hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ekáer-fogalmak, amelyekkel muszáj tisztában lenni

  • dr. Kelemen László, TMC First Tanácsadó Kft.
2

Ki a címzett, ki a fuvarozással érintett az elektronikus áruforgalmi ellenőrző rendszer (ekáer) fogalmai szerint? Láncügyletben kinek kell ekáerszámot kérnie? Megmutatjuk, miket kell vizsgálniuk az adózóknak.

Számos cikk, tanulmány jelent meg az ekáer szabályozás hatályba lépésével kapcsolatos adminisztratív teendőkről, a legtöbb cég pedig el is kezdte (esetleg be is fejezte) a felkészülés folyamatát az ekáer 2015. március 1-jei éles (értsd: büntethetőséggel járó) alkalmazásának érdekében. Összefoglaltuk a felkészüléssel kapcsolatos tapasztalatokat.

Értelmezési kérdések

Mint minden új jogszabálynál az ekáer értelmezésénél is rengeteg kérdés merült fel. Elsőként mindenhol felmerült a “címzett” fogalmának kérdése. Címzett az NGM rendelet tervezete szerint

„a) a terméknek az Európai Unió más tagállamából Magyarország területére irányuló beszerzését megvalósító általános forgalmi adó alanya,
b) a terméknek az Európai Unió más tagállamából Magyarország területére irányuló beszerzésétől eltérő egyéb célból történő behozatala esetén a terméket a kirakodási (átvételi) helyen átvevő személy, szervezet, kivéve a végfelhasználót,
c) belföldi feladási címről belföldi átvételi címre történő közúti fuvarozással járó termékértékesítés esetén a termék beszerzését megvalósító általános forgalmi adó alanya,
d) a terméknek Magyarország területéről az Európai Unió más tagállamába irányuló értékesítése esetén a terméket beszerző személy, szervezet, értékesítéstől eltérő egyéb célból történő kivitel esetén a terméket átvevő személy, szervezet.”

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, mit kell érteni a fuvarozással járó tevékenységen és kinek kell ekáerszámot kérnie láncügyletben!
A teljes cikkhez előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (2)
adózóna.hu

Kedves Olvasónk4
Kérjük, hogy kérdését a "Kérdések és válaszok" menüben tegye fel, a kommentárban feltett kérdéseket nem áll módunkban megválaszolni.

Köszönjük.
Üdvözlettel az Adózóna csapata

BAné

A rendelet tervezetben kockázatos és nem kockázatos termékek szerepelnek. A korábban egyéb kockázatos termékekek hová sorolták?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kft. ingatlan (iroda) megvétele tulajdonos által

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bt. eladása osztatlan közös üzlettel – elővételi jog II.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Magáncélú használat az üzemanyagszámlán – kóla

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink