hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Innovációs járulék 2019 – kapcsolódó vállalkozások

  • adozona.hu

Alanya lesz-e az innovációs járuléknak 2019-től az Adózóna olvasójának mindkét cége: kapcsolódó vállalkozásokról van-e szó esetükben? Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Férj és feleség tulajdonosa A és B cégnek. Tulajdoni hányaduk 50-50 százalék mind a két vállalkozásban. Az A cég eddig is az innovációs járulék alanya volt, ellenben a B cég nem. Az A cég építőipari kivitelezéssel foglalkozik, a B cég vagyonkezeléssel, ingatlan-bérbeadással. Az A cég irodát és műhelyeket bérel a B cégtől. 2019-től a B cég is az innovációs járulék alanya lesz?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV törvény (Kkv. tv.) előírása szerint kapcsolódó vállalkozásnak minősülnek azok a vállalkozások, amelyek egy természetes személy vagy közösen fellépő természetes személyek egy csoportja révén közvetlenül vagy közvetve többségi befolyással rendelkeznek vagy döntő ellenőrzést gyakorolnak a vállalkozásokban, feltéve, hogy a tevékenységüket vagy tevékenységük egy részét az érintett piacon vagy egymással szomszédos piacokon folytatják.

A és B vállalkozás megfelel annak, hogy közösen fellépő természetes személyek egy csoportja révén közvetlenül többségi befolyással rendelkeznek a kis társaságban.

Szomszédos piac: az adott terméknek vagy szolgáltatásnak az a piaca, amely a termék vagy szolgáltatás végső fogyasztóhoz való eljuttatására létrehozott termelési, értékesítési folyamatban vertikálisan az adott piacot megelőző vagy követő szinten helyezkedik el.

Szerintem az is teljesül, hogy A és B társaság részben a szomszédos piacon folytatja a tevékenységét, ezért a két vállalkozás kapcsolódó vállalkozásnak minősül és 2019-től az innovációs járulékkötelezettséghez is összevont adatok alapján kell meghatározni a vállalkozás méretét a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló 2014. évi LXXVI. törvény (Inno tv.) szerint.

Ennek következtében B vállalkozás nyilván nem fog kisvállalkozásnak minősülni a 2019. január 1-jei állapot szerint.  Az úgynevezett kétéves szabály miatt azonban meg kell nézni, hogy a vállalkozás az összevont adatok alapján melyik évtől nem minősülne B kisvállalkozásnak, és ehhez képest milyen változás következett be, azaz volt -e a 2019. évi besorolást megalapozó beszámolóval együtt két olyan beszámoló, amelyekben az adatai túllépték a határértékeket vagy elmaradt azoktól.

Gyakorlatilag, ha a 2017. évi besorolástól (amelyet a 2015. évi beszámoló alapozott meg) nem történt azonos irányú változás a 2016-2017 évi beszámolóban, akkor a 2017-es besorolás lesz érvényes 2019-ben, ha pedig történt, akkor a 2019-re vonatkozó besorolás lesz az irányadó. [Kkv tv. 4. § (5) bekezdés, 5. § (3) bekezdés, 19. § 4. pont, Inno tv. 15. § (2) bekezdés a) pont] 
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őcsg bevétele

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 november
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs