Egyéni vállalkozóból őstermelő: törvényjavaslat az áttérés szabályairól

  • Lepsényi Mária adószakértő

A mezőgazdasági tevékenységet folytató egyéni vállalkozókból sokan – a kedvező adózási feltételek miatt – jövőre őstermelőként folytatják tovább tevékenységüket. A napokban az országgyűlés elé kerül a T/17436. számú törvényjavaslat, amely áttérési szabályokat tartalmaz a fentiekre vonatkozóan. Cikkünkben ennek a javaslatnak a tartalmát foglaljuk össze.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (szja-törvény) kedvező szabályokat állapít meg az őstermelők adókötelezettségére vonatkozóan 2021-től, így egyre több mezőgazdasági tevékenységet végző egyéni vállalkozó tér vagy tért át a jövőben a tevékenység őstermelőkénti folytatására.

A témához kapcsolódva olvassa el az Adózóna „Egyéni vállalkozók, őstermelők: adóköteles vagy nem a kapott támogatás?”, „Átalányadózók: így kell meghatározni az iparűzési adó alapját” és „Mezőgazdasági őstermelői tevékenység gyermekgondozási támogatások mellett” című írását!

Az áttéréssel kapcsolatos szabályokról az szja-törvény jelenleg nem rendelkezik.

A T/17436. számú törvényjavaslat egyes agrártárgyú törvények módosításáról rendelkezik, és e javaslaton belül található az szja-törvény azon módosítása, mely az érintett vállalkozók esetében áttérési szabályokat tartalmaz annak érdekében, hogy a magánszemélynek az áttérés miatt ne keletkezzen további adókötelezettsége.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja milyen módosításokat tartalmaz a törvényjavaslat az szja-törvény vonatkozásában!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Helyi bérlet

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Befektetési óra, ékszer könyvelése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Környezetvédelmi termékdíj – számla záradéka

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs