hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adócsomag: változások a jövedéki szabályokban – 1. rész

  • Laczi Ferenc igazságügyi jövedéki szakértő

A Magyar Közlöny 2023. évi 105. számában kihirdetésre került az új adócsomag, a légitársaságok hozzájárulásáról és egyes adótörvények módosításáról szóló 2023. évi LIX. törvény. A hivatkozott törvény több adójogszabályt, köztük a jövedéki adótörvény rendelkezéseit is módosította, továbbá egyes veszélyhelyzeti kormányrendeletek módosítása is helyet kapott a jogszabályban. Cikkünkben a fő változásokat ismertetjük.

A jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvényt (Jöt.) érintő módosítások részben a gyakorlatban felmerült problémák rendezését, részben könnyítések, egyszerűsítések bevezetését, a korábban rendeleti szinten szabályozott adómértékek törvénybe történő átemelését célozzák, de sajnos az energiatermékek körében – az uniós minimumadó-mértékeknek való megfelelés okán – adómérték-emelésre is sor került.

2023. augusztus 1-jével hatályba lépett változások:

1. Borászati termékek alkoholmentesítése

A fogyasztói igények folyamatos változása a borászati területen is megfigyelhető. Az alacsonyabb alkoholtartalmú termékek iránti fogyasztói igény megjelenése, fokozódása szükségessé tette a borászati termékeknél is az alacsonyabb alkoholtartalom felé történő elmozdulást. Ehhez első lépésben a vonatkozó uniós rendeletet kellett módosítani, ami megteremtette a lehetőségét az egyes borászati termékek alkoholtartalom-csökkentésének. A szakmai előírások alapján az alkoholtartalom csökkentése többféle borászati termékre is alkalmazható eljárás, aminek eredményeként a termék jellege nem változik, de a csomagoláson jelezni kell, hogy alkoholmentesített vagy részlegesen alkoholmentesített termékről van szó.

Mivel az alkoholmentesítéssel érintett termékek a jövedéki szabályozás tárgyi hatálya alá is tartoznak, ezért a szakmai előírások teremtette lehetőséget a jövedéki szabályozásnak is kezelnie kell, ezért nem volt elkerülhető bizonyos szabályok életre hívása. Ehhez definiálásra került maga az alkoholmentesítés mint fogalom [Jöt. 3. § (3) bekezdés 1. pont], ami miatt a korábbi 1. pontban lévő alkoholtermék definíció jelölése 1a. pontra változott. Az alkoholtermék fogalom megváltozott jelölése szükségessé tette néhány paragrafusban az 1. pontra történő hivatkozás átvezetését 1a. pontra.

A szakmai szabályok által nevesített borászati termékek alkoholmentesítése – a keletkező alkohol okán – sem egyszerűsített adóraktárban, sem kisüzemi bortermelő telephelyén nem engedélyezett, e tevékenység kizárólag általános, termelő típusú adóraktárban végezhető. A teljes vagy részleges alkoholmentesítéssel előállított borászati termékek adóraktárból adófelfüggesztési eljárásban történő feladásához, továbbá szabadforgalomba bocsátásához az adóraktár engedélyes borkísérő okmányt (BKO) állít ki, kivéve, ha a borászatról szóló törvény végrehajtási rendelete szerinti olyan esetről van szó, amikor nem kell alkalmazni a BKO-t.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből többek között megismerheti a kisüzemi bortermelőkre vonatkozó szabályváltozásokat, valamint a gyakorlati igényekhez igazodó módosításokat.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vadászkutya könyvelése vadásztársaságnál

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Egyéni vállalkozás bevétele

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 október
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5