hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mától véleményezhetők az EKAER végrehajtási rendeletei

  • adozona.hu

A mától elérhető és véleményezhető az online árukövetési rendszer (EKAER) két végrehajtási rendeletének a tervezete – közölte az NGM. A jogszabálytervezetek a kockázatos termékek körét, illetve a rendszer gyakorlati alkalmazásának részletszabályait határozzák meg.

Az online árukövetési rendszer társadalmi vitájában gyakorlatilag minden érintett részt vehet, hiszen a kormány honlapján fent lévő jogszabálytervezet bárki véleményezheti – írja az NGM közleménye.

A kormany.hu-n (http://www.kormany.hu/hu/dok?source=8&type=302#!DocumentBrowse) elérhető két jogszabály a kockázatos termékeket, illetve a rendszer gyakorlati alkalmazásának részletszabályait határozza meg.

Az új, online árukövetési rendszer kiszűri az áruk fiktív szállítmányozásával összefüggő visszaéléseket, amelyek milliárdos károkat okoznak az államnak és a tisztességesen adózó vállalkozásoknak. A bevezetésére azért van szükség, hogy az adóhatóság megakadályozza a szállítmányok fiktív utaztatását. Az új rendszer minden eddiginél hatékonyabb ellenőrzést tesz lehetővé a hatóságok részére.

A tisztességes kereskedők, fuvarozók elemi érdeke az illegális piaci szereplők kizárása a piacról, ezért jövőre minden vállalkozásnak a szállításhoz kapcsolódó adatokat (áru megnevezése, mennyisége, feladó/átvevő, szállító jármű rendszáma stb.) egy központi elektronikus rendszerben még a fuvarozás előtt rögzítenie kell. Az új rendszerrel az NGM várakozásai szerint jelentősen csökkenhetnek a visszaélések, és tovább fehéredik a gazdaság.

December 5-én a gazdasági tárca kezdeményezésére megalakult az  Elektronikus Közúti Áruforgalmi Ellenőrző Rendszer (EKÁER) Munkacsoport. Célja az online árukövetési rendszer januári bevezetésének zökkenőmentessé tétele.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Fejlesztési tartalék

Nagy Norbert

adószakértő

Elhatárolt veszteség

Pölöskei Pálné

adószakértő

Behajthatatlan követelés 100 ezer forint alatt

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs