hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyesz-befizetésből visszakapható adó a nyugdíjkorhatár betöltése után

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

A nyugdíj-előtakarékossági számlára (nyesz) történő befizetés alapján két felső korlát szerint jár vissza adó. Cikkünk a nyesz-tulajdonosok figyelmét hívja fel a fontos tudnivalókra.

A keresőtevékenységet folytató sajátjogú nyugdíjasokat 2020. július 1-jétől csak 15 százalék személyi jövedelemadó terheli. Ez egyben azt is jelenti, hogy ezen időpontot követően szerzett jövedelmük tekintetében megszűnik a 0,5 százalékos nyugdíjnövelés, ezért érdemes kihasználniuk az öngondoskodás különböző megtakarítási formáihoz fűződő adókedvezményeket, többek között a nyesz-befizetés alapján járó adójóváírást.

Olvassa el "Adó visszaigénylése nyugdíjmegtakarításnál" című írásunkat is!
A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) szerint a nyesz-tulajdonos magánszemélyt az összevont adóalapja megfizetett adója terhére, a nyesz javára történt befizetés után adó-visszatérítés illeti meg. Az adó-visszatérítés alapja a magánszemély által a nyesz-re az adóévben (forintban) befizetett összegek együttes értéke, amelynek 20 százaléka összegéig, de legfeljebb összesen 100 ezer forintig, illetve azoknál a magánszemélyeknél, akik esetében 2020. január 1-je előtti jogszabályok alapján irányadó az öregségi nyugdíjkorhatár, 130 ezer forintig adóvisszatérítés jár, akkor is, ha már ténylegesen nyugdíjasok [Szja tv. 44/B § (1) bekezdés].

Ez azt jelenti, hogy az öregségi nyugdíjkorhatárt 2020. január 1-je után betöltők számára a visszakapható adó legfeljebb évi 100 ezer forint, míg azokra, akik 2019. december 31-éig érték el az öregségi nyugdíjkorhatárt, életük végéig a 130 ezer forint felső korlát vonatkozik.

Az adó-visszatérítés érdekében a magánszemélynek az adóévben befizetett összegek együttes értékét tartalmazó igazolás alapján ún. nyugdíj-előtakarékossági nyilatkozatban az adóbevallásában kell rendelkeznie.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja az egyéb feltételeket!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tartós bérlet

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close