hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Módosult a jövedéki törvény

  • Tüske Zsuzsanna vámszakértő

2022. július 27-én, a Magyar Közlöny 2022. évi 127. számában hirdették ki a 2023-as központi költségvetés megalapozásáról szóló 2022. évi XXIV. törvényt, melyben szerepel a jövedéki törvény módosítása is.

Jelentősebb változás, hogy bevezetik az úgynevezett „kedvezményes párlat” fogalmát, melynek hatására az érintett engedélyesekre (egyszerűsített adóraktárak, kisüzemi bortermelők) vonatkozó egyes előírások is megváltoznak.

Módosulnak továbbá a termelői borkimérés általi forgalmazás szabályai, az adóraktár általi kóstoltatás szabályai, pontosításra kerül az adófizetési kötelezettség keletkezésének időpontja a jövedéki termékek uniós behozatala esetén, illetve változások lesznek a jövedéki termékek készlethiányát és a kisüzemi bortermelők unión kívüli exportját illetően.

A módosítások az alábbiak szerint, különböző időpontokban léptek/lépnek hatályba.

2022. augusztus 1-jétől hatályos változás

Módosult a „termelői borkimérés” fogalma. Ezentúl az egyszerűsített adóraktár engedélyes vagy a kisüzemi bortermelő a saját előállítású csendes bor mellett az abból előállított palackos erjesztésű habzóbort is forgalmazhatja termelői borkimérés keretében.

2023. február 13-ától hatályos változások

• Az adófizetési kötelezettség keletkezésének időpontja pontosításra kerül a jövedéki termékek tagállamból történő behozatala esetén.

A jelenlegi törvény szerint az adófizetési kötelezettség akkor keletkezik, amikor a jövedéki termék belföldre megérkezik, a módosítást követően pedig akkor, amikor a bejegyzett kereskedő, az eseti bejegyzett kereskedő vagy a jövedéki engedélyes kereskedő átveszi a jövedéki terméket. A kötelezettség keletkezése tehát ebben az esetben a tényleges átvételhez fog kötődni.

• Az adófizetési kötelezettség alóli mentesüléshez kapcsolódó elismert mennyiségű hiány szabályait is pontosítják. (Készlethiány esetén a jogszabályban meghatározott mértékig nem kell jövedéki adót fizetni a termék tulajdonságaiból adódó, elismert mennyiségű hiány után). Ennek alapján legfeljebb az Európai Unió kötelező jogi aktusában vagy ennek eltérő rendelkezése hiányában a végrehajtási rendeletben, csendes és habzóbor esetében pedig a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló törvény végrehajtására kiadott jogszabályban meghatározott mértéket ismerik el hiányként, amelytől kérelemre vagy hivatalból el lehet térni.

• A csendes bort és a saját előállítású csendes borból előállított palackos erjesztésű habzóbort előállító kisüzemi bortermelők nyilvántartásba vételi köztelezettsége kibővül a másik tagállamba történő kiszállítás mellett az exporttal is, adófelfüggesztéses és adózott eljárásban egyaránt. Ez azt jelenti, hogy az érintett áruforgalomban a kisüzemi bortermelőknek az exportálási szándékot is nyilvántartásba kell vetetniük a NAV-val.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, melyek a 2023. augusztus 1-jétől hatályos változások!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 november
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs