hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Törvényjavaslat a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása ellen

  • adozona.hu

A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni hazai szabályrendszer megerősítése, valamint a nemzetközi előírásokkal való teljes összhang megteremtése érdekében a kormány két törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűléshez. Az új törvények megalkotása nagyban hozzájárul a hazai pénzügyi rendszer védelméhez a bűncselekményekből származó jövedelmek tisztára mosására, illetve a terrorista szervezetek pénzügyi támogatására irányuló kísérletekkel szemben – közölte az NGM.

A törvényjavaslattal Magyarország egyrészt európai uniós jogharmonizációs és nemzetközi kötelezettségeinek tesz eleget: biztosítja az Európai Unió új pénzmosás elleni irányelvének a hazai jogba történő átültetését, egyszersmind végrehajtja az Európa Tanács illetékes pénzmosás elleni bizottsága (Moneyval) által korábban elfogadott, az ország pénzmosás elleni rendszere megerősítését szolgáló ajánlásokat. Másrészt az eddig szerzett hazai gyakorlati tapasztalatok is beépültek a szabályozás korszerűsítését szolgáló javaslatba.

A törvényjavaslat szerint a szolgáltatók és hatóságok kötelezettségei a jelenleg hatályos pénzmosás elleni törvényben foglaltakkal lényegében azonosak maradnak. Fontos változás, hogy a törvényjavaslat hangsúlyozottan épít a kockázatalapú megközelítésre; előírja a felügyeletet ellátó hatóságok és a szolgáltatók számára a területükön jelentkező pénzmosási kockázatok átfogó meghatározását és értékelését, valamint a kockázatokkal arányos, kezelésükre alkalmas belső eljárásrend kialakítását. Mindez az eddigieknél szélesebb mozgásteret ad a szakmai sajátosságok figyelembevételére és a kockázatok súlyozására a felügyeletet ellátó szervek és a szolgáltatók számára, ugyanakkor a felelősségük is megnő e téren.

Lényeges változás továbbá, hogy a nemzetközi gyakorlattal összhangban a törvényjavaslat – a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni hatékony fellépés szigorú megőrzése mellett – a biztonságos és hitelesítendő online (személyes megjelenés nélküli, de azzal egyenértékű) azonosítás lehetőségét is átfogó módon megengedi megfelelő feltételek esetén a törvény hatálya alá tartozó szolgáltatóknak.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

GDPR – adatmegőrzési idők külföldön

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Adattovábbítás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Egyszerűsített foglalkoztatás esetén létszámszámítás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close