hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Őszi adócsomag: ezek a várható számviteli változások

  • Sinka Júlia okleveles adószakértő, számviteli tanácsadó
1

Az Országgyűlés elé a napokban beterjesztett törvényjavaslatok a számvitelt érintő módosításokat is tartalmaznak, köztük a hazai szabályozásban új jogintézmény – a halasztott adó elszámolásának lehetőségét – bevezető rendelkezést is.

A számviteli törvényt érintő legfrissebb változásokat két törvényjavaslatban találjuk:

  • az egyes adótörvények módosításáról szóló T/5893. számú törvényjavaslatban („őszi adócsomag”), valamint
  • a globális minimum-adószintet biztosító kiegészítő adókról és ezzel összefüggésben egyes adótörvények módosításáról szóló T/5877. számú törvényjavaslatban.

Mindkettőben az egyéb jogszabályokban megjelenő új jogintézmények számviteli kezelését szolgálják a javasolt módosítások.

Az Adózóna 2024-es adóváltozásokkal kapcsolatos további írásait itt olvashatja el. Speciális esetek a számvitelben című sorozatunk kiadványait itt rendelheti meg kiadói kedvezménnyel.

Az „őszi adócsomag” számvitelt érintő javaslatainak hátterében részben a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény (Htv.) és a hozzá kapcsolódó végrehajtási rendeletek előírásai állnak: a hulladékgazdálkodási reform új visszaváltási díjrendszeréhez, valamint a kiterjesztett gyártói felelősség intézményéhez kapcsolódó számviteli elszámolási szabályokat tartalmazzák a módosítások.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja milyen egyéb számviteli módosításokat tartalmaz a fenti két törvényjavaslat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

A Ctv. szerint nem lehet pusztán egy jogi személyt megválasztani könyvvizsgálónak. Ilyen módozat a cégjegyzékben nincs, ezért valamilyen jogi pótcselekvésről lehet szó. A Ctv-vel való párhuzamos szabályozást meg amúgy is tilja a jogalkotási törvény, de a közfelügyeletnél esetleg erről nem tudtak (bár a szabályozást jóváhagyó és az Orszűggyűlés számára benyújtók körében talán valakinek észlelnie kellett volna...)

Ctv. 25. § (1) A cégjegyzék szükség szerint, valamennyi cég esetében tartalmazza
h) a könyvvizsgáló nevét (cégét) és lakóhelyét (székhelyét), e jogviszonya keletkezésének és megszűnésének időpontját, illetve ha a jogviszony megszűnésére a cégjegyzékben feltüntetett időpontnál korábban kerül sor, a megszűnés tényleges időpontját; könyvvizsgáló szervezet esetén annak a személynek a nevét és lakóhelyét is, aki a könyvvizsgálatért személyében is felelős,

1. sz. melléklet
Azok a mellékletek, amelyeknek hiánya esetén a cégbejegyzési, illetve a változásbejegyzési kérelem hiánypótlás nélküli visszautasítására kerül sor:
8. ha a könyvvizsgáló szervezet, a könyvvizsgálatot ellátó személynek a megválasztást elfogadó, az összeférhetetlenségre is kiterjedő nyilatkozata;

https://njt.hu/jogszabaly/2006-5-00-00

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingyenesen kapott anyag elszámolása

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Munkáltató rendes felmondása TP alatt

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31