hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjszabályok: tartási kötelezettség, bankszámla, behajtás

  • Winkler Róbert
1

Ki kötelezett az árva, illetve az idős ember tartására? Milyen bankszámlára utalható a nyugdíj? Hogyan fizetteti vissza a nyugdíjbiztosító a jogalap nélkül juttatott összegeket? Egyebek között ilyen változtatások szerepelnek a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény több rendelkezését pontosító, T/3127. számon benyújtott törvényjavaslatban.

A törvényjavaslat az árvaellátás, ezen belül is nem a szülő után járó árvaellátás, valamint a szülői, nagyszülői nyugdíjra való jogosultság tekintetében elengedhetetlen tartásra képesség vizsgálatához nyújtana segítséget meghatározva egyértelműen azt, hogy e törvény alkalmazásában mely személyt kell tartásra köteles és képes hozzátartozónak tekinteni.

A javaslat szerint tartásra köteles és képes hozzátartozó az a hozzátartozói nyugellátást igénylő tartására törvény alapján, az elhunyt jogszerzőt megelőzően köteles személy, akivel szemben bíróság elrendelte a hozzátartozói nyugellátást igénylőt megillető tartás teljesítését. Amennyiben a tartásra kötelességről nem született bírói ítélet, akkor tartásra képesnek, a tartási kötelezettség sorrendjében, azt a hozzátartozót kell tekinteni, akinek a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény szerint a családjában az egy főre jutó jövedelem meghaladja a nyugdíjminimum két és félszeresét. Kivételt képez ezen szabály alól, ha a bíróság a tartás teljesítésére irányuló keresetet elutasította. Az ismeretlen helyen tartózkodó személyt tartásra képtelennek kell tekinteni.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy hogyan változnak például az árvaellátásra és a nyugdíjfolyósításra vonatkozó szabályok!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A 2019-es változásokról közölt korábbi cikkeinket itt olvashatja el!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
gyorgylazar

Szerintem pedig, ha az aktív időszakában, a munkaviszonya alapján végig járulékot fizetett valaki és a munkáltatója, akkor az állam lenne kötelezett a tartásra, bár tudom, hogy akkor a kormányzó maffia kevesebbet tudna eltulajdonítani. Az egészségügyi ellátással is ez a helyzet.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkavédelmi képviselő választása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Biztosítás visszavásárlása ¬ szociális hozzájárulási adó

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Utazási utalvány mint promóciós eszköz ügyfelek részére

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

2019 november
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X