Kisgyermekekkel otthon lévők szövetkezeti tagjának tb-je

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Törvénymódosítási javaslatcsomagot terjesztett az Országgyűlés elé két fideszes képviselő a családok védelme, a kisgyermeküket gondozó és nevelő szülőknek történő segítségnyújtás érdekében a kisgyermekkel otthon lévők szövetkezete létrehozásával összefüggő jogszabályokat módosítanák. Az idén július 1-jétől alkalmazható új foglalkoztatási formára vonatkozó legfontosabb tudnivalókat korábbi cikkünkben már összefoglaltuk, mostani írásunkban a szövetkezeti tagok társadalombiztosítására vonatkozó szabályokat ismertetjük.

A szövetkezet tagjára abban az esetben terjed ki a biztosítás, mennyiben a szövetkezet tevékenységében munkaviszony, vállalkozási vagy megbízási jogviszony keretében személyesen közreműködik [Tbj. (2019. évi CXXII.) törvény 6. paragrafus (1) bekezdésének b) pontja]. Ebben az esetben a biztosítást a személyes közreműködést megalapozó jogviszonyra irányadó szabályok szerint kell megállapítani.

Tehát a szövetkezet tagjának biztosítási kötelezettségét nem a tagsági jogviszonya, hanem a szövetkezettel létesített munkavégzésre irányuló jogviszonya határozza meg. Ugyanakkor a jogszabályi hely szerint nem biztosított (tehát e szabály alól kivételt képez)

  • az iskolaszövetkezet nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató tanuló, képzésben részt vevő személy, hallgató tagja – a 25. életévének betöltéséig a tanulói, hallgatói jogviszonya szünetelésének időtartama alatt sem –, 
  • a közérdekű nyugdíjas szövetkezet öregségi nyugdíjban vagy átmeneti bányászjáradékban részesülő tagja, és
  • a szociális szövetkezetben tagi munkavégzés keretében munkát végző tagja.

Amennyiben a parlament elfogadja az egyes törvényeknek a kisgyermekkel otthon lévők szövetkezete létrehozásával összefüggő módosításáról szóló T/16297. számú törvényjavaslatot, akkor e felsorolás bővül

  • a kisgyermekkel otthon lévők szövetkezetének nem nagyszülőként gyermekgondozási díjban vagy gyermekgondozást segítő ellátásban (gyesben) részesülő tagjával.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben tovább részletezzük a törvényjavaslatban előterjesztett tervezett módosításokat.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szakképzési hozzájárulás 2020-ban

Pölöskei Pálné

adószakértő

Pénzbeli jutalom, díjazás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Új munkaviszony – belépő iratai

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close