hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Folytatódik a közúti fuvarozók sztrájkja Spanyolországban – kedvezményeket ígér a kormány

  • MTI

Ma is folytatódik Spanyolországban a közúti áruszállítók sztrájkja, annak ellenére, hogy a központi kormány üzemanyagár-támogatásról egyezett meg az ágazatban dolgozók többségét képviselő Közúti Áruszállítók Nemzeti Bizottságával (CNTC). Raquel Sánchez közlekedési miniszter bejelentése szerint összesen 500 millió euró értékben biztosítanak kedvezményt a fuvarozók számára a tankoláshoz, valamint a visszatérítéses rendszert is módosítják, áttérnek havi elszámolásra a jelenlegi negyedévesről.

A részletekről pénteken terveznek megállapodni az érdekképviseletekkel, a végleges javaslatot a kormány jövő keddi ülésén fogadja el és április elsején lép életbe.

Carmelo González, a CNTC elnöke a tanácskozás után tartott hétfő esti sajtótájékoztatón úgy értékelte, hogy követeléseik egy részét sikerült elérni, és a megállapodás hatékony árcsökkentést jelent.

A tiltakozó akció ennek ellenére folytatódik, ugyanis a sztrájkot elindító, egyéni vállalkozókat, illetve kis- és középvállalkozásokat tömörítő Platform az Áruszállítási Ágazat Védelméért nevű szakmai szervezet nem tagja a CNTC-nek, és nem vett részt a minisztériumi egyeztetéseken.

Kilenc napja megkezdett munkabeszüntető akciójukat a többi közt az ukrajnai háború miatt megugró üzemanyagárak és az ágazatot érintő más nehézségek, például a tisztességtelen piaci magatartás elleni tiltakozásként hirdették meg.

A spanyol kormány szerint bojkottról van szó, nem pedig sztrájkról, amely mögött a szektor egy kisebbségi, a szélsőjobboldalhoz köthető csoportja áll, ezért nem tárgyal velük a követelésekről.

Manuel Hernández, az akciót szervező platform elnöke cáfolta, hogy közük lenne a szélsőjobboldalhoz, és hangsúlyozta, hogy akciójukat mindaddig folytatják, amíg nem fogadják őket a minisztériumban.

Ráadásul a tiltakozáshoz újabb szakmai szervezetek csatlakoztak keddtől, a Fenadismer, a Fetransa és a Feintra, amelyek viszont tagjai a Közúti Áruszállítók Nemzeti Bizottságának. Döntésüket az üzemanyagár-támogatás konkrétumainak hiányával indokolták.

A tiltakozók országszerte részleges, vagy teljes útlezárásokkal, fogalomlassító demonstrációkkal nehezítik a közúti áruszállítást, amelyek eredményeként a boltokban kevesebb az áru, illetve egyes termékek hiánya tapasztalható.

A spanyol sajtóban megjelent beszámolók szerint a leginkább a friss termékekből, zöldség és gyümölcsből, valamint a halakból jut el kevesebb a boltokba, miközben az elszállításra váró áru tönkremegy a raktárakban.

A hiába várt nyersanyag miatt tejfeldolgozó üzemek álltak le, a Danone tejipari nagyvállalat kedden azt közölte, hogy 24 óra múlva kénytelen lesz ideiglenesen felfüggeszteni a gyártást. Fennakadást tapasztalnak egyéb ágazatokban, például az autóiparban is, a Volkswagen-csoport navarrai gyára hétfőn egynapos munkabeszüntetést tartott az elmaradt alkatrész-utánpótlás miatt.

A tiltakozásokat több helyen kísérték erőszakos cselekmények, a sztrájkot nem követő sofőrök bántalmazásról, járműveik megrongálásáról, munkájuk akadályozásáról számoltak be. A spanyol hatóságok eddig 54 embert vettek őrizetbe és további 399 esetben indítottak eljárást. Országszerte több mint 23 ezer rendfenntartót vezényeltek ki az ellátási lánc zavartalanságának biztosítására.

Sztrájkot kezdtek a héten a spanyol halászok is. A mintegy 40 ezer tagú Halászcéhek Országos Szövetsége (FNCP) "azonnali és sürgős" intézkedéseket követel a megugrott energiaárakkal szemben, amelyek "ellehetetlenítik" a tevékenységüket. Luis Planas mezőgazdasági miniszter szerdán tárgyal az érdekképviselettel.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó foglalkoztatása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Tanulószerződés nyári gyakorlat

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs