hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tervezett változások az áfában

  • Bartha László adójogi szakjogász

A május 2-án T/15428. számon benyújtott, az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslat érinti az áfaszabályokat is.

2018. január 1-jétől 27 százalékról 5 százalékra csökkenne a fogyasztási célú halakra vonatkozó áfakulcs. A törvény a kedvezményes adókulcs alá eső termékek meghatározásánál a vámtarifaszámra hivatkozik, így a kedvezményes adókulcs alá a következő termékek tartoznának:

  Vtsz.
Emberi fogyasztásra alkalmas élő hal, a díszhal kivételével

0301-ből

Emberi fogyasztásra alkalmas hal (ideértve a halbőrt, ikrát, haltejet, halmájat és egyéb belsőségeket is) frissen, hűtve vagy fagyasztva, a cápa kivételével

0302-ből

0303-ból

Emberi fogyasztásra alkalmas halfilé és más halhús (aprított is) frissen, hűtve vagy fagyasztva, a cápahús kivételével

0304-ből

Megjegyzendő, hogy míg ezen vámtarifaszámok alatt mind édesvízi, mind tengeri halak megtalálhatóak, addig nem ezen vámtarifaszámok alá tartozik például:

– a kaviár (1604 vtsz.),
– a szárított, sózott vagy sós lében tartósított hal; füstölt vagy a füstölési eljárás előtt vagy alatt főzött hal (0305 vtsz.).

Továbbá, természetesen nem vonatkozna a kedvezményes adókulcs más édesvízi, tengeri állatokra (pl. rák, homár, osztriga, tintahal, polip).

A javaslat alapján az 5 százalékos adókulcsot azokban az esetekben kell alkalmazni először, amelyekben a fizetendő adó megállapításának időpontja 2018. január 1-jére vagy azt követő időpontra esik.

Tehát például amennyiben a felek időszaki elszámolásban állapodtak meg, és a 2017. decemberi teljesítésekről januári fizetési határidővel számolnak el, úgy az értékesítésre már az 5 százalékos adókulcs alkalmazandó.

Ugyanakkor amennyiben a vevő a 2018-ban teljesülő ügyletre 2017 decemberében előleget fizetett, úgy az előlegre még a 27 százalékos adókulcs alkalmazandó.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, milyen módosítások várhatóak 2018. január 1-jétől az internethozzáférési szolgáltatás áfája körében, továbbá az új általános közigazgatási rend hatálybalépésére tekintettel!

A teljes cikkhez előfizetőink illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

Az adócsomag további javaslatairól itt olvashat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Adomány magánszemély részére

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Egészségügyi szakdolgozók kiegészítő díjazása II.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close