Változások a csedben: mérték, mentesség a minimum járulék alól

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Sokszor foglalkoztunk már azzal a kérdéssel, hogy mi a különbség a biztosítási jogviszony, illetve az egyes ellátások folyósítása melletti egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság (illetve szolgálati időre és nyugdíj alapjául szolgáló jövedelemre való jogosultság) között. Nem mindegy például, hogy a csedben, gyedben vagy éppen gyesben részesülő kismamának az említett ellátások folyósítása alatt fennáll-e a biztosítási jogviszonya (és ő csak azért nem végez munkát, mert fizetés nélküli szabadságon van), vagy csak „önmagában” – adott esetben „passzív jogon” – részesül ellátásban.

A különbséget egy konkrét – nemrégiben érkezett kérdésben megfogalmazott – példán lehet legérzékletesebben bemutatni. A kismama munkaviszonya megszűnt, és mivel a szülést megelőző két évben rendelkezett legalább 365 nap biztosításban töltött idővel, a jogosultsághoz egyedül annak a feltételnek kellett megfelelnie, hogy gyermeke a biztosítás tartama alatt vagy a biztosítás megszűnését követő negyvenkét napon belül szülessék. Ennek érdekében munkanélküli járadékot igényelt.

Megszületett a baba, és a járadék folyósítása a csed jogosultságára tekintettel (az 1991. évi IV. törvény (Flt.) 29. § (1) bekezdés a) pontja alapján) szüneteltetésre került. Ezzel azonban meg is szűnt az érintett biztosítási kötelezettsége.

[Mindössze 4 évig (2004-től 2007-ig) tartalmazta a régi Tbj. (1997. évi LXXX.) törvény 5. § (1) bekezdése d) pontja azt a szabályt, hogy biztosított ellátások igénybevételének időtartamára az a személy is, akinek a munkanélküli ellátása, folyósítását terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj vagy gyermekgondozási segély igénybevétele miatt szüneteltetik.]

A biztosítás megszűnése ellenére a csed és a gyed folyósítása alatt az édesanya változatlanul jogosult volt egészségügyi szolgáltatásra, de már nem terjed ki rá a biztosítás. Ezzel akkor szembesült, amikor a gyed tartama alatt ismét szült, de a második gyermekére tekintettel már nem illette meg sem a csed, sem pedig a gyed.

Az anyuka a „hibát” akkor követte el, amikor a biztosítása érdekében az álláskeresési ellátást választotta, ha munkaviszonyt vagy éppen társas vállalkozói jogviszonyt létesít, változatlanul biztosított marad és nem lett volna akadálya a csed jogosultságának.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy milyen fontos szabályok változtak a csedben!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számvitel, adózás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Üzletrész

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Katáról átalányadóra

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close