hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mától már ezt is fizetni kell!

  • adozona.hu

Mától kockázatos termék közúti fuvarozásához ekáerszám kizárólag biztosíték nyújtása esetén adható. A biztosíték részleteiről tájékoztatót közölt a NAV.

Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer működéséről szóló 5/2015. (XII.27.) NGM rendelet (Rendelet) vonatkozó szabályai alapján 2015. március 11-étől a kockázatos termékkel végzett közúti árufuvarozással járó, bejelentés-köteles tevékenység esetén az ekáerszám megállapításának feltétele kockázati biztosítékadási kötelezettség teljesítése.

Kockázati biztosítékot a Rendelet alapján első alkalommal 2015. március 11-én kell nyújtani. Ez azt jelenti, hogy a bejelentés-köteles kockázatos termékkel végzett közúti fuvarozással járó tevékenység kapcsán az ekáerszám kiadása során 2015. március 11-étől az állami adó- és vámhatóság vizsgálja a biztosítéknyújtási kötelezettség teljesítését. 

Biztosíték az alábbi két módon nyújtható:

  • elkülönített letéti számlára történő befizetés; számlaszám: 10032000-01601202,
  • pénzügyi intézmény, pénzforgalmi intézmény, befektetési vállalkozás által vállalt, az állami adóhatóság által nyilvántartásba vett garancia útján.

A kétféle módon teljesített biztosíték „átjárható”, azaz összesen kell rendelkezésre állnia a Rendelet által előírt mértékű biztosítéknak.

A biztosíték mértéke főszabály szerint a bejelentést megelőző 45 napban (ideértve a bejelentés napját is) az ekáerben bejelentett kockázatos termékek együttes, adó nélkül számított ellenértékének 15 százaléka. Az első biztosítékadási kötelezettséggel járó bejelentéstől számított 45. napig teljesítendő biztosítékadási kötelezettség során a biztosíték összegét ki kell egészíteni az adott bejelentéssel érintett kockázatos termékek adó nélküli értékének 15 százalékával. A biztosíték mértékének számításakor figyelmen kívül kell hagyni az önkéntes bejelentés alapján megállapított eáerszámokhoz tartozó kockázatos termékek együttes adó nélküli értékét.

A 2015. március 11-én nyújtandó kockázati biztosíték összegének meghatározása során az annak alapjául szolgáló időszakot 2015. március 1-jétől az első biztosítékadással érintett bejelentés időpontjáig kell számolni. Ha az első biztosítékadási kötelezettséggel érintett bejelentésre 2015. április 15-ét követően kerül sor, a biztosíték összegének alapjául szolgáló időszakot már a főszabályként jelzett szabály alapján kell számítani.

Ha a (letéti számlára megfizetett és/vagy garancia útján) nyújtott biztosíték nem éri el a szükséges mértéket, úgy ekáerszám nem állapítható meg, azaz az adózó nem tud bejelentést teljesíteni az ekáerszám megállapítása érdekében.

A biztosíték megállapítása (szükséges mértéke, teljesítésének módja stb.) tekintetében fontos szabályokat részletesen az ekáer elektronikus felületének (ekaer.nav.gov.hu) főoldalán, Új EKAER tájékoztató címszó alatt találják.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Felügyeleti intézkedés

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Őstermelő tárgyi eszköz

Lepsényi Mária

adószakértő

Bérleti díj

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs