hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Fejenként 250-500 euró klímabónuszt kapnak az Ausztriában élők

  • adozona.hu

Minden Ausztriában élő felnőtt 500 euró, a gyermekek és fiatalkorúak pedig 250 euró klímabónuszt (Klimabonus) kap. A kifizetés októberben várható – olvasható a magyar nyelven is elérhető Klimabonus oldalon.

A klímabónuszt mindenki megkapja, akinek elsődleges lakhelye 2022-ben legalább hat hónapig (183 napig) Ausztriában van, függetlenül az állampolgárságától. A pénz többek között a a károsanyag-kibocsátókat terhelő CO2-díjból származó bevételekből érkezik, amelyet 2022 októberétől vezet be Ausztria.

Jelenleg a bónuszt sávosan állapítják meg, attól függ, hogy az adott lakóhelyen milyen az infrastruktúra és a tömegközlekedés. A bónusz legmagasabb összege jelenleg 200 euró, a könnyebben megközelíthető területeken élők 167, a még jobban elérhetőeken 133, Bécsben pedig 100 eurót kapnak az ott lakók.

A tervek szerint 2023-tól kezdődően a klímabónuszt régiók szerint sávosan állapítják majd meg, ahogyan azt eredetileg is tervezték. Mértéke attól függ majd, hogy az adott lakóhelyen milyen az infrastruktúra és a tömegközlekedés. Alapvetően az a szabály érvényes, hogy aki klímabarát magatartást tanúsít, annak a klímabónuszból több marad a pénztárcájában. Azokban a régiókban, ahol nehézkesebb a klímabarát alternatívákra történő átállás, ott a klímabónusz is magasabb összegű lesz.

További részletek itt olvashatók.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fordított áfa építőipari szolgáltatásnál

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlaneladás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Magánszemély nevére szóló számla fizetése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs