hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

5 pont katásoknak: ezekre mindenképpen figyeljen év végén!

  • BrandContent
1

Érdemes alaposan átnézni a kata és az alanyi adómentességi keretünket, mert könnyen érhetnek bennünket kellemetlen meglepetések. A kockás füzetet viszont felejtsük el, ugyanis rendelkezésre állnak online megoldások is.

Év vége közeledtével fontos, hogy tisztában legyünk a mozgásterünkkel a kata és az alanyi adómentesség terén is. Érdemes odafigyelni a meghatározott keretösszegekre, hogy ne érjen minket kellemetlen meglepetés. Ezeket elkerülni azonban nem ördöngösség, össze is szedtük öt pontban, hogy mi mindenre kell figyelnünk.

1.      Tizenkettő nem egy tucat

A kata és az alanyi adómentesség értékhatára is 12 millió forint a teljes évben működő vállalkozás esetében, azonban fontos megjegyezni, hogy a két keretet másképpen számítjuk. A kata keretet csak a ténylegesen befolyt jövedelmek csökkentik. Az alanyi adómentes keretet alapesetben viszont a teljesített, kiszámlázott ügyletek is, itt tehát nem feltétel, hogy az összeget meg is szerezze a vállalkozó. Emiatt tehát nem biztos, hogy a két keret együtt mozog, ezért előfordulhat, hogy valaki a kata keretét átlépi, de az alanyi adómentes keretét nem, vagy éppen fordítva. Leginkább az év végi és év eleji ügyletek bonyolítják meg a két keretösszeg számítását. Ha a katás vállalkozó átlépi a kata értékhatárát (ami alapesetben 12 millió Ft), akkor a keret feletti bevételre az idei szabályok szerint 40 %-os mértékű adót kell fizetni. A 40 %-os mértékű adót a következő évi kata bevallás határidejéig, azaz tárgyévet követő év február 25-ig kell megfizetni. A kata keret átlépésével a vállalkozó nem kerül ki a kata hatálya alól, tehát ugyanúgy maradhat katás vállalkozó, csak a havi kata adó mellett a 40 %-os adót is meg kell fizetnie. Ha az alanyi adómentes keretet átlépi a vállalkozó, akkor ennek már összetettebb következményei vannak, ugyanis az érintett áfakörbe kerül. Ez röviden azt jelenti, hogy fel kell számítani az áfát és áfabevallás beküldésére is kötelezett lesz a vállalkozó. Ugyanakkor a beérkező számlák kapcsán élhet a levonási joggal az áfa-törvény szabályainak betartásával.

Fontos tudni, hogy ha a vállalkozó átlépi a rá vonatkozó alanyi adómentes értékhatárt, akkor elveszíti az alanyi adómentesség jogát és áfakörbe kerül. Az ily módon történt megszűnés évét követő második naptári év végéig pedig nem választhatja a vállalkozó ismét az alanyi mentességet. Vagyis, ha idén ez történik vele, akkor leghamarabb 2023-ban lehet újra alanyi adómentes, amely választást 2022 végén tudja bejelenteni az adóhatóság felé.

Ez leginkább azoknak a kisvállalkozóknak fájhat, akik jellemzően magánszemélyeknek értékesítenek kézművesként vagy webshopként, hiszen az átlépéstől kezdve az áraikat meg kell növelniük az áfa összegével. Ez pedig gyakran az üzleti modell végét is jelenti.

2.      Időarányok másként

Az év közben kezdett vállalkozói tevékenység esetében figyelni kell arra, hogy a maximális 12 000 000 forintos értékhatárt arányosítani kell. Az alanyi adómentes keretet a működés naptári napjai alapján kell arányosítani, míg a kata keret esetében havi arányosítás van. Ez utóbbi viszonylag egyszerű: az adófizetéssel érintett hónapok mindegyikére egy-egymillió forintos keret áll rendelkezésre. (Ez csak az arányosítás miatt van így, természetesen nincs olyan korlát, hogy havonta 1 millió forintnál többet ne lehetne számlázni. Elképzelhető, hogy a vállalkozó januárban kiszámláz 10 millió forintot, majd a fennmaradó hónapokban összesen 2 milliót. Azonban egy hónap szüneteltetése esetén 1 millió forinttal csökken a felhasználható kata keret mértéke.)  A kezdeti költségeknél azonban kalkulálni kell azzal, hogy ha csak egy napot is működik a vállalkozás az adott hónapban, akkor már a teljes havi kata adót meg kell fizetni, igaz, az egymilliós bevételi keret is él. Az alanyi adómentesség esetében a napi arányosítás azt jelenti, hogy ha az adott évnek mondjuk az utolsó 119 napjában működik a vállalkozás, akkor arra az esztendőre (119/366 )* 12 000 000 forint, vagyis 3 901 639 forint keret áll rendelkezésre.

