hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyéni vállalkozók, őstermelők: adóköteles vagy nem a kapott támogatás?

  • adozona.hu

2021-től nem kell bevételként figyelembe venni a mezőgazdasági őstermelő által e tevékenységgel összefüggésben kapott támogatás összegét. A rendelkezés értelmezéséről kérdezte az Adózóna olvasója Szarvas Imréné könyvvizsgálót, adószakértőt.

A kérdés konkrétan így szólt: "2021-től nem kell bevételként figyelembe venni a mezőgazdasági őstermelő által e tevékenységgel összefüggésben kapott támogatás összegét. Jól értelmezem-e, hogy ez a kedvezmény kizárólag az őstermelőkre vonatkozik; aki egyéni vállalkozás keretében végez kizárólag mezőgazdasági tevékenységet, annak a kapott támogatás továbbra is adóköteles bevétel lesz?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Valóban, ezt a kedvezményt csak az őstermelők és csak a mezőgazdasági tevékenységükre tekintettel alkalmazhatják.

Az egyéni vállalkozók adózása, tevékenységtől függetlenül, változatlan szabályok szerint történik. A kapott támogatás része az adóköteles bevételnek.

Az egyéni vállalkozó, aki eddig is kizárólag mezőgazdasági tevkenységet végzett őstermelőként, még dönthet úgy, hogy egyéni vállalkozásából kivonja a mezőgazdasági tevékenységeket, és azokat magánszemélyként, őstermelői adózás mellett folytatja, az egyéni vállalkozásban pedig bérmunkát, gépbérbeadást stb. végez. Így az adószám is megmaradhat és a kedvezőbb adózás is.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

NAV jogkövetési vizsgálat, adókülönbözet

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Kata csedre való jogosultság évközi szüneteléssel?

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Melyik utat válasszam? Felmondás/munkanélküli ellátás vagy fizetés nélküli szabadság?

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs