hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Új előírások a csoportos társasági adó alanyaira. Korlátok és lehetőségek, példákkal

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

2019-ben év közben és ősszel több törvény módosította a csoportos társaságiadó-alanyokra vonatkozó előírásokat. Ezek döntő része már 2019-ben év közben hatályba lépett, de alkalmazása hat a 2020. adóévi kötelezettségekre is, illetve vannak olyan tennivalók, amelyek a 2019. adóévi adóval kapcsolatosak, de 2020-ban jelentenek feladatot.

Csatlakozás a csoporthoz

2019. július 24-étől hatályos az az előírás, hogy a tevékenységét év közben kezdő vállalkozás a társaságiadó-kötelezettsége megkezdésének napjától csoportos társaságiadó-alany tagjává válhat, ha egyébként megfelel a belépési feltételeknek. (A már tevékenységet folytatók számára csak az a lehetőség áll fenn, hogy az adóév utolsó előtti hónapjának 1–20 napja között benyújtott kérelem adóhatóság által történő elfogadása alapján a következő adóév első napjától váljanak csoporttaggá).

Az említett hatályú előírás alapján van tehát arra lehetőség, hogy az újonnan alakult vállalkozás már a megalakulásától kezdve „azonnal” Tao-csoport tagja legyen. Az Art. 114/B § (2) szerint a csoportos társaságiadó-alanyhoz való csatlakozás engedélyezésére irányuló kérelem a tevékenységét év közben kezdő személy esetén az adóhatósághoz történő bejelentkezéssel egyidejűleg nyújtható be. A határidő elmulasztása esetén igazolási kérelem előterjesztésének nincs helye.

Eltérő előírás hiányában a tevékenységet év közben kezdőnek is a csoportképviselővel együtt kérni kell az adóhatóság engedélyét a csatlakozáshoz.

Erre szolgál a ’T118 jelű adatlap, amely mellett a ’T201T jelű adatlap benyújtása is szükséges (ez utóbbit a csoporttag, a ’T118-ast pedig a csoportképviselő adja be).

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben példákkal segítünk a jövedelem- (nyereség-) minimum és a kamatlevonási korlát meghatározásában!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A 2019-es adóváltozásokról
itt, a 2020-asokról pedig itt olvashat!

A HVG Adó 2020 különszámában szakértői kommentárokkal, példákkal és törvényekkel segítjük az eligazodást a többször módosított adózási jogszabályokban.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elektromos autó tao-kedvezmény

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kft. tulajdonos és főállású kata

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close