hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Őszi adócsomag: íme az szja és a szocho változásai

  • adozona.hu

Az Andersen Magyarország összefoglalta az őszi adócsomag személyi jövedelemadót érintő változásait, illetve a családi gazdaságokkal kapcsolatos új szabályozás okán a szociális hozzájárulási adót érintő módosításokat.

SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ

Járványügyi szűrővizsgálat adómentessége

A juttatás időpontjától függetlenül adómentessé válik a járványügyi szűrővizsgálat. Ez azt jelenti, hogy akkor sem kell adóköteles jövedelmet megállapítani, ha az új típusú koronavírus-járvány első hullámának időszakában végeztek szűrővizsgálatot a kifizető finanszírozása mellett. A rendelkezés már idén, a törvény kihirdetését követő napon hatályba lép és visszamenőlegesen is érvényesíthető.

Személyi kedvezmény

A hatályos szabályok szerint a súlyosan fogyatékos magánszemély az összevont adóalapját terhelő adót csökkentheti havonta a minimálbér 5 százalékával (jelenleg 8050 forinttal).

2021. január 1-jétől adóalapból érvényesíthető kedvezménnyé alakul a személyi kedvezmény. Az új szabályozás szerint a jogosult magánszemély havonta a minimálbér egyharmadával csökkentheti az összevont adóalapját. A személyi kedvezmény a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményét követő, de az első házasok kedvezményét és a családi kedvezményt megelőző sorrendben érvényesíthető.

Rekreációs keretösszeg

Megszűnik a különbség a költségvetési szervek és az egyéb munkáltatók által biztosított béren kívüli juttatások keretösszege között. Jelenleg a törvény a költségvetési szervekre vonatkozóan alacsonyabb összegű rekreációs értékhatárt (évi nettó 200 ezer forint) állapít meg.

2021. január 1-jétől a költségvetési szférába tartozó munkáltatók is évi 450 ezer forint/foglalkoztatott összegig adhatnak béren kívüli juttatást kedvező adózási feltételek mellett. Az évi 450 ezer forint feletti összegben adott juttatás keretösszeg feletti része egyes meghatározott juttatásnak minősül.

A labdarúgó Európa-bajnoksággal összefüggő juttatások adómentessége

A hatályos szabályok adómentes jogcímként nevesítik a 2020-as labdarúgó Európa-bajnoksággal összefüggésben felmerülő egyes juttatásokat. Ilyennek minősülnek az UEFA-tisztségviselők, versenybírók, sportolók, önkéntesek, sportszervezetek képviselői részére adott juttatások (pl. napidíj, bónusz, felmerült költségek megtérítése, pénzdíjak stb.).

A 2020-ban elmaradt felnőtt és U21-es labdarúgó Európa-bajnoksággal összefüggésben felmerülő egyes juttatások 2021-ben is adómentesnek minősülnek.

Lakáscélú támogatás adómentessége

A Kormány által elfogadott Otthonteremtési Akcióterv keretében 2021. január 1-jétől bevezetésre kerül a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatása. A vonatkozó kormányrendelet szerinti támogatással egészül ki az egyes lakáscélú támogatások adómentességéről szóló korábbi rendelkezés.

Családi gazdaságokkal és mezőgazdasági őstermelőkkel kapcsolatos új szabályozás

A mezőgazdasági őstermelő fogalmát, valamint a tevékenységek körét jelenleg az szja-törvény határozza meg, azonban az őstermelői tevékenység szabályozásának átalakításával összhangban e rendelkezések 2021-től a családi gazdálkodókról szóló törvényben kapnak helyet.

Az erről szóló törvény értelmében évi 600 ezer forintról az éves minimálbér felére nő azon értékhatár, amelyet el nem érő éves bevétel esetén az átalányadózó őstermelőnek nem keletkezik személyijövedelemadó-kötelezettsége. Az őstermelői tevékenységgel összefüggésben folyósított támogatások nem minősülnek bevételnek, azaz adómentessé válnak.

2021-től főszabály szerint a mezőgazdasági őstermelők átalányadózónak minősülnek. Az átalányadózás már nemcsak a 8 millió forintot, hanem az éves minimálbér tízszeresét el nem érő bevétellel rendelkező mezőgazdasági őstermelők számára is elérhetővé válik.

A törvény az átalányadózó őstermelők által alkalmazható költséghányadot egységesen 90 százalékban határozza meg, változnak továbbá az adóelőleg levonási és bevallási szabályok az őstermelőknek kifizetett bevételek tekintetében.

SZOCIÁLIS HOZZÁJÁRULÁSI ADÓ

A szociális hozzájárulási adót érintő változás az adótörvényeket módosító szabályozásban nincsen. Az adó kulcsa marad a 2020. július 1-jén bevezetett 15,5 százalék. 2021-től csupán egy speciális területen, a családi gazdaságokkal kapcsolatosan bevezetett új szabályozás következtében történik változás, mégpedig a mezőgazdasági őstermelők szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettségét illetően.

Családi gazdaságokkal kapcsolatos új szabályozás

Az őstermelők szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettsége a családi gazdaságokról szóló, 2021. január 1-jén hatályba lépő törvénnyel összhangban a következők szerint módosul.

  • A főszabály szerint a biztosított mezőgazdasági őstermelő a tárgyévi összevont adóalapba tartozó őstermelői tevékenységből származó jövedelme, de legalább a minimálbér vagy a magasabb összegű társadalombiztosítási ellátások megszerzése érdekében vállalt összeg után fizeti meg a szociális hozzájárulási adót.
  • Annak a biztosított mezőgazdasági őstermelőnek, aki az átalányadózást választotta, a minimálbér után kell a szociális hozzájárulási adót megfizetnie. Az átalányadózást választó, de az éves minimálbér ötszörösét az adóévben el nem érő mezőgazdasági őstermelő mentes az adó alól.
  • A biztosítási jogviszonnyal nem rendelkező mezőgazdasági őstermelő szintén az összevont adóalapba tartozó őstermelői tevékenységből származó jövedelme után kötelezett a szociális hozzájárulási adó megfizetésére.
  • Azok az őstermelők, akiknek a bevétele nem éri el az éves minimálbér felét, és így mentesek a személyi jövedelemadó megfizetése alól, a szociális hozzájárulási adó kötelezettség alól is mentesülnek.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Egyszerűsítetett foglalkoztatás hétvégén

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Foglalkoztatási bejelentés elmulasztása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs