hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Hogyan maradjunk zöldek az energiavészhelyzetben?

  • BrandContent

Nem könnyű a kérdés. Amikor mindenki azon küzd, hogy valahogy kigazdálkodja az egekbe szökött energiaárakat, a vállalkozások megpróbálnak talpon maradni, sajnálatos módon, de érhetően kevesebb figyelem juthat a környezettudatossági szempontokra, arra a bizonyos ESG-re. De azért van erre is megoldás.

Finoman szólva nem indultak jól a 2020-as évek. Alig csillapodott – igaz, nem tűnt el teljesen – a koronavírus-járvány, máris jött az orosz-ukrán háború. Pedig 2022-őt tavaly még úgy harangozták be, mint amely az ESG (azaz az Environment, Social, Governance – környezetvédelmi, társadalmi és irányítási szempontból fenntartható fejlődés) éve lesz. Hát nem az lett, ezt a titulust sajnos elvitte a háború.

Amely a harcoló felek emberéleteket követelő következményei mellett az egész világra kiható súlyos hatásokkal járt. Nevezetesen: a már a harci cselekmények előtt is felfelé araszoló energiaárak az egekbe szöktek, amit a többszörösére ugrott gáz- és áramárak formájában már idehaza is kezdünk érezni.

Ilyen körülmények között, valljuk meg, nem könnyű az ESG-szempontokat érvényesíteni. Ami azért is fájó, mert egy tavaly nyáron napvilágot látott felmérés kimutatta, hogy a Covidnak a sok rossz mellett az egyik jótékony hatása – a digitalizáció mellett – például éppen az volt, hogy a jegybankok, az állami vagyonalapok és az állami nyugdíjalapok körében még erősebbé vált az ESG-szemlélet, ami nemcsak a befektetési stratégiájukban volt tetten érhető, hanem abban is, hogy a vállalatokat ösztönözték arra, álljanak át a fenntartható működésre.

Ebbe rondított bele a háború, az energetikai piac jelenlegi negatív hatásain keresztül, ami kétségtelenül megnehezíti azt, hogy a cégek megfeleljenek az ESG által támasztott követelményeknek. Most láthatják visszaigazolva lépéseik helyességét azok a munkaadók, akik a fenntarthatósági törekvéseikben már megtették az első lépéseket, fejlesztettek, és egyfajta önképző pályára állították át a szervezetüket.

Különösen a Z generációnál érződik mindez, hiszen ők még a mostani, háborúval terhelt időszakban is elvárják, munkáltatójuk látható cselekedetek sorával bizonyítsa, valóban tenni akar a környezetvédelmi és társadalmi problémák megoldásáért, annak aktívan részese kíván lenni.

A szoftverbevezetési projektek megrendelőinek visszajelzéseiből pedig az derül ki egyértelműen, hogy ezek a projektek igenis találkoznak a munkavállalói elvárásokkal, fokozzák a kapcsolódó elégedettséget.

Mi sem természetesebb tehát, hogy például az L-SOFT is a szoftverfejlesztési folyamatainál veszi figyelembe a fenntartható és versenyképes működés kulcsfontosságú elemeit. Már csak azért is, mert az utóbbi években a HR-terület szoftverei iránt is nőtt a kereslet, nem véletlenül: a pandémia miatt általánossá vált home office sokszor nehezen kezelhető távolságba vitte a munkatársakat, a biztonságos munkakörülmények pedig megkövetelték a lehetőség szerinti érintésmentességet ezen a területen is. Emiatt érthetően előtérbe került az igény például az akár e-aláírással, önkiszolgáló HR-szoftverekben publikálható igazolások, nyilatkozatok, dokumentumok iránt.

A HR, ezen belül a bérszámfejtés mindig is a papírigényes, sokszor digitálisan elhanyagolt vállalati területek közé tartozott, mivel nem tartozik szorosan az alaptevékenységhez. Jött a pandémia, és óriási lendülettel lökte a cégeket az új HR-szoftverek bevezetése felé. „Ám az, hogy a folyamatot digitalizáljuk, még nem jelenti azt, hogy eljutottunk a biztonságos fenntarthatósági zónába” – mutat rá Lencsés Sándor, az L-SOFT vezérigazgatója.

A cég a 30 éve fejlesztett Piramis humán szakértői rendszere webes szoftvereivel válaszolta meg az aktuális közép-, illetve nagyvállalati elvárásokat. Gyorsan reagálva a foglalkoztatásban felbukkant legújabb vállalati igényekre is, 2021 végén piacra dobta a home office és egyéb távolléteket adminisztráló webes önkiszolgáló szoftverét, a Piramis Távolléteim-et. A szoftver lehetővé teszi, hogy a munkavállaló tervezze, igényelje a különböző távolléteit, melyet ezt követően a vezető elbírál, és a döntésről a beosztott haladéktalanul értesül.

Ugyancsak a hibrid foglalkoztatás generálhatja akár a képzési stratégia felülvizsgálatát is, a távolról dolgozók esetében például a soft skillek fejlesztését, vagy az e-learning megoldások térnyerését. Az L-SOFT szoftverválasza erre a vállalati problémára pedig az ugyancsak 2021-es Piramis Képzéseim, amely segítheti a megnövekedett képzési igények adminisztrációját, szervezését, az elérhető tréningek, oktatások publikációját a munkatársak felé, majd a jóváhagyási, döntési folyamatot is megkönnyíti a könnyen, akár egy mobiltelefonról elérhető felülettel.

„Az e-aláíráshoz kapcsolódó technológiai fejlesztésünk komoly üzenet, amellyel szeretnénk elérni, hogy a fenntarthatóság mindig komoly, döntő érv és érték legyen a vállalati beruházások esetében” – mondja Bakó Krisztina, az L-SOFT vezérigazgató-helyettese, egyben a kereskedelemért felelős vezetője.

Azt egyébként, hogy az L-SOFT a szoftverfejlesztési folyamataiban is mennyire érvényesítette az ESG alapjaira épített működést, fontos visszaigazolás, hogy a cég a #eSignature&Piramis IGAZOLÁSaim pályázatával elnyerte a HRKOMM Award Környezettudatos munkahely kategóriában a Bronz minősítést.

Az oldalon elhelyezett tartalom az L-SOFT Zrt. közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében az Adózóna.hu szerkesztősége nem vett részt.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mezőgadasági őstermelő árbevétel

Lepsényi Mária

adószakértő

90%-os költséghányad

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink