hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Újabb tudnivalók az EKÁER-ről: módosítás a 24. órában

  • dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó
15

December 31-éig kellett várniuk az adózóknak ahhoz, hogy megismerhessék a 2015. január 1-jétől az áfacsalások kiszűrésére és visszaszorítására létrehozott elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (EKÁER) részletszabályait. Összefoglaltuk, kire, milyen kötelezettségeket rónak az előírások.

Az EKÁER az Európai Unió valamely más tagállamából Magyarország területére, Magyarország területéről az Európai Unió valamely más tagállamába irányuló, a termék közúti fuvarozásával, illetve a Magyarország területén belül megvalósuló, a termék közúti fuvarozásával összefüggő adókötelezettségek teljesítésének ellenőrzését szolgálja. Az EKÁER szabályait az adózás rendjéről szóló törvény és az 51/2014 NGM-rendelet tartalmazza.

Bejelentési kötelezettség

Regisztrálni elsődlegesen a magyarorszag.hu oldalon az ügyfélkapu segítségével tudnak, majd a bejelentkezéshez az ekaer.nav.gov.hu kezdő oldalát kell használni.

Közúti fuvarozással járó tevékenységet kizárólag érvényes Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (a továbbiakban: EKÁER) számmal rendelkező adózó folytathat 2015. január 1-jétől a következő esetekben:

Útdíjköteles gépjárművel végzett, közúti fuvarozással járó

a) az Európai Unió más tagállamából Magyarország területére irányuló termékbeszerzést vagy egyéb célú behozatal,
b) Magyarország területéről az Európai Unió más tagállamába irányuló termékértékesítést vagy egyéb célú kivitel,
c) belföldi forgalomban nem végfelhasználó részére történő első adóköteles termékértékesítés.

Első adóköteles termékértékesítést: belföldi forgalomban nem végfelhasználó részére történő első adóköteles termékértékesítés alatt az olyan termékek értékesítése értendő, amelyeket az adózó a Közösség más tagállamából, harmadik országból történő beszerzést, vagy belföldi előállítást, létrehozást követően először értékesített fuvarozással egybekötötten belföldi rendeltetési helyre úgy, hogy az értékesítés adóköteles. Első adóköteles értékesítésnek tekintendő a bérmunkával létrehozott termék belföldre, nem végfelhasználó felé történő értékesítése. Tekintettel arra, hogy a feltételek között szerepel az is, hogy az értékesítés adóköteles legyen, nem kell EKÁER számot kérni a mezőgazdasági termelők olyan értékesítéséhez kapcsolódó fuvarozás esetén, amellyel összefüggésben a termelőt kompenzációs felár illeti meg. Továbbá első adóköteles értékesítés hiányában nem kell EKÁER számot kérni az alanyi adómentes adózó fuvarozással járó belföldi értékesítése esetén sem.

Ki a végfelhasználó? Az Art. végfelhasználónak tekinti azt a természetes személyt, aki a terméket személyes szükséglet kielégítését meg nem haladó mennyiségben magánszükséglete kielégítésére való felhasználás céljából vásárolja.

A fenti esetekben az EKÁER-szám megállapítása érdekében kötelesek adózók az állami adó- és vámhatósághoz az adózás rendjéről szóló törvény 11. számú melléklete szerinti adattartalommal bejelentést tenni. ( www.ekaer.nav.gov.hu )
A bejelentésre az EKÁER elektronikus felületén kerül sor, minden egyes bejelentéshez (fuvarozáshoz) külön azonosító számot (EKÁER-számot) állapít meg az állami adó- és vámhatóság. Az EKÁER-szám érvényességi ideje 15 nap. Az EKÁER-számot a bejelentésre kötelezett köteles a fuvarozást végző vagy azt szervező rendelkezésére bocsátani annak érdekében, hogy hatósági ellenőrzés során e személy is rendelkezzen az azonosító számmal.

A közúti fuvarozással járó tevékenységet folytatni kívánó adózót bejelentése alapján az állami adó- és vámhatóság nyilvántartásba veszi és a bejelentés alapján EKÁER-számot állapít meg a számára.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, kire, milyen feladatokat rónak az előírások!
A teljes cikkhez előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (15) , melyek közül a legfrissebbek:
magasmelyepitovasbeton

Tisztelt Ügyvéd Nő!

Kérem a fenti tájékoztatásában megadott "saját áru mozgatása esetében nem áll fenn a bejelentési kötelezettség, ha az belföldön történik"- jogszabályi hivatkozását megadni szíveskedjen. Társaságunk kizárólag saját számlás áru fuvarozásával foglakozik tevékenysége ellátása céljából - építőipar -belföldön telephelyei, kivitelezési munkaterületei között. A szállítás sokszor magában foglal 24t sóder, beton,zúzott kő anyagokat, illetve többször 1 Mft értékhatárt meghaladó anyagok szállítását is. Társaságunk számára nem egyértelmű a hivatkozott jogszabály alkalmazása.
Kérem a hivatkozott jogszabály értelmezésben segítségünkre lenni szíveskedjen válaszával. Köszönettel: dr. Keller Zsuzsanna

ceTTel

Tiszelt Dr. Szeiler Nikolett !

Köszönöm semmit !

A törvényt már 427 alkalommal magam is elolvastam, az emlitett esetbeni gyakorlati alkalmazása érdekelne. Természetesen történik közuti árufuvarozás, ha valaki vesz tölünk 26 t követ és kamionnal e-utdijjal elszállitja tölünk!

Üdvözlettel :

Czédula Balázs

s.zuzi

Kedves Nikolett!

Cégünk 2500 kg felett visz árut, de sose haladja meg az érték még az 1 millió forintot sem, nemhogy a kettőt. Felhívtam a NAV honlapján megadott számot, és ott azt mondták, rosszul van fogalmazva a törvény, tulajdonképpen mind a 2 dolognak teljesülnie kell a mentességhez, tehát 2500 kg alatt kell lenni az áru tömegének ÉS 2.000.000 Ft alatt az értékének, ha mentességet szeretnénk!!
Várom válaszát, ha tud erről valamit mondani.
Előre is köszönettel.

Dr. Szeiler Nikolett

Kedves Cettel! Az EKAER bejelentési kötelezettség kizárólag közúti fuvarozással járó termékértékesítésekre vonatkozik. Ha az Önök értékesítéséhez nem kapcsolódik közúti fuvarozás, akkor Önöknél nem keletkezik bejelentési kötelezettség.
Art.22/E. §
(1) Útdíjköteles gépjárművel végzett, közúti fuvarozással járó
a) az Európai Unió más tagállamából Magyarország területére irányuló termékbeszerzést vagy egyéb célú behozatalt,
b) Magyarország területéről az Európai Unió más tagállamába irányuló termékértékesítést vagy egyéb célú kivitelt,
c) belföldi forgalomban nem végfelhasználó részére történő első adóköteles termékértékesítést
(a továbbiakban együtt: közúti fuvarozással járó tevékenység) kizárólag érvényes Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (a továbbiakban: EKAER) számmal rendelkező adózó folytathat.
(4) Az (1)-(3) bekezdés szabályait alkalmazni kell a kockázatos élelmiszerek esetében akkor is, ha a terméket olyan gépjárművel fuvarozzák, amely nem útdíj köteles, és egy fuvarozás keretében ugyanazon címzett részére fuvarozott termékek tömege a 200 kg-ot vagy az adó nélküli ellenértéke a 250 000 forintot meghaladja, illetve egyéb kockázatos termékek esetében, ha a terméket olyan gépjárművel fuvarozzák, amely nem útdíjköteles, és egy fuvarozás keretében ugyanazon címzett részére fuvarozott termékek tömege az 500 kg-ot vagy az adó nélküli ellenértéke az 1 millió forintot meghaladja.

Dr. Szeiler Nikolett

Kedves Gasztonyi Ibolya! Az EKAER –re vonatkozó bejelentési kötelezettségek és a bejelentés alóli mentességek szabályait az Art.22/E § és az Art. 11.számú melléklete tartalmazza.
A tömeg és értékhatár szerinti mentesség szabályai:
- nem kockázatos termék esetén:
Art. 22/E. § (6a) Mentes az (1)−(5) bekezdés szerinti kötelezettség alól
a) az adózó, ha az általa feladott vagy részére ugyanazon útdíj köteles gépjárművel egy fuvarozás keretében szállítandó nem kockázatos termékek tömege a 2500 kg-ot vagy az adó nélküli értéke a 2 millió forintot nem haladja meg,
- egyéb kockázatos termék esetén:
(6a) Mentes az (1)−(5) bekezdés szerinti kötelezettség alól
b) az adózó, ha az általa feladott vagy részére ugyanazon útdíjköteles gépjárművel egy fuvarozás keretében szállítandó
bb) egyéb kockázatos termék tömege az 500 kg-ot vagy az adó nélküli ellenértéke az 1 millió forintot nem haladja meg.
Mivel a mentességre vonatkozó két feltétel (tömeg/érték) vagylagos, a mentességhez elég, ha az egyik teljesül.
A kérdésben említett kavics, sóder, tört vagy zúzott kő a rendelet szerint egyéb kockázatos terméknek minősül. A mentességi szabályokat figyelembe véve, ha az egyéb kockázatos termék ugyanazon útdíj köteles gépjárművel történő, egyazon fuvarozás keretében szállított mennyisége ugyan eléri, vagy meghaladja az 500 kg-ot, de az adó nélküli ellenértéke 1 millió forint alatt van, akkor nem kell bejelentést tenni az EKAER-ben.

agnesptr

Elnézést, az előző hozzászólásom tárgytalan. Értem a két meghatározás különbségét.

agnesptr

A fenti tájékoztató (nyomtatásban) 3. oldalának a tetején a szöveg:
"- Mentes a bejelentési kötelezettség alól az adózó, ha az általa feladott vagy részére ugyanazon útdíjköteles gépjárművel egy fuvarozás keretében szállítandó nem kockázatos termékek tömege a 2500 kilogrammot vagy az adó nélküli értéke a 2 millió forintot nem haladja meg. Továbbá mentes az adózó, ha az általa feladott vagy részére ugyanazon útdíjköteles gépjárművel egy fuvarozás keretében szállítandó kockázatos élelmiszer tömege a 200 kilogrammot vagy az adó nélküli ellenértéke a 250 ezer forintot nem haladja meg, illetve egyéb kockázatos termékek esetében, tömege az 500 kilogrammot vagy az adó nélküli ellenértéke az 1 millió forintot nem haladja meg."
Tehát útdíjköteles járműről beszélünk.
Folytatásban az idézet:
"• illetve egyéb kockázatos termékek esetében, ha a terméket olyan gépjárművel fuvarozzák, amely nem útdíjköteles, és egy fuvarozás keretében ugyanazon címzett részére fuvarozott termékek tömege az 500 kilogrammot, vagy az adó nélküli ellenértéke az 1 millió forintot meghaladja."
Itt már a NEM útdíjköteles járművel szállított egyéb kockázatos termék szállításának a bejelentéséről ír.

ceTTel

Üdv!

Az én kérdésem is mészkőval, zuzott mészkővel kapcsolatos.
Ha egy nyerges kamion 26 tonna mészkövet,sódert, aszfaltot szállit , van bejelentési kötelezettségünk? Az szállitott áru értéke kb 50 ezer Ft.
A rendelet értelmezése alapján ugy gondolom hogy nincs szükség EKÁR számra.

Kontír95

Mezőgazdasággal foglalkozó cég vagyunk, az általunk termelt terményt telephelyi paritással (kockázat, kárveszély, szállítás a vevőé vagy szállítmányozóé) értékesítjük, sok esetben úgy, hogy a termény (pl napraforgó, búza, kukorica stb) mi tovább raktározzuk egy-két, több hónapon keresztül. Ebben az esetben ki kéri az EKAER számot? Én úgy gondolom nem mi, mivel szállításra azonnal nem kerül sor. A termény tulajdonjoga az értékesítéssel át száll a vásárlóra, aki ugyan az én telephelyemen, de a saját áruját pakoltatja, szállíttatja tovább partnerei felé. Jól gondolom-e, hogy ebben az esetben nem minősülök feladónak, azaz nem nekem kell kérni az EKAER számot?

Gasztonyi Ibolya

a kockázatos terméket szállítok belföldi vállalkozónak értékesítésre (kavics , kő , zúzott kő ) a nettó ellenérték a 3,5 tgk-n az egymillió forintot nem éri el , a tgk útdíj köteles - ebben az esetben be kell jelentkezni az EKÁER-be

fagyongy55

Mentes a bejelentési kötelezettség alól továbbá

a) az adózó, ha az általa feladott vagy részére ugyanazon útdíjköteles gépjárművel egy fuvarozás keretében szállítandó nem kockázatos termékek tömege a 2500 kg-ot vagy az adó nélküli értéke a 2 millió forintot nem haladja meg ,Cégünk hulladékszállító konténer gyártással foglalkozik, egyedi megrendelők szállítják el tőlünk a megvásárolt terméket, a fenti értékhatárt egy egy szállítás nem lépi túl ez esetben be kell jelentkeznünk vagy nem, köszönöm válaszát .

Dr. Szeiler Nikolett

Ha az áru értékét eredetileg nem forintban határozták meg, a bejelentésre kötelezett azt az elektronikus felületen forintban adja meg, a forintra történő átszámítás a tárgyévet megelőző év utolsó napján érvényes MNB hivatalos devizaárfolyamon történik. Olyan külföldi pénznem esetében, amely nem szerepel az MNB hivatalos devizaárfolyam-lapján, az MNB által közzétett, euróban megadott árfolyamon kell forintra átszámítani. Ez szintén benne van a rendeletben. A második kérdésére csak kérdéssel lehet válaszolni: Kinek szállít, hova, és milyen gépjárművel?

Tufy

Attól függ! :)

MolnarneBB

Úgy tudom, hogy devizás tétel esetén az előző év végi árfolyammal kell számítani az értéket.

SzImre14

Sajnos ezek az információk ugyanazok, mint a hivatalos ekaer.nav.gov.hu oldalon is elérhető infók. Fontos lenne olyan kérdésekre választ adni, amelyekre még nincs hivatalos válasz, vagy amire még nem készült újabb törvénymódosítás. Például: hogyan kell a forint értéket megállapítani, ha a jelentésköteles ügylet euro-ban van. Ha kockázatos élelmiszert szállítok 100 kg tömeggel és 300.000 Ft értékben, akkor köteles vagy mentes vagyok ?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ekho heti 10 órás munkaviszony mellett

Lepsényi Mária

adószakértő

Készpénzfizetés

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 október
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5