hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Könyvelők, figyelem: sürget az idő!

  • adozona.hu

„Azoknak, akik 2017. január elsejétől szeretnének a hazai számviteli szabályok helyett a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok, vagyis IFRS szerinti könyvvezetést választani, 2016. október 2-áig kell bejelenteniük áttérési szándékukat az adóhatóságnál és a Központi Statisztikai Hivatalnál, bizonyos esetekben az Magyar Nemzeti Banknál is” – figyelmeztetett Siklós Márta, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója.

Az IFRS az angol International Financial Reporting Standards szavak rövidítése, melyet nemzetközi pénzügyi beszámolási sztenderdnek fordíthatunk. A kifejezés olyan számviteli keretelvekre utal, amelyeket globálisan használhatnak a vállalkozások, így egységes és összehasonlítható pénzügyi kimutatásokat kapunk. Az IFRS-t azok a magyar cégek alkalmazhatják egyedi beszámolójukra, amelyek anyavállalata is így konszolidálja leányvállalatait, vagy amelyek részvényeit bevezették az Európai Gazdasági Térség (EGT) valamelyik tagállamának szabályozott piacára.

Azoknak a vállalkozásoknak, akik 2017-től szeretnének áttérni, ezt az áttérés napja (vagyis az első IFRS szerint beszámoló üzleti évének első napja) előtt legalább 90 nappal kell bejelenteniük az adóhatóság, a statisztikai hivatal és bizonyos esetekben az MNB felé is. Azok számára, akik az IFRS-t 2017. január 1. napjától szeretnék alkalmazni, a bejelentés határideje október 2-a. Aki ezt elmulasztja, nem térhet át 2017-ben.

Az áttérés feltétele, hogy a gazdálkodó rendelkezzen az áttérésre való felkészültségét igazoló IFRS minősítésű könyvvizsgáló jelentésével. A könyvvizsgálói jelentés bizonyítja, hogy a vállalkozás rendelkezik:

  • IFRS minősítésű mérlegképes könyvelő alkalmazottal vagy külső partnerrel,
  • IFRS szerinti jóváhagyott számviteli politikával‎,
  • az áttérés éve előtti üzleti év első napjára vonatkozóan összeállított IFRS szerinti mérleggel (vagyis 2016-os évre vonatkozó IFRS mérleggel, amihez az azt megelőző év adatait, tehát a 2015-ös adatokat is át kell forgatni),
  • továbbá azt, hogy a cég jogosult és felkészült az IFRS szerinti könyvvezetésre.

A cégnek is nyilatkoznia kell arról miért tér át az IFRS-re: anyavállalata vagy tőzsdei státusza miatt. „Hazánkban várhatóan az anyavállalati IFRS konszolidáció miatt áttérők száma lesz a magasabb” – emelte ki Siklós Márta. Ezeknek a cégeknek tehát azt kell igazolniuk, hogy anyavállalatuk, amely IFRS szerint készíti a konszolidált beszámolóját, a teljes körű konszolidációs körbe őket is bevonja, ezért szükséges, hogy a szóban forgó leányvállalat is ennek megfelelően járjon el. A nyilatkozatban ki kell térni arra is, hogy az anyavállalat ‎elkészítette és a leányvállalat rendelkezésére bocsátotta a konszern IFRS elvek szerinti számviteli politikáját, melyet a leányvállalat megismert és a könyvvezetése során alkalmaz.

Adópolitikai megfontolások miatt az IFRS szerinti könyvvezetés nem eredményezhet kevesebb adóbevételt a költségvetésben, ezért az áttérő cégek társasági adóját 2 évre (az áttérés évére és a következő évre) befagyasztják, és adóminimumot alkalmaznak.

Mivel a teljes számviteli rendszer átállítása komoly feladat, és nem árt a várható hatásokat előre feltérképezni, ezért azoknak is érdemes lehet a bevezetést megelőző időszakban dupla könyvvezetést készíteni, akik még csak gondolkodnak az áttérésen. Azoknak, akik a hivatalos IFRS áttérést 2018-ra tervezik, a 2016-os és 2017-es üzleti évek pénzügyi adatainak IFRS szerinti előkészítésére és bemutatására lesz szükségük, vagyis számukra ez semmiképpen nem felesleges erőfeszítés.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számlakészítés nyugtáról

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Kata

Széles Imre

tb-szakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close