hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Készüljön: fontos adóváltozások jönnek!

  • adozona.hu

A belföldi összesítő jelentésnél kötelezővé válik az elektronikus adatszolgáltatás, és az eddigi 1 millió forint helyett már a 100 ezer forintos áfaösszeg elérését is jelenteniük kell a vállalkozásoknak – hívják fel a figyelmet az adóváltozásokat összegző közleményében az IB Grant Thornton Consulting szakértői.

A 2016. június 15-én kihirdetett, adótörvényekkel kapcsolatos jogszabály-módosításoknak köszönhetően 2017. január 1-jétől megváltoznak a béren kívül adható juttatások. A cafeteria-rendszert érintő jelentős változás, hogy jövő januártól kedvező közteher mellett nyújtható béren kívüli juttatásnak minősül az éves 100 ezer forint keretösszegig adott pénzjuttatás. Az éves rekreációs keretösszeg továbbra is 450 ezer forint lesz.

Amennyiben a foglalkoztatás nem áll fenn a teljes év során, akkor az éves keretösszeg időarányos része adható béren kívüli juttatásként. A 100 ezer forintot meghaladóan a munkavállaló részére adott pénzösszeg bérjövedelemként adóköteles.

SZÉP Kártya

2017. január 1-től béren kívüli juttatás a pénzjuttatáson kívül kizárólag a SZÉP Kártyára adható. A Széchenyi Pihenő Kártya három alszámlája és az azokra nyújtható juttatások mértéke nem változik. A szálláshely alszámlára utalható összeg 225 ezer forint, a vendéglátás alszámlánál a támogatás felső határa 150 ezer forint, a szabadidő alszámla esetében pedig 75 ezer forint.

Cafeteria-elemek, amelyek adóterhe változik

Az idén még béren kívüli juttatásként adható egyéb juttatások egyes meghatározott juttatásként lesznek adókötelesek, idetartoznak az önkéntes nyugdíjpénztári, illetve önkéntes egészségpénztári juttatások, a helyi utazási bérlet, iskolakezdési támogatás, munkahelyi étkeztetés és az Erzsébet-utalvány is.

Adómentes tételek, amelyek nem változnak

Nem lesz változás a munkavállalók részére sportrendezvényekre – korlátlanul adómentesen – adható belépők esetében, továbbá a kulturális rendezvények kapcsán adott juttatás is adómentes évi 50 ezer forintig. Adómentes marad a munkáltató részére öt éven belül, 5 millió forintig adható lakáscélú támogatás is.

Bővül továbbá az adómentes juttatások köre a bölcsődei szolgáltatásokon túl a bölcsődei ellátásokkal. Az óvodai szolgáltatások és ellátások is bekerülnek ebbe a csoportba.

Csökkenő áfakulcsok

2017. január 1-jétől a baromfihús, a tojás, továbbá a friss tej (kivéve az anyatej, az UHT és az ESL tej) általános forgalmi adójának a kulcsa 5 százalékra mérséklődik. Az internet-hozzáférési szolgáltatások adómértéke is csökken, a jelenleg alkalmazott 27 százalék helyett 18 százalékra. (Ezt a módosítást azonban nem fogadta el az Európai Bizottság.)

A vendéglátó egységekben az étel- és egyes, helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom után 18 százalékos áfát kell majd fizetni. Utóbbiak esetében 2018. januártól tovább mérséklődik majd az áfakulcs, 18 százalékról 5 százalékra.

1 millió helyett 100 ezer forint: fontos változás a belföldi összesítő jelentéseknél

Jelenleg az adózóknak az áfabevallással egy időben, utólag az úgynevezett belföldi összesítő jelentésben (az áfabevallás M-lapján) kell adatot szolgáltatniuk az általuk kibocsátott, illetve befogadott és levonásba is helyezett számlákkal kapcsolatban. Abban az esetben áll fenn ez a kötelezettség, hogyha a számlák áthárított áfaösszege eléri vagy meghaladja az 1 millió forintot. (A kibocsátott számláknál az adatszolgáltatási kötelezettség számlánként, míg a befogadott számlák esetében számlánként és szállítópartnerenként összevontan teljesítendő.)

Erre készüljön 2017. július 1-jétől

A jogszabályváltozásoknak köszönhetően az olyan számláknak kell majd szerepelni a belföldi összesítő jelentésben, amelyek esetében az általános forgalmi adó összege eléri vagy meg is haladja a 100 ezer forintot, továbbá ugyanazon adóalanytól beszerzett termék és szolgáltatás kapcsán összességében eléri vagy meghaladja a 100 ezer forintos áthárított adó értékhatárt.

A kibocsátott számláknál az adatszolgáltatási kötelezettség módja is megváltozik, mivel csupán a kézi számlatömbből kibocsátott számláknál lehet 2017. július 1-jétől az áfabevallással egy időben, utólagosan teljesíteni az adatszolgáltatási kötelezettséget a belföldi összesítő jelentésben.

A számlázóprogrammal előállított kimenő számlák esetében a 100 ezer forintot elérő áfatartalmú számláknál az adatszolgáltatási kötelezettséget többé nem az áfabevallás M-lapján kell majd teljesíteni, hanem elektronikus adatszolgáltatás formájában. Az erről szóló rendelet még nem került kihirdetésre – részletezték az adótanácsadók.

Változnak a számlázásra vonatkozó előírások is: így 2017. január 1-jétől minden kimenő számla esetében szerepeltetni kell a vevő adóalany adószámát, amennyiben annak áfatartalma eléri a 100 ezer forintot.

A 2016. évközi változásokról szóló cikkeinket itt, a 2017. éviekkel kapcsolatosakat itt olvashatja el! 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fordított áfa ingatlanhoz kapcsolódó beszerzés során

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Csoportos személyszállítás - visszaigényelhető áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

5 százalékos áfa, ha egyéni vállalkozó az építtető

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink