hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Fókuszban a számlaadat-szolgáltatás

  • adozona.hu

A gyakorlati élet továbbra is számtalan problémát vet fel a számlaadat-szolgáltatásban július 1-jétől alkalmazandó szabályokkal összefüggésben. Két olvasói kérdésre Kelemen László adószakértő, jogász válaszolt.

Kérdés: Adószámmal és számlatömbbel rendelkező bérbeadó magánszemély köteles-e lejelenteni a kiállított bérleti díj számláját, amelyet a befogadó a bevallásában is szerepeltet mint szja-alapot. Lehetőséget jelent-e számára a számviteli bizonylat alkalmazása, hogy mentesüljön az adatszolgáltatás alól? Ha igen, milyen korlátokkal vagy feltételekkel?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A vontatkozó NAV tájékoztató szerint: "Az adatszolgáltatási kötelezettség az olyan számlára is kiterjed, ami nem tartalmaz áfát. Nem kell azonban adatot szolgáltatni minden közérdekű vagy speciális jellegére tekintettel adómentes (tárgyi adómentes) ügylet bizonylatáról. Nem esik adatszolgáltatási kötelezettség alá az olyan tárgyi adómentes ügylet bizonylata, amely ügylet tekintetében az adóalany számviteli bizonylat kibocsátásával mentesül a számlaadási kötelezettség alól. A „számla helyett” kibocsátott számviteli bizonylatnak nem kell megfelelnie az Áfa tv. előírásainak, így arra nem vonatkozik például a számlakibocsátási határidőre, a kötelező adattartalomra vonatkozó előírás. Tartalmazhat ugyanakkor „Számla” megnevezést, különös tekintettel arra, hogy a számla fogalmát nem kizárólag az Áfa tv. alkalmazza. A számlaadási és ezáltal a számlaadat-szolgáltatási kötelezettség alóli mentesülést nem befolyásolja az sem, ha a számviteli bizonylat előállítása számlázó programmal vagy számlanyomtatvány alkalmazásával történik. Fontos ugyanakkor az Áfa tv. szerinti számlák és az egyéb számviteli bizonylatok egyértelmű és utólag is bizonyítható módon való elkülönítése. (Számlázó programmal történő bizonylatkiállítás esetén a Számlarendelet  lehetőséget ad a számlázó programmal előállított számviteli bizonylatok külön sorszámtartományban való kezelésére.) Más megítélés alá esik, ha a számlakibocsátási kötelezettség alól mentesített ügylet olyan számlán szerepel, amelyen számlakibocsátási és számlaadat-szolgáltatási kötelezettséggel járó termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás is van. Ez esetben, a bizonylat (számla) adatszolgáltatási kötelezettség alá esik, és az adatszolgáltatás a közérdekű vagy speciális jellegére tekintettel adómentes ügylet adataira is kiterjed." 

Ez alapján a kibocsátott számlák adatszolgáltatási kötelezettség alá esnek, ám az adóalany választhatja azt is, hogy számviteli bizonylatot bocsát ki, ezzel mentesül a számlakibocsátási kötelezettség alól. A tájékoztató megerősíti, hogy számviteli bizonylatot számlázórendszerből is ki lehet állítani.

Kérdés: Háziorvos ügyfelem minden hónapban a bankszámlájára kap a Nemzeti Egészségbiztositási Alap-tól GyME fin. címen árbevételt. Ezt minden bizonylat nélkül, szerződés szerint kapja, nem kérnek számlát. Kérdés: 2020. 07. 01-jétől kell-e számlát írnia, továbbítani a NAV felé? Ha kell milyen dátummal?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A jogszabályi változás csak a kiállított számlák adatszolgáltatási kötelezettségére vonatkozik, abban a tekintetben nem tartalmaz módosítást, hogy milyen ügyletekről szükséges számlát kibocsátani. A szabályok szerint csak az adóalanyok felé teljesített ügyletekről kiállított számlák esnek kötelező adatszolgáltatás alá (áfatörvény 10. melléklet 1. pont):

Az adóalany köteles az állami adó- és vámhatóság részére adatot szolgáltatni egy másik, belföldön nyilvántartásba vett adóalany részére belföldön teljesített termékértékesítéséről – ide nem értve a 89. § szerinti termékértékesítést –, szolgáltatásnyújtásáról kibocsátott vagy kiállított számláról, számlával egy tekintet alá eső okiratról.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Képernyő előtti munkavégzés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Átalakulás esetén eredménytartalék felosztása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink