hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjszabályok: tartási kötelezettség, bankszámla, behajtás

  • Winkler Róbert
1

Ki kötelezett az árva, illetve az idős ember tartására? Milyen bankszámlára utalható a nyugdíj? Hogyan fizetteti vissza a nyugdíjbiztosító a jogalap nélkül juttatott összegeket? Egyebek között ilyen változtatások szerepelnek a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény több rendelkezését pontosító, T/3127. számon benyújtott törvényjavaslatban.

A törvényjavaslat az árvaellátás, ezen belül is nem a szülő után járó árvaellátás, valamint a szülői, nagyszülői nyugdíjra való jogosultság tekintetében elengedhetetlen tartásra képesség vizsgálatához nyújtana segítséget meghatározva egyértelműen azt, hogy e törvény alkalmazásában mely személyt kell tartásra köteles és képes hozzátartozónak tekinteni.

A javaslat szerint tartásra köteles és képes hozzátartozó az a hozzátartozói nyugellátást igénylő tartására törvény alapján, az elhunyt jogszerzőt megelőzően köteles személy, akivel szemben bíróság elrendelte a hozzátartozói nyugellátást igénylőt megillető tartás teljesítését. Amennyiben a tartásra kötelességről nem született bírói ítélet, akkor tartásra képesnek, a tartási kötelezettség sorrendjében, azt a hozzátartozót kell tekinteni, akinek a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény szerint a családjában az egy főre jutó jövedelem meghaladja a nyugdíjminimum két és félszeresét. Kivételt képez ezen szabály alól, ha a bíróság a tartás teljesítésére irányuló keresetet elutasította. Az ismeretlen helyen tartózkodó személyt tartásra képtelennek kell tekinteni.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy hogyan változnak például az árvaellátásra és a nyugdíjfolyósításra vonatkozó szabályok!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A 2019-es változásokról közölt korábbi cikkeinket itt olvashatja el!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
gyorgylazar

Szerintem pedig, ha az aktív időszakában, a munkaviszonya alapján végig járulékot fizetett valaki és a munkáltatója, akkor az állam lenne kötelezett a tartásra, bár tudom, hogy akkor a kormányzó maffia kevesebbet tudna eltulajdonítani. Az egészségügyi ellátással is ez a helyzet.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkába járás igazolása vállalkozónál kijárási tilalom idején

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Cégcsoporton belül átirányítás a 47/2020 és 61/2020 tekintetében

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Nyílt végű pénzügyi lízing

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 március
H K Sze Cs P Sz V
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close