hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Osztalék és osztalékelőleg adózása 2020-ban

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

Cikkünk a gazdasági társaságok magánszemély tagjának fizetett osztalékra, osztalékelőlegre vonatkozó fontos kötelezettségekre hívja fel a figyelmet.

A magánszemély számára fizetett, a számviteli szabályok szerint osztalékként, osztalékelőlegként meghatározott jövedelem után személyi jövedelemadó és az osztalék után meghatározott mértékig szociális hozzájárulási adó kötelezettség keletkezik. Mindkét adó a magánszemélyt terheli a következők szerint:

Személyi jövedelemadó (szja)

A szja mértéke 15 százalék, amelyet a kifizetőnek az osztalék kifizetésének időpontjában kell megállapítania, levonnia, és a következő hónap 12-éig befizetnie, valamint a 08-as nyomtatványon adatot kell szolgáltatnia. Ha például terményben, ingatlanban, tárgyi eszközben jár az osztalék, és az adó levonására nincs lehetőség, a kifizetőnek és a magánszemélynek az adóelőlegre irányadó szabályok szerint kell eljárnia [szja-törvény 15. § (4) bekezdés; 46. §].

Osztalék esetében az az adózó minősül kifizetőnek, amelynek a vagyona terhére az osztalékot juttatják, azonban e rendelkezés alkalmazásában kifizetőnek kell tekinteni a belföldi illetőségű hitelintézetet, befektetési szolgáltatót is, ha a magánszemély nála vezetett értékpapír (értékpapírletéti) számláján elhelyezett értékpapírra tekintettel külföldről származó, Magyarországon adóztatható osztalékot (osztalékelőleget) fizet ki (ír jóvá) [Art. 7. § 31. pont].

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy mit kell tenni a nem kifizetőtől kapott osztalék bevallásáról és befizetéséről, továbbá a szocho mértékének évközi változásáról!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi beszerzés

Bunna Erika

adótanácsadó

Levonható áfa önrevíziója

Bunna Erika

adótanácsadó

Fuvarozás láncügylet esetén

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close