hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Négygyermekes anyák: itt vannak a részletek az adómentességről

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

Fontos részletek derültek ki az Országgyűlés elé terjesztett adócsomagból a négy vagy több gyermekes anyák holtig tartó adómentességéről.

A törvényjavaslat a személyijövedelemadó-törvény (szja-törvény) rendelkezéseit új 29/D paragrafussal egészíti ki. Ennek értelmében 2020. január 1-jétől a négy- vagy többgyermekes anyák valójában nem adómentességet élveznek majd, hanem minden más kedvezményt megelőzően az összevont adóalapba tartozó jövedelmeik többségét adóalap-csökkentő kedvezményként érvényesíthetik, ami nem minden esetben tart az életük végéig.

Ki veheti igénybe a kedvezményt?

A javaslat szerint négy vagy több gyermeket nevelő anyának minősül az a nő, aki vér szerinti vagy örökbefogadó szülőként az általa nevelt gyermekre tekintettel

– családi pótlékra jogosult, vagy

– családi pótlékra már nem jogosult, de jogosultsága legalább 12 éven keresztül fennállt (ide értve azt a gyermeket is, aki után a családi pótlékra való jogosultság a gyermek elhunyta miatt szűnt meg),

és az említett gyermekek száma a négy főt eléri.

A kedvezmény kizárólag a négy vagy több gyermeket nevelő anyát illeti meg, azt mással megosztani nem lehet.

Mi számít a levonható összegbe?

Az összevont adóalapból levonható kedvezmény összegébe számít a jogosultsági időszakban megszerzett

– munkaviszonyból származó jövedelem esetében bérnek minősülő [szja-törvény 3. § 21. pont], a jogosultsági időszakra elszámolt jövedelem;

– a bérnek nem minősülő, de nem önálló tevékenységből [szja-törvény 24. §] származó jövedelem, kivéve a munkaviszony megszüntetésére tekintettel kapott végkielégítés törvényben előírt mértéket meghaladó összegét

– az önálló tevékenységből származó jövedelmek közül

  • az egyéni vállalkozói tevékenységből származó vállalkozói kivét;
  • a mezőgazdasági őstermelői tevékenységből származó jövedelem;
  • az európai parlamenti képviselő, a helyi önkormányzati képviselő, a választott könyvvizsgáló e tevékenységéből származó jövedelme;
  • a magánszemély által nem egyéni vállalkozóként kötött, díjazás ellenében történő munkavégzésre irányuló más szerződés alapján folytatott tevékenységéből származó jövedelme.

A kedvezmény első alkalommal munkaviszonyból származó jövedelem esetében

– a 2019. december 31-ét követő időszakra elszámolt,

– a 2019. évre vonatkozó, de 2020. január 10-ét követően kifizetett,

– a 2019. évet megelőző évre vonatkozó, 2019. december 31-ét követően kifizetett

bevétel adókötelezettségére, más esetben a 2019. december 31-ét követően megszerzett bevétel adókötelezettségére alkalmazható.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük a jogosultsági időszakra, a kedvezmény érvényesítésének feltételeire vonatkozó rendelkezéseket.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A 2020-as tervezett adóváltozásokról itt olvashat még.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Fogyatékos csecsemô utáni támogatás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Őstermelő saját gazdaságában előállított hús-, húskészítmény értékesítése

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Különbözeti áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

2020 január
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X