Változások a csedben: mérték, mentesség a minimum járulék alól

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Sokszor foglalkoztunk már azzal a kérdéssel, hogy mi a különbség a biztosítási jogviszony, illetve az egyes ellátások folyósítása melletti egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság (illetve szolgálati időre és nyugdíj alapjául szolgáló jövedelemre való jogosultság) között. Nem mindegy például, hogy a csedben, gyedben vagy éppen gyesben részesülő kismamának az említett ellátások folyósítása alatt fennáll-e a biztosítási jogviszonya (és ő csak azért nem végez munkát, mert fizetés nélküli szabadságon van), vagy csak „önmagában” – adott esetben „passzív jogon” – részesül ellátásban.

A különbséget egy konkrét – nemrégiben érkezett kérdésben megfogalmazott – példán lehet legérzékletesebben bemutatni. A kismama munkaviszonya megszűnt, és mivel a szülést megelőző két évben rendelkezett legalább 365 nap biztosításban töltött idővel, a jogosultsághoz egyedül annak a feltételnek kellett megfelelnie, hogy gyermeke a biztosítás tartama alatt vagy a biztosítás megszűnését követő negyvenkét napon belül szülessék. Ennek érdekében munkanélküli járadékot igényelt.

Megszületett a baba, és a járadék folyósítása a csed jogosultságára tekintettel (az 1991. évi IV. törvény (Flt.) 29. § (1) bekezdés a) pontja alapján) szüneteltetésre került. Ezzel azonban meg is szűnt az érintett biztosítási kötelezettsége.

[Mindössze 4 évig (2004-től 2007-ig) tartalmazta a régi Tbj. (1997. évi LXXX.) törvény 5. § (1) bekezdése d) pontja azt a szabályt, hogy biztosított ellátások igénybevételének időtartamára az a személy is, akinek a munkanélküli ellátása, folyósítását terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj vagy gyermekgondozási segély igénybevétele miatt szüneteltetik.]

A biztosítás megszűnése ellenére a csed és a gyed folyósítása alatt az édesanya változatlanul jogosult volt egészségügyi szolgáltatásra, de már nem terjed ki rá a biztosítás. Ezzel akkor szembesült, amikor a gyed tartama alatt ismét szült, de a második gyermekére tekintettel már nem illette meg sem a csed, sem pedig a gyed.

Az anyuka a „hibát” akkor követte el, amikor a biztosítása érdekében az álláskeresési ellátást választotta, ha munkaviszonyt vagy éppen társas vállalkozói jogviszonyt létesít, változatlanul biztosított marad és nem lett volna akadálya a csed jogosultságának.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy milyen fontos szabályok változtak a csedben!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesületi tagdíj fizetésének átvállalása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Tag járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Kiegészítő társas vállalkozói kivét

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close