hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Üzemanyag hatósági áron: csak meghatározott mezőgazdasági gépekbe tankolható

  • adozona.hu

Őstermelő tankolhat-e hatósági áron üzemanyagot úgy, hogy azt nem közvetlenül a traktorba tölti? A hatósági áras tankolásban csak a mezőgazdasági gépek (7,5 tonna össztömeget meghaladó tömegű) vannak engedélyezve még, vagy egy rakodógép, árokásó is tankolható hatósági áras üzemanyaggal? Ellenőrizniük kell-e a könyvelőknek, hogy jogosultan állított-e ki a töltőállomás 480 forintos hatósági áras számlát az ügyfelük részére? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda szakértőnk válaszolt.

A 94/2022. kormányrendelet 1. paragrafusának (3) bekezdése értelmében a hatósági ár a magyar okmányokkal rendelkező, 7,5 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű, a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990. KöHÉM-rendelet szerinti traktor vagy mezőgazdasági erőgép üzemanyaggal történő kiszolgálására is vonatkozik, szakértőnk véleménye szerint viszont csak akkor, ha a kiszolgálás ténylegesen az említett jármű tankjába történik.

Az említett KöHÉM-rendelet fogalmi meghatározása szerint:

–  traktor: a 167/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet 3. cikk 8. pontjában meghatározott fogalom,

–  mezőgazdasági erőgép: a tervezési sebessége alapján lassú járműnek minősülő, vagy a 29. paragrafus (3) bekezdésében foglalt eljárás alkalmazásával lassú járműnek minősített önjáró munkagép, amely kizárólag mezőgazdasági, erdészeti feladatú berendezések, gépek vontatására, hordozására, tolására, működtetésére alkalmas, és nem alkalmas közúti teherszállításra (ide nem értve a saját munkaeszközeit és adaptereit), valamint közúton pótkocsit nem vontat.

A 167/2013. EU-rendelet szerint traktor az olyan gépi meghajtású, kerekes vagy lánctalpas mezőgazdasági, illetve erdészeti jármű, amelynek legalább két tengelye van, a legnagyobb tervezési sebessége legalább 6 km/h, fő funkciója pedig vonóerejének felhasználása, és kifejezetten arra tervezték, hogy bizonyos, mezőgazdasági vagy erdészeti munkálatok elvégzésére tervezett cserélhető berendezéseket vontasson, toljon, szállítson és működtessen, illetve mezőgazdasági és erdészeti pótkocsikat vagy tartozékokat vontasson; a traktor mezőgazdasági vagy erdészeti munkálatok keretében teherszállításra is átalakítható, és/vagy egy vagy több utasüléssel felszerelhető;

Mindezek alapján – szakértőnk véleménye szerint – a rakodógépre, árokásóra a hatósági ár nem vonatkozik.

A könyvelő ellenőrizheti, hogy jogosultan adták-e ki a hatósági áras számlát, de emiatt nem ő, hanem az üzemanyagtöltő állomás vonható felelősségre.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Csed, gyed, táppénz megbízási jogviszonyban

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31