hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mától már ezt is fizetni kell!

  • adozona.hu

Mától kockázatos termék közúti fuvarozásához ekáerszám kizárólag biztosíték nyújtása esetén adható. A biztosíték részleteiről tájékoztatót közölt a NAV.

Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer működéséről szóló 5/2015. (XII.27.) NGM rendelet (Rendelet) vonatkozó szabályai alapján 2015. március 11-étől a kockázatos termékkel végzett közúti árufuvarozással járó, bejelentés-köteles tevékenység esetén az ekáerszám megállapításának feltétele kockázati biztosítékadási kötelezettség teljesítése.

Kockázati biztosítékot a Rendelet alapján első alkalommal 2015. március 11-én kell nyújtani. Ez azt jelenti, hogy a bejelentés-köteles kockázatos termékkel végzett közúti fuvarozással járó tevékenység kapcsán az ekáerszám kiadása során 2015. március 11-étől az állami adó- és vámhatóság vizsgálja a biztosítéknyújtási kötelezettség teljesítését. 

Biztosíték az alábbi két módon nyújtható:

  • elkülönített letéti számlára történő befizetés; számlaszám: 10032000-01601202,
  • pénzügyi intézmény, pénzforgalmi intézmény, befektetési vállalkozás által vállalt, az állami adóhatóság által nyilvántartásba vett garancia útján.

A kétféle módon teljesített biztosíték „átjárható”, azaz összesen kell rendelkezésre állnia a Rendelet által előírt mértékű biztosítéknak.

A biztosíték mértéke főszabály szerint a bejelentést megelőző 45 napban (ideértve a bejelentés napját is) az ekáerben bejelentett kockázatos termékek együttes, adó nélkül számított ellenértékének 15 százaléka. Az első biztosítékadási kötelezettséggel járó bejelentéstől számított 45. napig teljesítendő biztosítékadási kötelezettség során a biztosíték összegét ki kell egészíteni az adott bejelentéssel érintett kockázatos termékek adó nélküli értékének 15 százalékával. A biztosíték mértékének számításakor figyelmen kívül kell hagyni az önkéntes bejelentés alapján megállapított eáerszámokhoz tartozó kockázatos termékek együttes adó nélküli értékét.

A 2015. március 11-én nyújtandó kockázati biztosíték összegének meghatározása során az annak alapjául szolgáló időszakot 2015. március 1-jétől az első biztosítékadással érintett bejelentés időpontjáig kell számolni. Ha az első biztosítékadási kötelezettséggel érintett bejelentésre 2015. április 15-ét követően kerül sor, a biztosíték összegének alapjául szolgáló időszakot már a főszabályként jelzett szabály alapján kell számítani.

Ha a (letéti számlára megfizetett és/vagy garancia útján) nyújtott biztosíték nem éri el a szükséges mértéket, úgy ekáerszám nem állapítható meg, azaz az adózó nem tud bejelentést teljesíteni az ekáerszám megállapítása érdekében.

A biztosíték megállapítása (szükséges mértéke, teljesítésének módja stb.) tekintetében fontos szabályokat részletesen az ekáer elektronikus felületének (ekaer.nav.gov.hu) főoldalán, Új EKAER tájékoztató címszó alatt találják.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szochokedvezmény közfoglalkoztatási jogviszonyban

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Bizalmi vagyonkezelés

Pölöskei Pálné

adószakértő

2019 október
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X