hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Online adatszolgáltatási kötelezettség, áfabevallás M lapjai

  • dr. Kelemen László adószakértő, jogász

Az általános forgalmi adózás adatszolgáltatási kötelezettségeire vonatkozó szabályok sok új feladatot róttak az adózókra, illetve könyvelőikre, de akad olyan feladat is, amely alól mentesültek. Összefoglaltuk az ezekkel kapcsolatos tudnivalókat.

A 2018-as év forgalmi adózást érintő legjelentősebb változása a számlák online adatszolgáltatási kötelezettsége volt. Fontos látnunk, hogy ezen rendelkezés egyértelműen beleillik abba az adópolitikai koncepcóba, amely a direkt adók csökkentése mellett a forgalmi adóbevételek biztosítását tűzte zászlajára. Mind az online kasszák, mind az ekáer bevezetése, a belföldi összesítő jelentési kötelezettség, majd pedig a számlázórendszerek xml adatexport funkciójának előírása egy egyértelműen átgondolt és konzekvensen képviselt adópolitikai irányt rajzol elénk, amivel természetesen vitatkozni lehet, de annak következetes lépéseit mindenképpen el kell ismerni. Ezen folyamat következő lépése a számlázórendszerek online adatszolgáltatási kötelezettségének bevezetése, pontosabban a számlákra vonatkozó online adatszolgáltatás előírása volt.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy pontosan hogyan változott az adatszolgáltatási kötelezettség!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Sportlövészet oktatás áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Őcsg

Lepsényi Mária

adószakértő

Őstermelő

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31