hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ha ezt nem tudja, eleshet az adókedvezménytől

  • adozona.hu

A munkáltatói juttatások adózását érintő 2017. évi változások legfontosabb eleme, hogy évi 100 ezer forintot meg nem haladó pénzösszeg béren kívüli juttatásnak minősül majd. De vajon milyen formában kapott cafeteria után jár a kedvezmény és milyenben nem? Olvasónk kérdésére Surányi Imréné okleveles közgazda válaszol.

Olvasónk így részletezi kérdését: mint arról számos híradás szólt „az alkalmazottak kedvezményes adózás mellett évente százezer forintot kaphatnak készpénzben”. Tehát csak készpénzben lehet például az Erzsébet kártyán 2016. évben kifizetésre kerülő 8000 forint/hó étkezési utalvány értékét a munkavállalóknak átadni 2017. évben? Ha a munkabérrel kerül – banki átutalással – kifizetésre, akkor ugyanúgy kell adózni, mintha munkabér lenne?

Szakértőnk válasza

A munkáltatói juttatások adózását érintő 2017. évi változások legfontosabb eleme, hogy évi 100 ezer forintot meg nem haladó pénzösszeg béren kívüli juttatásnak minősül majd, amely után nem a magánszemélynek kell a közterheket megfizetnie, hanem a munkáltatót terheli az összeg 1,19-szerese után 15 százalék személyi jövedelemadó és 14 százalék egészségügyi hozzájárulás. A törvény előírása „pénzösszegre”, vagyis akár készpénzben, akár banki utalás révén történő juttatásra vonatkozik, tehát a rendelkezést utalvány formájában adott juttatásra nem lehet alkalmazni.

Ezen kívül kedvezményes béren kívüli juttatás marad 2017. január 1-jétől a Szép kártya alszámláira a törvényben meghatározott kereteken belül utalt támogatás.

A Szép kártya alszámláira kedvezményesen utalható összegek együttvéve 450 ezer forintot jelentenek. Ugyanakkor a kedvezményes adózás lehetőségét korlátozza, hogy a Szép kártya-támogatás a pénzben adott juttatással együtt,

-       ha a munkáltató költségvetési szerv legfeljebb évi 200 ezer forint,

-       más munkáltató esetében legfeljebb évi 450 ezer forint

lehet, feltéve, hogy a munkavállaló munkaviszonya egész évben fennáll. Ha a munkavállaló munkaviszonya csak az év egy részében áll fenn, az említett összegeknek a munkavállaló által az adott munkáltatónál az adóévben a juttatás alapjául szolgáló jogviszonyban töltött napokkal arányos összegét kell figyelembe venni (éves rekreációs keretösszeg).

Külön rendelkezés írja elő, hogy amennyiben a pénzben adott juttatás összege az adóévben a 100 ezer forintot, illetve az adóévben a juttatás alapjául szolgáló jogviszonyban töltött napokkal arányos összeget meghaladja, a meghaladó rész után a juttatásra jogosító jogviszony alapján kell – a kifizetés hónapjára – az adókötelezettséget megállapítani.

Egyébként pedig a 450 ezer forint keretösszeget meghaladó juttatás egyes meghatározott juttatásnak minősül, amelynek 1,19-szerese után a juttatónak 15 százalék személyi jövedelemadót és 27 százalék egészségügyi hozzájárulást kell fizetnie. A munkáltató a 2016. december 31-én hatályos 71. § szerint béren kívüli juttatásnak minősülő, de a 2017. január 1-jén hatályos 71. § szerint béren kívüli juttatásként nem nevesített juttatásokat (például Erzsébet utalványt) 2016. december 31-ét követően ugyancsak egyes meghatározott juttatásként adhatja.

OLVASSON TÖBBET A 2017-ES VÁLTOZÁSOKRÓL!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalék kivétele kiva hatálya alatt

Szipszer Tamás

adószakértő

Üzemanyagkártya-juttatás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close