hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Változások az EPR szabályaiban: ezek az aktualitások

  • Gombás Otília

A közelmúltban került nyilvánosságra a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerrel (EPR) kapcsolatos bevallás formanyomtatványa, illetve a jogszabályban is volt néhány kisebb változtatás. Ezeket gyűjtöttünk össze ebben a cikkben.

Bevallás

Közeleg az kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerrel (EPR) kapcsolatos első kötelező adatszolgáltatás (bevallás) határideje, és az OKIRkapu adatszolgáltató rendszer oldalán már megtalálható a bevallás formanyomtatványa.

Megjelent az „EPR-kötelezettség: közeledik az első bevallás” című webinárium videófelvétele.

A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer működésének részletes szabályairól szóló 80/2023. kormányrendelet (továbbiakban EPR-rendelet) értelmében ugyanis az EPR-kötelezett gazdálkodóknak első alkalommal október 20-áig kell megküldeniük az EPR-nyilvántartásuk összesített adatait az Országos Hulladékgazdálkodási Hatóságnak az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszeren keresztül.

Ugyanúgy, mint a nyilvántartásba vételi kérelem benyújtásakor, a rendszerbe a meghatalmazással rendelkezők tudnak bejelentkezni Ügyfélkapun (KAÜ – Központi Azonosítási Ügynök) keresztül.

Sikeres bejelentkezést követően a főlapon az „Új OKIRkapu bejelentkezés” gombra kattintva érhető el a szükséges adatcsomag, a KÜJ-szám megadását követően a KG:KGYF-NÉ „Kiterjesztett gyártói felelősségi körbe tartozók negyedéves adatszolgáltatás” típust szükséges kiválasztani.

A későbbiekben a negyedéves bevallások másolhatók az előzőekből, illetve az adatok feltölthetők .xml formátumban is. Az ehhez segítségül szolgáló fejlesztői dokumentáció a következő weboldalon található.

Azok a gazdálkodók, akik esetleg az előzetes bejelentkezési kötelezettségüket elmulasztották, ezt a bevallás előtt pótolhatják a „KG:KGYF-NY Kiterjesztett gyártói felelősségi körbe tartozók nyilvántartása” típusú adatszolgáltatással.

Meghatalmazás a rendszerhez legegyszerűbben a Rendelkezési Nyilvántartáson keresztül adható, de intézhető papír alapon is.

Borászati termékek üvegcsomagolása

A Magyar Közlöny 124. számában jelent meg a 421/2023. kormányrendelet, amely visszamenőlegesen, július 1-jei hatállyal módosítja az EPR-rendeletet. A módosítás értelmében a borászati termékek üvegcsomagolásának gyártói palackonkénti díjátalányt választhatnak, azaz dönthetnek úgy, hogy nem tartják nyilván, vallják be és fizetik meg külön a palackra, címkére, dugóra, stb. az EPR-díjat, hanem átalánydíjat fizetnek minden palackra.

A gyártó ebben az esetben a megtöltött palackok első belföldi forgalomba hozóját jelenti, tehát a magyar bortermelők és a borkereskedők is érintettek. Továbbá a díjátalány tartalmazza a borászati termék üvegcsomagolásához kapcsolódó további fogyasztói, gyűjtő- és szállítási csomagolás kiterjesztett gyártói felelősségi díját is.

Ezen tételek esetében a bevallás adattartalma is jóval szűkebb lesz. A gyártók az átalányfizetéssel kapcsolatos döntésüket évente változtathatják meg.

A borászati termékek pontos kategóriáit a 1308/2013/EK rendelet VII. melléklet II. része határozza meg. A jogszabály a szőlőből készült termékeket 17 kategóriába sorolja, mint például a bor, a még erjedésben lévő újbor, likőrbor, pezsgő, minőségi pezsgő, túlérett szőlőből készült bor, borecet stb. Az egyes kategóriák pontos definícióját ugyanez a melléklet tartalmazza.

A díjátalány pontos mértékét még nem hozták nyilvánosságra, de a közeljövőben várható ezek kihirdetése is. Természetesen tájékoztatjuk kedves Olvasóinkat a fejleményekről.

Gyártó fogalma, gépjárműgyártók (forgalmazók) díjátalánya

A 2023. szeptember 21-i Magyar Közlönyben jelent meg egy újabb módosításcsomag az EPR-rendelethez. A 435/2023 kormányrendeletben közzétett változtatások néhány pontosítás mellett elsősorban a gépjárművel foglalkozó gazdálkodókat érintik.

A módosítás a 16. §-t kiegészíti egy új (4a) bekezdéssel, amely egyértelműsíti, hogy a jogszabály gyártónak tekint minden olyan személyt, aki a rendelet 16. § (2) és (3) bekezdésében meghatározott forgalomba hozatalt teljesít, azaz a jogszabály szövegezésében minden EPR-kötelezett (pl. forgalmazók, külföldről behozott termékek csomagolásának lebontói stb.) gyártónak minősül. Ez eddig is így volt értelmezve, így gyakorlati változást nem eredményez az új bekezdés. Hasonló pontosítás történt a készletre vétel esetében is, így a jogszabály már kimondja, hogy a készletre vétel is forgalomba hozatalnak minősül, azaz EPR-kötelezettséget von maga után azon gazdálkodók esetén, akik ezt a nyilvántartási formát választják [26/A § (3) bekezdése].

Ugyancsak a legutolsó jogszabálymódosítás értelmében már nem csak a szerződéses átvállalást alkalmazó gépjárműgyártók, hanem minden gépjárműgyártó, így a kereskedők is jogosultak a gépjárműátalány alkalmazására, azaz ezek a gazdálkodók is választhatják azt a díjmegállapítási módszert, hogy a fizetendő kiterjesztett gyártói felelősségi díj mértékét a gyártó által forgalomba hozott, a tárgynegyedévre vonatkozó adatszolgáltatásában szereplő gépjárműmennyiség alapulvételével állapítják meg, amely a gépjármű körforgásos terméknek minősülő tartozékának vagy alkotórészének mennyiségét is tartalmazza. A gyártó a díjátalány-fizetésre vonatkozó választását tárgyéven belül nem változtathatja meg és a nyilvántartást a gépjárműmennyiség alapul vételével állapítja meg. Továbbá a gépjárművekhez kapcsolódó KF-kódok is változtak.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánszemély ingatlan bérbeadása és az áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Számlázás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Üzletértékesítés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31