hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Könyvelők, figyelem: sürget az idő!

  • adozona.hu

„Azoknak, akik 2017. január elsejétől szeretnének a hazai számviteli szabályok helyett a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok, vagyis IFRS szerinti könyvvezetést választani, 2016. október 2-áig kell bejelenteniük áttérési szándékukat az adóhatóságnál és a Központi Statisztikai Hivatalnál, bizonyos esetekben az Magyar Nemzeti Banknál is” – figyelmeztetett Siklós Márta, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója.

Az IFRS az angol International Financial Reporting Standards szavak rövidítése, melyet nemzetközi pénzügyi beszámolási sztenderdnek fordíthatunk. A kifejezés olyan számviteli keretelvekre utal, amelyeket globálisan használhatnak a vállalkozások, így egységes és összehasonlítható pénzügyi kimutatásokat kapunk. Az IFRS-t azok a magyar cégek alkalmazhatják egyedi beszámolójukra, amelyek anyavállalata is így konszolidálja leányvállalatait, vagy amelyek részvényeit bevezették az Európai Gazdasági Térség (EGT) valamelyik tagállamának szabályozott piacára.

Azoknak a vállalkozásoknak, akik 2017-től szeretnének áttérni, ezt az áttérés napja (vagyis az első IFRS szerint beszámoló üzleti évének első napja) előtt legalább 90 nappal kell bejelenteniük az adóhatóság, a statisztikai hivatal és bizonyos esetekben az MNB felé is. Azok számára, akik az IFRS-t 2017. január 1. napjától szeretnék alkalmazni, a bejelentés határideje október 2-a. Aki ezt elmulasztja, nem térhet át 2017-ben.

Az áttérés feltétele, hogy a gazdálkodó rendelkezzen az áttérésre való felkészültségét igazoló IFRS minősítésű könyvvizsgáló jelentésével. A könyvvizsgálói jelentés bizonyítja, hogy a vállalkozás rendelkezik:

  • IFRS minősítésű mérlegképes könyvelő alkalmazottal vagy külső partnerrel,
  • IFRS szerinti jóváhagyott számviteli politikával‎,
  • az áttérés éve előtti üzleti év első napjára vonatkozóan összeállított IFRS szerinti mérleggel (vagyis 2016-os évre vonatkozó IFRS mérleggel, amihez az azt megelőző év adatait, tehát a 2015-ös adatokat is át kell forgatni),
  • továbbá azt, hogy a cég jogosult és felkészült az IFRS szerinti könyvvezetésre.

A cégnek is nyilatkoznia kell arról miért tér át az IFRS-re: anyavállalata vagy tőzsdei státusza miatt. „Hazánkban várhatóan az anyavállalati IFRS konszolidáció miatt áttérők száma lesz a magasabb” – emelte ki Siklós Márta. Ezeknek a cégeknek tehát azt kell igazolniuk, hogy anyavállalatuk, amely IFRS szerint készíti a konszolidált beszámolóját, a teljes körű konszolidációs körbe őket is bevonja, ezért szükséges, hogy a szóban forgó leányvállalat is ennek megfelelően járjon el. A nyilatkozatban ki kell térni arra is, hogy az anyavállalat ‎elkészítette és a leányvállalat rendelkezésére bocsátotta a konszern IFRS elvek szerinti számviteli politikáját, melyet a leányvállalat megismert és a könyvvezetése során alkalmaz.

Adópolitikai megfontolások miatt az IFRS szerinti könyvvezetés nem eredményezhet kevesebb adóbevételt a költségvetésben, ezért az áttérő cégek társasági adóját 2 évre (az áttérés évére és a következő évre) befagyasztják, és adóminimumot alkalmaznak.

Mivel a teljes számviteli rendszer átállítása komoly feladat, és nem árt a várható hatásokat előre feltérképezni, ezért azoknak is érdemes lehet a bevezetést megelőző időszakban dupla könyvvezetést készíteni, akik még csak gondolkodnak az áttérésen. Azoknak, akik a hivatalos IFRS áttérést 2018-ra tervezik, a 2016-os és 2017-es üzleti évek pénzügyi adatainak IFRS szerinti előkészítésére és bemutatására lesz szükségük, vagyis számukra ez semmiképpen nem felesleges erőfeszítés.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi beszerzés

Bunna Erika

adótanácsadó

Levonható áfa önrevíziója

Bunna Erika

adótanácsadó

Fuvarozás láncügylet esetén

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close