hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

IFRS: kinek lesz kötelező alkalmazni, ki választhatja, és ki nem?

  • dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó
3

Az IFRS rendszere a világon széles körben alkalmazott számviteli szabályozási rendszer, amely jellemzően pénzügyi szemléletű, és főleg a befektetők számára lényeges információkat szolgáltat. Cikkünkben részletezzük, kiknek lesz kötelező alkalmazni az IFRS-t, kik választhatják, illetve kik nem választhatják azt egyedi beszámolóiknál.

A hatályos számviteli törvény szerint a nemzetközi számviteli standardok a Nemzetközi Számviteli Standardok Testülete [International Accounting Standards Board (IASB)] által elfogadott vagy kibocsátott Nemzetközi Számviteli Standardok [International Accounting Standards (IAS)], a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok [International Financial Reporting Standards (IFRS)] és a kapcsolódó értelmezések (SIC, IFRIC interpretations), valamint ezen standardok módosításai és az azokhoz kapcsolódó értelmezések.

A törvényjavaslat ezt egészíti ki az IFRS-sel és a kisebb méretű hitelintézet fogalmával. A tervezetben szereplő értelmező rendelkezés szerint az IFRS-ek az Európai Unió Hivatalos Lapjában rendeleti formában kihirdetett nemzetközi számviteli standardok.

A javaslat külön paragrafus hozzáadásával rögzíti, mely vállalkozások választhatják, és mely vállalkozásoknak kell kötelezően alkalmazniuk az IFRS-ek egyedi beszámolási célra történő bevezetését. Az alkalmazhatóság és az alkalmazási kötelezettség körének kiterjesztése több lépcsőben történik. A több lépcsőben történő bevezetés indoka elsősorban az alkalmazásra történő elegendő felkészülési idő biztosítása mind az érintett gazdálkodók, mind pedig a hatóságok számára.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, kinek lesz kötelező az IFRS, ki válaszhatja azt, és ki nem.

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (3)
Dr. Szeiler Nikolett

Tisztelt Hozzászóló!
Az áttérés és visszatérés szabályait a témában írt újabb cikkünk tartalmazza, ami a mai napon jelent meg. A cikk címe: Kötelező kűrök az IFRS-nél áttéréskor, átalakuláskor.

Netuddki

Tisztelt Szerkesztőség!
Beléptem az oldalukra mégsem sikerült a cikket teljesen elolvasni!
Kérem, segítsenek!
Köszönöm!

siporka

Tisztelt Szakértő!
Sajnálom, hogy cikkében nem írt arról, hogy ha valakinek nem kötelező, de szeretne 2016.01.01-el áttérni (pl. mert a külf. anya a Hamburg-i tőzsdén van + konszi is van), akkor melyek azok a kezdeti lépések, hivatalok, ahogyan és ahol ezt el kell indítania. Pl. szükséges társasági szerződés módosítás? Még 2015-ben? Hová kell bejelenteni? A társasági szerződés módosítással az egyablakos rendszer segítségével a NAV megkapja az info-t, vagy be kell adni változásbejelentőt? Meddig? Vagy nem szükséges tsz. módosítás, csak változásbejelentők? Változásbejelentőt mely hatóság felé kell még beküldeni a NAV-on kívül? Önkori? Banknál kell-e jelezni? Statisztikai hivatal? Nagyon hálásak lennénk (szerintem nyugodtan írhatom: többünk nevében) ha erről tájékoztatást kapnánk, minél korábban, akár egy újabb cikkben. Köszi.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tárolási díj áfatartalma

Bunna Erika

adótanácsadó

Ingatlanhasznosítás Horvátországban

Bunna Erika

adótanácsadó

Folyamatos szolgáltatás angol adóalanynak

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink