hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

IFRS: kinek lesz kötelező alkalmazni, ki választhatja, és ki nem?

  • dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó
3

Az IFRS rendszere a világon széles körben alkalmazott számviteli szabályozási rendszer, amely jellemzően pénzügyi szemléletű, és főleg a befektetők számára lényeges információkat szolgáltat. Cikkünkben részletezzük, kiknek lesz kötelező alkalmazni az IFRS-t, kik választhatják, illetve kik nem választhatják azt egyedi beszámolóiknál.

A hatályos számviteli törvény szerint a nemzetközi számviteli standardok a Nemzetközi Számviteli Standardok Testülete [International Accounting Standards Board (IASB)] által elfogadott vagy kibocsátott Nemzetközi Számviteli Standardok [International Accounting Standards (IAS)], a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok [International Financial Reporting Standards (IFRS)] és a kapcsolódó értelmezések (SIC, IFRIC interpretations), valamint ezen standardok módosításai és az azokhoz kapcsolódó értelmezések.

A törvényjavaslat ezt egészíti ki az IFRS-sel és a kisebb méretű hitelintézet fogalmával. A tervezetben szereplő értelmező rendelkezés szerint az IFRS-ek az Európai Unió Hivatalos Lapjában rendeleti formában kihirdetett nemzetközi számviteli standardok.

A javaslat külön paragrafus hozzáadásával rögzíti, mely vállalkozások választhatják, és mely vállalkozásoknak kell kötelezően alkalmazniuk az IFRS-ek egyedi beszámolási célra történő bevezetését. Az alkalmazhatóság és az alkalmazási kötelezettség körének kiterjesztése több lépcsőben történik. A több lépcsőben történő bevezetés indoka elsősorban az alkalmazásra történő elegendő felkészülési idő biztosítása mind az érintett gazdálkodók, mind pedig a hatóságok számára.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, kinek lesz kötelező az IFRS, ki válaszhatja azt, és ki nem.

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (3)
Dr. Szeiler Nikolett

Tisztelt Hozzászóló!
Az áttérés és visszatérés szabályait a témában írt újabb cikkünk tartalmazza, ami a mai napon jelent meg. A cikk címe: Kötelező kűrök az IFRS-nél áttéréskor, átalakuláskor.

Netuddki

Tisztelt Szerkesztőség!
Beléptem az oldalukra mégsem sikerült a cikket teljesen elolvasni!
Kérem, segítsenek!
Köszönöm!

siporka

Tisztelt Szakértő!
Sajnálom, hogy cikkében nem írt arról, hogy ha valakinek nem kötelező, de szeretne 2016.01.01-el áttérni (pl. mert a külf. anya a Hamburg-i tőzsdén van + konszi is van), akkor melyek azok a kezdeti lépések, hivatalok, ahogyan és ahol ezt el kell indítania. Pl. szükséges társasági szerződés módosítás? Még 2015-ben? Hová kell bejelenteni? A társasági szerződés módosítással az egyablakos rendszer segítségével a NAV megkapja az info-t, vagy be kell adni változásbejelentőt? Meddig? Vagy nem szükséges tsz. módosítás, csak változásbejelentők? Változásbejelentőt mely hatóság felé kell még beküldeni a NAV-on kívül? Önkori? Banknál kell-e jelezni? Statisztikai hivatal? Nagyon hálásak lennénk (szerintem nyugodtan írhatom: többünk nevében) ha erről tájékoztatást kapnánk, minél korábban, akár egy újabb cikkben. Köszi.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Rokkantsági ellátás újraszámolása

Széles Imre

tb-szakértő

Táppénz

Széles Imre

tb-szakértő

Jogutódlás

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close