hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjnövelés: módosulhatnak januártól a szabályok

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő
2

Immár 10 éve, hogy a sajátjogú nyugdíjas biztosítottak, illetve egyéni és társas vállalkozók nyugdíjjárulék fizetésre is kötelezettek, amelyért cserébe 0,5 százalékos nyugdíjnövelés illeti meg őket. Januártól némileg módosulna a szabályozás.

A félszázalékos nyugdíjnövelésre vonatkozó szabályokat kezdetektől, tehát 2007-től a kötelező társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 22/A szakasza taglalja.

A jogszabályi hely „első verziója” szerint a nyugdíjnövelésre az volt jogosult, aki legalább 365 napot töltött biztosításban (vagy folytatott kiegészítő tevékenységűként egyéni vagy társas vállalkozói tevékenységet). Néhány év elteltével, 2011-től megszűnt a 365 napra való utalás és a jelzett időponttól – függetlenül a jogviszony hosszától – kérhetik az érintettek az előző évi jövedelem alapján a nyugdíjnövelést.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja: hogyan módosulhatnak 2017-től a nyugdíjnövelés szabályai!

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra. 

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
syssy48

Nem értem a hozzászólását!!!!! Milyen postaköltség? Milyen feltételek?

Attila Károly

Nem vagyok feldobva az Önök feltételeitől. Mint régi nyugdíjas maximum havi 230 Ft-nak megfelelő 0,5% emelést remélnék. Már induláskor ennek a kétszerese a posta-költség. És, akkor Önök még jönnek feltételekkel ahhoz,hogy ezt a rendeletet / jogszabályt elolvassam. Ez szerintem borzasztó kapzsiság az Önök részéről!!!!!!

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlaneladás adókötelessé tétele

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlan bérbeadása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Exportszámlák árfolyama

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close