Nyesz-befizetésből visszakapható adó a nyugdíjkorhatár betöltése után

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

A nyugdíj-előtakarékossági számlára (nyesz) történő befizetés alapján két felső korlát szerint jár vissza adó. Cikkünk a nyesz-tulajdonosok figyelmét hívja fel a fontos tudnivalókra.

A keresőtevékenységet folytató sajátjogú nyugdíjasokat 2020. július 1-jétől csak 15 százalék személyi jövedelemadó terheli. Ez egyben azt is jelenti, hogy ezen időpontot követően szerzett jövedelmük tekintetében megszűnik a 0,5 százalékos nyugdíjnövelés, ezért érdemes kihasználniuk az öngondoskodás különböző megtakarítási formáihoz fűződő adókedvezményeket, többek között a nyesz-befizetés alapján járó adójóváírást.

Olvassa el "Adó visszaigénylése nyugdíjmegtakarításnál" című írásunkat is!
A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) szerint a nyesz-tulajdonos magánszemélyt az összevont adóalapja megfizetett adója terhére, a nyesz javára történt befizetés után adó-visszatérítés illeti meg. Az adó-visszatérítés alapja a magánszemély által a nyesz-re az adóévben (forintban) befizetett összegek együttes értéke, amelynek 20 százaléka összegéig, de legfeljebb összesen 100 ezer forintig, illetve azoknál a magánszemélyeknél, akik esetében 2020. január 1-je előtti jogszabályok alapján irányadó az öregségi nyugdíjkorhatár, 130 ezer forintig adóvisszatérítés jár, akkor is, ha már ténylegesen nyugdíjasok [Szja tv. 44/B § (1) bekezdés].

Ez azt jelenti, hogy az öregségi nyugdíjkorhatárt 2020. január 1-je után betöltők számára a visszakapható adó legfeljebb évi 100 ezer forint, míg azokra, akik 2019. december 31-éig érték el az öregségi nyugdíjkorhatárt, életük végéig a 130 ezer forint felső korlát vonatkozik.

Az adó-visszatérítés érdekében a magánszemélynek az adóévben befizetett összegek együttes értékét tartalmazó igazolás alapján ún. nyugdíj-előtakarékossági nyilatkozatban az adóbevallásában kell rendelkeznie.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja az egyéb feltételeket!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Magánszemély ingatlan-bérbeadása cégnek

Kelemen László

adószakértő, jogász

Felhasználási jog – áfafizetés

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close