hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Négygyermekes anyák: itt vannak a részletek az adómentességről

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

Fontos részletek derültek ki az Országgyűlés elé terjesztett adócsomagból a négy vagy több gyermekes anyák holtig tartó adómentességéről.

A törvényjavaslat a személyijövedelemadó-törvény (szja-törvény) rendelkezéseit új 29/D paragrafussal egészíti ki. Ennek értelmében 2020. január 1-jétől a négy- vagy többgyermekes anyák valójában nem adómentességet élveznek majd, hanem minden más kedvezményt megelőzően az összevont adóalapba tartozó jövedelmeik többségét adóalap-csökkentő kedvezményként érvényesíthetik, ami nem minden esetben tart az életük végéig.

Ki veheti igénybe a kedvezményt?

A javaslat szerint négy vagy több gyermeket nevelő anyának minősül az a nő, aki vér szerinti vagy örökbefogadó szülőként az általa nevelt gyermekre tekintettel

– családi pótlékra jogosult, vagy

– családi pótlékra már nem jogosult, de jogosultsága legalább 12 éven keresztül fennállt (ide értve azt a gyermeket is, aki után a családi pótlékra való jogosultság a gyermek elhunyta miatt szűnt meg),

és az említett gyermekek száma a négy főt eléri.

A kedvezmény kizárólag a négy vagy több gyermeket nevelő anyát illeti meg, azt mással megosztani nem lehet.

Mi számít a levonható összegbe?

Az összevont adóalapból levonható kedvezmény összegébe számít a jogosultsági időszakban megszerzett

– munkaviszonyból származó jövedelem esetében bérnek minősülő [szja-törvény 3. § 21. pont], a jogosultsági időszakra elszámolt jövedelem;

– a bérnek nem minősülő, de nem önálló tevékenységből [szja-törvény 24. §] származó jövedelem, kivéve a munkaviszony megszüntetésére tekintettel kapott végkielégítés törvényben előírt mértéket meghaladó összegét

– az önálló tevékenységből származó jövedelmek közül

  • az egyéni vállalkozói tevékenységből származó vállalkozói kivét;
  • a mezőgazdasági őstermelői tevékenységből származó jövedelem;
  • az európai parlamenti képviselő, a helyi önkormányzati képviselő, a választott könyvvizsgáló e tevékenységéből származó jövedelme;
  • a magánszemély által nem egyéni vállalkozóként kötött, díjazás ellenében történő munkavégzésre irányuló más szerződés alapján folytatott tevékenységéből származó jövedelme.

A kedvezmény első alkalommal munkaviszonyból származó jövedelem esetében

– a 2019. december 31-ét követő időszakra elszámolt,

– a 2019. évre vonatkozó, de 2020. január 10-ét követően kifizetett,

– a 2019. évet megelőző évre vonatkozó, 2019. december 31-ét követően kifizetett

bevétel adókötelezettségére, más esetben a 2019. december 31-ét követően megszerzett bevétel adókötelezettségére alkalmazható.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük a jogosultsági időszakra, a kedvezmény érvényesítésének feltételeire vonatkozó rendelkezéseket.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A 2020-as tervezett adóváltozásokról itt olvashat még.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Társasház tárgyieszköz-értékesítése

Nagy Norbert

adószakértő

Kiküldetés munkaszüneti napon

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkaszüneti nap és pihenőnap

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close