3.      Mi számít bele?

Bizonyos ügyletek az alanyi adómentes keretet nem csökkentik, viszont a kata keretet igen, vagy éppen fordítva. Például, ha a katás egyéni vállalkozó magánszemélyként hosszú távú ingatlan bérbeadással foglalkozik, akkor a kata keretébe ez nem számít bele, mivel ilyen tevékenység oda nem vonható be, az alanyi adómentes keretében viszont figyelembe kell venni. Van fordított eset is, ha például a katás vállalkozó szolgáltatást nyújt EU-s vagy harmadik országbeli adóalanynak. A kata keret ezzel csökken, az alanyi adómentes keret viszont nem, mert az áfa-törvény miatt ilyen ügyleteknél nem lehet alanyi adómentes minőségben eljárni.

Gyakran felmerül, hogy a kapott támogatás beleszámít-e a kata keretbe, szerepeltetni kell-e az éves kata bevallásban. A költségek fedezetére vagy fejlesztési célra folyósított támogatás nem számít bevételnek a kata törvény szerint, a tevékenység végzéséhez kapott támogatás viszont igen, így beleszámít a kata keretbe is.

4.      Az adótartozás következményei kikerülhetők?

Némi odafigyeléssel igen. A kata-törvényben szerepel egy rendelkezés, amely szerint az adóhatóság kizárja a kata adózás alól azt a vállalkozót, akinek az év utolsó napján (december 31-én) 100 ezer forintot meghaladó adótartozása van. Viszont, ha a katás vállalkozó az adóalanyiság megszűnéséről rendelkező határozat véglegessé válása előtt megfizeti a tartozását, akkor a NAV visszavonja a határozatot és megmaradhat a kata adózási mód is.

Az adóhatósági gyakorlat azt mutatja, hogy ezeket a határozatokat jóval december 31. után küldik ki. De ez lutri, nem érdemes a NAV esetleges késlekedésére számítani. Biztosabb megoldás, hogy ha nehéz helyzetbe kerül a vállalkozó, és látja év vége felé, hogy a tartozását nem fogja tudni kifizetni, akkor automatikusan részletfizetési kérelmet ad be még decemberben. Ez az egyéni vállalkozók számára lehet megoldás, ugyanis esetükben évente egy alkalommal, legfeljebb 500 ezer forint összegű adótartozásra, akár 12 havi pótlékmentes részletfizetés is kérhető. Ezt egy nyomtatványon (úgynevezett FAM01) keresztül tudják kérni, az eljárás illetékmentes. Ha társas vállalkozó kerül ilyen helyzetbe, akkor számukra nincs lehetőség az automatikus részletfizetési kérelem beküldésére, de ők is kérhetnek részletfizetést az adóhatóságtól, számukra az eljárást tízezer forint illeték terheli, és elég sok kérdésre kell választ adniuk a nyomtatványon.

5.      Okos megoldásokkal könnyebb

Kohulák Dominika, az autokata szakértője azt mondja, hogy bár az érintettek nagy része rendelkezik könyvelővel, de a vállalkozónak is érdemes odafigyelnie a keretek nyomon követésére. Mégpedig azért, mert előfordulhat, hogy mire a könyvelőhöz eljutnak a bizonylatok, addigra már akár meg is történhet a baj, vagyis a keret átlépése. Persze az online számlázás térnyerése sokat segít a helyzeten, hiszen a könyvelő le tudja tölteni az ügyfelek számláit, így már nem kell az ügyfélre várni. Ugyanakkor nem várható el a könyvelőtől, hogy naponta nézegesse a katások adatait. A piacon megjelent már számos keretfigyelő funkcióval rendelkező program, érdemes ezeket igénybe venni.

Számos online számlázó programban elérhetőek keretfigyelő funkciók akár ingyenesen is. Ezek általában a legegyszerűbb esetekben – bár természetesen ilyenből van kevesebb – jók is lehetnek, ám sok tényezőt nem vesznek figyelembe a fentiek közül. Ezeken a megoldásokon kívül a Számlázz.hu autokata szolgáltatása szinte az összes korábbi, a cikkben említett problémát is hatékonyan kezeli. A szolgáltatás a katások adminisztrációs terheit vállalja át, ugyanis elkészíti a katások többségének kötelezően vezetendő bevételi nyilvántartást, valamint figyelmeztet minden adózási teendőre. Az automatizáció segítségével szinte a számlakiállítás pillanatában frissül a fennmaradó alanyi adómentes és kata keret kalkulátor. Emellett az autokata értesíti a vállalkozókat, ha például valami rendellenességet lát a számlán, vagy ha már közeledik valamelyik keret átlépéséhez. Ezen kívül a katások legnagyobb mumusát, a kata bevallást is el lehet készíteni a programmal: a rendszer előállítja a nyomtatvány adatait tartalmazó XML-fájlt, amit pár kattintással be lehet küldeni online, Ügyfélkapun keresztül.

A tartalom a Számlázz.hu megbízásából, a HVG BrandLab produkciójában készült. A cikk létrehozásában az adózóna.hu szerkesztősége nem vett részt.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
hómaró

Az ingatlan bérbeadás nem jó példa, mert nem csökkenti az alanyi mentesség keretét (lévén eleve tárgyi mentes), hacsak a bérbeadó nem teszi adókötelessé, de miért is tenne ilyet?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Megbízási szerződés mellett költségtérítés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Törzstőkeemelés

dr. Koltay Zsolt Miklós

ügyvéd

budlegal Ügyvédi Társulás

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1