hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A kamatemelési ciklus közelgő végét jelzi egy lengyel jegybankár

  • MTI

Kevés lehetőséget lát az alapkamat további emelésére Cezary Kochalski a lengyel jegybank igazgatótanácsának a tagja és valószínűnek tartja a monetáris szigorítási fázis közelgő befejezését Lengyelországban.

„A további kamatemelések mozgástere jelentősen csökkent, és nőtt a kamatemelési ciklus befejezésének valószínűsége” –- fogalmazott Kochalski a Reuters hírügynökség írásban feltett kérdéseire.

A múlt héten az MPC 25 bázisponttal emelte a kamatlábakat. A lengyel nemzeti bank (NBP) elnöke jelezte, hogy októberben az irányadó kamatlábakat vagy 25 bázisponttal emelik vagy változatlanul hagyják, mivel aggályos, hogy a monetáris politika túlzott mértékű szigorítása már árthat a gazdaságnak és lassíthatja a növekedést.

„A szeptemberi döntést követően megnövekedett annak a valószínűsége, hogy az októberi kamatdöntő ülésen már nem változik az alapkamat” – tette hozzá a Kochalski.

A jelenlegi szigorítási fázisban a jegybank 2021 októbere óta 665 bázisponttal emelte meg az alapkamatot és ezen belül a szeptemberi volt a legkisebb mértékű emelés. A lengyel jegybanki alapkamat jelenleg 6,75 százalékon áll.

„Nem zárom ki annak a lehetőségét sem, hogy 2023-ban már kamatcsökkentés is lehet. Nagyon sok múlik a gazdaság teljesítményén, a növekedés lassulásának és az infláció enyhülésének mértékén” – fogalmazott írásbeli válaszában a lengyel jegybankár.

Augusztusban az előzetes adatok alapján 16,1 százalék volt a lengyel éves fogyasztói árindex.

„A harmadik negyedévben 16 százalék közeli inflációra számítok, a negyedik negyedévben pedig ennél valamivel kevesebbre, bár nem sokkal” – jelezte. Számos jel utal arra, hogy a jegybank határozott inflációellenes politikája mérsékelni tudja az inflációs nyomást és az inflációt távol tartja a 20 százalékos küszöb elérésétől – fejtette ki Cezary Kochalski a lengyel jegybank igazgatótanácsának a tagja.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alapítvány – vállalkozási bevétel

Pölöskei Pálné

adószakértő

Fejlesztési tartalék

Pölöskei Pálné

adószakértő

Deviza adományozása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3