hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Legális-e, ha egy cég nem hajlandó katással szerződni?

  • adozona.hu

Megteheti-e egy társaság, hogy nem foglalkoztat kata szerinti adózót? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Egy biztosítótársaság úgy döntött, hogy jövőre kata szerinti adózót nem foglalkoztat tanácsadóként. Aki katás marad, azzal megszünteti a szerződését. Megkövetelheti-e egy munkaadó, hogy az egyéni vállalkozóként foglalkoztatott alkalmazottja milyen adózási formát válasszon?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Sajnos ez a probléma már ebben az évben is jelentkezett, hiszen ettől az évtől érvényesül az a szabály, hogy bizonyos limitek túllépése esetén nem az adózó magánszemély, hanem a megbízó köteles eleget tenni az adófizetési kötelezettségnek.

Ugyanakkor, szerződéskötési szabadság van. Ebből eredően a vállalkozások szabadon dönthetnek arról, hogy kötnek-e katás vállalkozóval szerződést. Ezzel összefüggésben általános jogelveket (hátrányos megkülönböztetés tilalma, joggal való visszaélés stb.) viszont nem sérthetnek.

Egyelőre nincs arra nézve bírói gyakorlat, hogy a bíróságok ezt hogyan ítélnék meg, de úgy gondolom, hogy ezt sajnos elég nehéz peresíteni. A jog ugyanis nem általánosságban tiltja a megkülönböztetéseket, hanem kizárólag akkor, ha azok úgynevezett védett tulajdonságokhoz kapcsolódnak. A védett tulajdonságok pedig ennél sokkal konkrétabb kategóriákhoz kötődnek, például életkorhoz, nemhez stb.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

NAV jogkövetési vizsgálat, adókülönbözet

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Kata csedre való jogosultság évközi szüneteléssel?

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs