden cég barkácsolt házilag magának egyedi szoftvert e feladatokra (hiszen az nem lenne költséghatékony), úgy itt is az igaz, hogy a „dobozos” megoldás hatékonyabb lehet. Az alapprogramtól függ, hogy hány fejlesztői órát kell még ráfordítani a meglévő rendszerre ahhoz, hogy az a számlaadat küldéséhez szükséges fájlokat előállítsa és az adatkommunikációt is megoldja. Így a belső fejlesztés esetén a költségek nagyon jelentősek lehetnek. A másik kardinális kérdés a rendelkezésre álló idő, hiszen a NAV-os kötelezettség hatályba lépéséig már csak egy hónap van hátra, amelybe még a tesztelésnek is bele kell férnie.

Az oldalon elhelyezett tartalom az RSM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében az Adózóna.hu szerkesztősége nem vett részt.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyugdíjba vonulás kilátásai

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 március
H K Sze Cs P Sz V
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close